Ιστορία

100 χρόνια από το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ)

Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ημέρα που συνήλθε στον Πειραιά, στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμοπλοίων, το πρώτο Σοσιαλιστικό Συνέδριο (17 -23 Νοεμβρίου 1918).  Στόχος ήταν η συνένωση των σοσιαλιστικών οργανώσεων και ομάδων σε ένα ενιαίο κόμμα της εργατικής τάξης με δική του ταξική πολιτική, η διατύπωση των Αρχών του και του Προγράμματός του. 

Στο Συνέδριο πήραν μέρος τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που είχε εκλεγεί από τη Δεύτερη Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη: Αρ. Αρβανίτης, Ν. Δημητράτος, Στ. Κόκκινος, Αβρ. Μπεναρόγιας και Δημ. Λιγδόπουλος. Επίσης, πήραν μέρος αντιπρόσωποι των σοσιαλιστικών οργανώσεων της Αθήνας, του Πειραιά, του Βόλου, της Καβάλας, της Κέρκυρας και της «Φεντερασιόν». Οι περισσότεροι αντιπρόσωποι ήταν εργάτες. Συνολικά, εκπροσωπούνταν περίπου 1.000 σοσιαλιστές της χώρας.

Στο «Ιδρυτικόν Ψήφισμα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος» (ΣΕΚΕ) που ψήφισε το Συνέδριο σημειώνεται πως

«το Σοσιαλιστικόν Εργατικόν Κόμμα Ελλάδος βασίζεται επί των θεμελιωδών αρχών: 1) Πολιτική και οικονομική οργάνωσις του προλεταριάτου σε ξεχωριστό κόμμα τάξεως για την κατάκτησιν της πολιτικής εξουσίας και την δημοσιοποίησιν των μέσων της παραγωγής και ανταλλαγής, δηλαδή την μεταβολήν της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας εις κοινωνίαν κολλεχτιβικήν ή κομμουνιστικήν, και 2) Διεθνής συννενόησις και δράσις των εργατών».

Στο «Πρόγραμμα των Σημερινών Απαιτήσεων», που ψήφισε το πρώτο Συνέδριο, αναφέρεται ότι το Κόμμα επιδιώκει την

«κατάργησιν του βασιλικού θεσμού και την εκδημοκράτησιν της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, δηλαδή την εγκαθίδρυσιν της λαϊκής δημοκρατίας, ως μεταβατικής περιόδου διά την πραγματοποίησιν της σοσιαλιστικής πολιτείας».

Παράλληλα, πήρε επαναστατική διεθνιστική θέση ενάντια στην πολεμική εκστρατεία του ιμπεριαλισμού κατά του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους: Εστειλε χαιρετιστήριο ψήφισμα προς τη Ρωσική Δημοκρατία των Σοβιέτ και ψήφισμα «διαμαρτυρίας διά την μελετωμένην επέμβασιν των συμμάχων» κατά της νεαρής Σοβιετικής Δημοκρατίας. Ψηφίστηκε ακόμη το Καταστατικό του Κόμματος και εξελέγη πενταμελής Κεντρική Επιτροπή.

Το ΣΕΚΕ ήταν ήταν ένα άλμα στη συνένωση του μαρξισμού με το εργατικό κίνημα της χώρας μας με την επίδραση των ιδεών και του έργου της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Φυσικά, η συνένωση αυτή θα απαιτήσει χρόνο για να ολοκληρωθεί. Μετά από λίγα χρόνια μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ). Ακολούθησε η μεγάλη πορεία του ΚΚΕ σφραγίζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Στα 100 χρόνια της δράσης του το ΚΚΕ έχει πρωταγωνιστήσει στους αγώνες του λαού μας παλεύοντας για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, την ανεξαρτησία της χώρας, την κοινωνική απελευθέρωση, τον σοσιαλισμό. 

(Επισκέψεις: 446 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend