Όχι στο μη χείρον βέλτιστο 

    Είναι εντυπωσιακό ότι τόσο το Ναι όσο και το Όχι  στο δημοψήφισμα στο οποίο αποφάσισε η κυβέρνηση να μας  οδηγήσει, ερμηνεύεται από τον καθένα όπως ο ίδιος θέλει. Στην πραγματικότητα όμως η μοναδική πραγματική ερμηνεία  είναι εκείνη της ίδιας της κυβέρνησης η οποία και επέλεξε να θέσει το ερώτημα όπως το έθεσε.
Αυτή λοιπόν αφού προηγουμένως  θεοποίησε τη λογική του αμοιβαία επωφελούς συμβιβασμού με τους δυνάστες μας -που καταγράφηκε αρχικά  με την επαίσχυντη συμφωνία της 20ης φεβρουαρίου- και την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη και την ΕΕ, έρχεται σήμερα να ζητήσει από το λαό μας να αρνηθεί την πρόταση των δυναστών μας η οποία ουσιαστικά λίγο απέχει από την δική της πρόταση, για να συνεχίσει την εντός των τειχών διαπραγμάτευση από καλύτερη κατά την γνώμη της θέση, λες και η τρόικα έδωσε μέχρι τώρα δείγματα σεβασμού της λαϊκής βούλησης .
     Στην πραγματικότητα η προσφυγή στο δημοψήφισμα  επελέγη τυχοδιωκτικά και ανεύθυνα από τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μια για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις των συμμάχων του , των  ΑΝΕΛ σε  δυο τρία ζητήματα με τα οποία διαφωνούσαν   και για να βγάλει από τη δύσκολη  θέση την αριστερή  του πλατφόρμα, από την άλλη για να επιβιώσει ο ίδιος πολιτικά ως αριστερά , στίγμα με το οποίο και  εκλέχτηκε.
Το να επιδιώκεις όμως να τα βρεις με τους λύκους μέσα στη φωλιά τους δεν  μπορεί να το πετύχεις χορεύοντας μαζί  τους αλλά  αν τους χορτάσεις με τις σάρκες του λαού σου.
     Γι’ αυτό και ένα δημοψήφισμα που δεν θέτει  θέμα  εξόδου από το λάκκο των λεόντων , όσο και αν πολλοί από εκείνους που στηρίζουν το Όχι το συνδέουν με αυτήν, σε όποιο αποτέλεσμα κι αν καταλήξει θα είναι καταστροφικό για το λαό μας.
Μάλιστα αυτή η επιλογή για προσφυγή  στο δημοψήφισμα με δεδομένη την  μέχρι τώρα  υποχωρητικότητα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την κατάσταση της αβεβαιότητας   και του φόβου την οποία από μόνη της ήταν δεδομένο  ότι θα δημιουργήσει,  με δεδομένη τη συνεχιζόμενη εμμονή όλου  του ΣΥΡΙΖΑ σε συμφωνία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι , ΑΝΕΛ , ΧΑ, και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ,για πάση θυσία παραμονή στην ευρωζώνη και την ΕΕ,  με δεδομένη την παντελή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έλλειψη προετοιμασίας της επόμενης μέρας  μετά  από μια ενδεχόμενη ρήξη , η οποία όπως δήλωναν τα κορυφαία στελέχη του ήταν εκτός  της λογικής του,  με δεδομένη την μέχρι τώρα συστηματική υποτίμηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ της λαϊκής παρέμβασης,  εμπεριέχει το ρίσκο  να οδηγήσει στην επικράτηση του Ναι. Σε αυτήν την περίπτωση  η κυβέρνηση οφείλει  να παραιτηθεί και να αποτελέσει μια αριστερή  παρένθεση  μια που  δεν θα  μπορεί να εφαρμόσει ένα μνημόνιο με το οποίο  δηλώνει ότι διαφωνεί.
     Αλλά  με αυτά τα δεδομένα και μια επικράτηση του Όχι σε αντίθεση απ’ ότι υποστηρίζει η πλειονότητα των αριστερών δυνάμεων, με εξαίρεση το ΚΚΕ, από μόνη της μάλλον σε μια γενικευμένη εθελοδουλία θα οδηγήσει παρά σε μια λαϊκή αντεπίθεση και προοδευτική πορεία, μια και στόχος της κυβέρνησης είναι να υιοθετήσει και να εφαρμόσει το αντιλαϊκό τρίτο μνημόνιο  το οποίο η ίδια προτείνει.
Βεβαίως η επικράτηση του Ναι δεν είναι ταυτόσημη  με την επικράτηση του Όχι, όπως η ΝΔ δεν ταυτίζεται με την ΧΑ , η Λεπέν με τον  Σαρκοζύ ο Συριζα με την ΝΔ…. αυτό όμως όπως ορθώς έπραξε η ριζοσπαστική αριστερά και στις βουλευτικές εκλογές  δεν πρέπει να μας οδηγεί στην λογική του μη  χείρον βέλτιστο και στην συμμαχία με τις τριτομνημονιακές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ , και ακόμη χειρότερα στην συμμετοχή σε κοινές επιτροπές μαζί τους η στην αντιμετώπιση του Τσίπρα λες και είναι ο νέος Αλίεντε, Τσάβες, η ακόμη  ο Τσε που ζώστηκε  τα όπλα του, όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν ορισμένοι συριζαίοι.
    Αντίθετα θα πρέπει και στην κάλπη αντιστοιχώντας  το περιεχόμενο των θέσεων μας με τη μορφή έκφρασης τους  να προτάξουμε το Όχι σε κάθε νέο μνημόνιο από όπου κι’ αν προέρχεται , την διαγραφή του χρέους την έξοδο Τώρα από την ΕΕ .
Όλα  αυτά με πλήρη σεβασμό των συντρόφων και φίλων οι οποίοι ανιδιοτελώς και όχι διότι έχουν κάποιο οικονομικό ή άλλο συμφέρον αποφάσισαν να συμπλεύσουν  με την πρόταση του  ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας  ότι έτσι προωθούν  την κοινή  μας υπόθεση .
 
*O Γιώργος Ρούσης είναι  Ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»  

Ετικέττες: , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

15 Σχόλια - "Όχι στο μη χείρον βέλτιστο "

 1. Ο/Η Λεωνίδας Σαμαράς λέει:

  Με το άρθρο δεν θα ασχοληθώ, διότι πέραν από συμφωνίες και διαφωνίες, έχω λόγους για να μην το κάνω. Τυχαία (έκφραση αναγκαίου ?) το διάβασα, από λινκ σε λινκ, θέλω να κάνω το παρακάτω σχόλιο. Σε σχέση με αυτό το σχόλιο
  «afo voice
  4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 ΣΤΟ 21:23
  ο τριτος πολος , δεν ειναι αποφαση της ηγεσιας , ειναι μια καθημερινη απο τα κατω πρακτικη αντιστασης , και το δημοψηφισμα ηταν μιας πρωτης ταξεως ευκαιρια , που ομως ολη η εξωκοινοβολευτικη αριστερα , την πεταξε και ακολουθησε πολιτικη υποταγης και ουρας του συριζα , που θα φερει και θα υπογραψει με την εκβιαστικη συμφωνια του λαου ,σε ενα ψευτοδιλλημα , νεα μνημονιακη συμφωνια σωτηριας του καπιταλιστικου τροπου παραγωγης »
  Και ανεξάρτήτως «πολλών πολλών».Όλη η εξωκοινωβουλευτική αριστερά ? Όλη ? Μα ο χώρος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ιστορικά συνδέεται άρυκτα με το κκε μλ. Συγνώμη αλλά αν κάνεις πως ξεχνάς την ύπαρξή του αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Μήπως βρίσκεσαι στην λογική των επιδιοκόμενων αυτοεκπληρώμενων προφητιών ?
  ΚΚΕ μλ, αλλά και ΜΛ ΚΚΕ, προπαγανδίζουν την αποχή «φωνάζοντας» χρόνια τώρα ότι η λύση δεν ξεπηδά από κάλπες όπως οι γοργόνες από την θάλασσα…

 2. Ο/Η G.T. λέει:

  Το ΚΚΕ είναι προφανές ότι δε θελει να μετρήσει ψήφους. Για οτιδήποτε κατηγορήθηκαν οι κομμουνιστές, όχι όμως για ηλιθιότητα. Ήταν γνωστή και η επίθεση που θα δεχόταν και οι εκβιασμοί που θα υφίσταντο. Ωστόσο έβαλε το πραγματικό ερώτημα: με μνημόνια και με ΕΕ ή ΟΧΙ; Αδιαφόρησε στη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τρομαχτικό όμως ήταν ότι άφησε άναυδους και την υπόλοιπη «αριστερα» Μα, θα αναρωτηθεί κάποιος, αυτά υπήρξαν ως βασικές διεκδικήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς!!! Τι έγινε; Αυτό που έγινε είναι ότι η μπάλα στην εξέδρα πετάχτηκε από εκείνους. Πετάξαν ένα ΟΧΙ σήμερα και αύριο βλέπουμε.
  Εμείς λέγαμε ΤΡΙΠΛΟ ΟΧΙ και χθες, θα πούμε και αύριο, θα πούμε και μεθαύριο. Είμασταν και θα είμαστε στους δρόμους συνέχεια

  • Ο/Η μπολσεβίκος λέει:

   Ανεξάρτητα αποτελέσματος δημοψηφίσματος συμφωνεί το ΚΚΕ σε αντικαπιταλιστικό τρίτο πόλο με κεντρικό στόχο ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ:
   Περιμένω απάντηση σε τοποθέτηση της ηγεσίας του αύριο μετά δημοψήφισμα.Αν το κάνει εγώ μαζί σας.

   • Ο/Η afo voice λέει:

    ο τριτος πολος , δεν ειναι αποφαση της ηγεσιας , ειναι μια καθημερινη απο τα κατω πρακτικη αντιστασης , και το δημοψηφισμα ηταν μιας πρωτης ταξεως ευκαιρια , που ομως ολη η εξωκοινοβολευτικη αριστερα , την πεταξε και ακολουθησε πολιτικη υποταγης και ουρας του συριζα , που θα φερει και θα υπογραψει με την εκβιαστικη συμφωνια του λαου ,σε ενα ψευτοδιλλημα , νεα μνημονιακη συμφωνια σωτηριας του καπιταλιστικου τροπου παραγωγης ..

 3. Ο/Η G.T. λέει:

  Προς D
  Αγαπητέ θυμίσου ότι στο πρώτο δημοψήφισμα με το σχετικό ερώτημα ψηφίζεις τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Στο έχει πει και ξαναπεί!!! «Ανήκουμε στην ΕΕ, το νόμισμά μας είναι το ευρώ» !!! Πως αλλιώς να στο πει; Και εκτός από τις διαβεβαιώσεις ότι θα παραμείνουμε εντός του λάκκου των λεόντων, σου υπόσχεται και ένα επονείδιστο πλην όμως έντιμο συμβιβασμό.
  Συγνώμη αγαπητέ. Δεν ξέρω αν θα μου δοθεί η ευκαιρία να ξαναψηφίσω ΟΧΙ στα μνημόνια και κυρίως ΟΧΙ στην ΕΕ. Τώρα όμως θα το βροντοφωνάζω: Τριπλό ΟΧΙ!!! Τριπλό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, τριπλό ΟΧΙ και την επόμενη μέρα, γιατί αυτό υποστήριζα και πάλευα και την προηγούμενη. Για όσους δε, υποστηρίζουν ότι την επόμενη μέρα βλέπουμε, θα ήθελα να ρωτήσω που ήταν πριν το δημοψήφισμα; Ρίξε μια ματιά στους αρθρογράφους του σημερινού απλού ΟΧΙ. Ανέτρεξε στα άρθρα τους και θα διαπιστώσεις τα στρογγύλεμα των έντιμων συμβιβασμών και των δημιουργικών ασαφειών. Θα διαπιστώσεις ότι πουθενά δεν υπάρχει μια προτροπή για διεκδίκηση ακόμα και αυτών των γλίςχρων μέτρων του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μια καθολική αμηχανία (της υποτιθέμενης αντιιμπεριαλιστικής και αντικαπιταλιςτικής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς) και μόλις έσκασε το δημοψήφισμα δημιουργήθηκε η ασφαλής ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι απο ΚΚΕ εσωτ. και συνασπισμό στην περίοδο του ΠΑΣΟΚ μοιάζει! Δε νομίζεις;

 4. Ο/Η D λέει:

  Ο Τσιπρας δεν είναι ο νέος Αλιέντε.. Σωστα.. Και ποιος είναι? Δεν έχει γεννηθεί ακόμα. Και μέχρι να γεννηθεί? Ας κάψουμε άλλη μια γενιά.
  Ο Συριζα δεν προετοιμασε τον κόσμο για τη ρηξη. Και ποιος την προετοιμασε? Το ΚΚΕ που 30 χρονια ζητάει να βγούμε εκτός ΕΕ και στο1ο δημοψήφισμα της ζωής μας για πολλούς (και με σχετικό ερώτημα) πεταει τη μπαλα στην εξεδρα? Οι νεοι που θα πουν όχι την Κυριακή, πουκατεβηκαν σήμερα Σύνταγμα θα δεχτούν μνημονια αμασητα? Μπορεί.. Μπορεί και όχι. Όσο δεν υπάρχει αλλη λυση ελπίζουμε.
  Καλύτερα από το να περιμένουμε το λαο να ωριμάσει θεωρω..
  Συγγνώμη για το λόγο μου δεν έχω υπάρξει ποτέ μελος κομματικης οργανωσης απλα μια ζωη αριστερος, με κάποτε σεβασμό στο ΚΚΕ.

  Κι αν την Κυριακή είναι 51-49 υπερ του Ναι και με τις συνεπειες που θα ακολουθησουν.. Φαντάζομαι θα υπαρχει ηδη πλανο..

 5. Ο/Η Δημητρης Δημογιαννοπουλος λέει:

  ΟΧΙ Την Κυριακη,ΟΧΙ και τη Δευτερα αυτη ειναι η μονη προταση που εξασφαλιζη ηθικο και πολιτικο πλεονεκτημα στον Κοσμο της Αριστερας Οσο για τον Κο Τσιπρα….θα τα πουμε απο Δευτερα.Περιμενω 30 χρονια για μια οποιαδηποτε ψηφοφορια που να αφορα θεμα της ΕΟΚ.Δεν μπορω να πω ναι η ακυρο ,ΟΧΙ. τη Κυριακη ΟΧΙ και τη Δευτερα σε ολους και σε ολα!…..για μια αλλη κοινωνια…..

 6. Ο/Η Ηλίας λέει:

  «Στην πραγματικότητα όμως η μοναδική πραγματική ερμηνεία είναι εκείνη της ίδιας της κυβέρνησης η οποία και επέλεξε να θέσει το ερώτημα όπως το έθεσε.»

  Εξαιρετική τοποθέτηση. Πλήρης αδιαφορία για τις διαθέσεις των μαζών. Να μην κάνουμε και εκλογές λοιπόν, αφού ό,τι κι αν ψηφίζει ο κόσμος, σημασία έχει πώς ερμηνεύει την ψήφο του η κυβέρνηση. Και υπό αυτή την έννοια, αν ο λαός την ώρα που τρομοκρατείται κάνει το βήμα και εξακολουθεί να στηρίζει το «ΟΧΙ» αποδεικνύοντας ότι ακόμα κι αν το δίλημμα δεν είναι ΝΑΙ/ΟΧΙ σε μία πρόταση των δανειστών αλλά ΝΑΙ/ΟΧΙ στην ΕΕ, αυτός απαντά «ΟΧΙ», (άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο), εσείς μένετε παγερά αδιάφορος μιας και τον τελευταίο λόγο τον έχει το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης.

  Αλλά, αν δεν είχατε αυτή την άποψη, θα σας αναδημοσίευε ο Ημεροδρόμος τώρα που τελικά κατέληξε στη γραμμή του 19ου Συνεδρίου;

 7. Ο/Η afo voice λέει:

  ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΨΗΦΙΖΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ( ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ 48 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ) , ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ , ΟΛΟΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑΝ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ..ΕΝΩ ΑΝ ΤΟ ΨΗΦΙΣΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΗΡΩΙΚΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ , ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ…..Αν η ανταρσυα , και ολα τα μικροτερα κοματα της εξωκοινοβουλευτικης αριστερας , στηριζαν την προταση του ΚΚΕ σε αυτο το δημοψηφισμα , και δημιουργουσαν ενα τριτο πολο , στο δημοψηφισμα , ακυρωνοντας το καλπικο ερωτημα της συγκυβερνησης ,σε καθαρη αντι ε.ε. και αντικαπιταλιστικη προοπτικη , δεν θα ειχαμε απο τα κατω , και μεσα στο αγωνα συμπορευση και συστρατευση σε ενα κοινο στοχο , που οι κυβερνωντες και η αντιπολιτευση φοβουνται , και θα τους αναγκαζαμε να φανερωθουν κανοντας μαζι ενα συντονισμενο αντικαπιταλιστικο βημα αγωνα ???Ομως …. ακομα μια φορα , ολοι αυτοι , μπηκαν κατω απο την ομπρελα της παγιδας του συριζα , για μια καλυτερη διαπραγματευση ριχνοντας το αναθεμα στο ΚΚΕ και ενω ναι μεν ολοι σχεδον συμφωνουν στο δια ταυτα αποδεχονται ντε φακτο την υπογραφη νεου μνημονιου απο την κυβερνηση και ως εκ τουτου , συνεργουν στην αποδοχη ενος λυτρωτικου και σωτηριου μνημονιου ψηφισμενο απο τον ιδιο το λαο …Γιατι αν ευσταθουσε η αποψη της συγκυβερνησης , θα ειχε παρει την πολιτικη πρωτοβουλια ,να καταργησει τα μνημονια μεσα στο κοινοβουλιο με ενα αρθρο , και ενα νομο , και δεν θα επαιζε παζαρια επι 5 μηνες στην πλατη του λαου ..οι μονοι που δεν θα χασουν απο το δημοψισμα ειναι οι πλουτοκρατες.

  • Ο/Η μπολσεβίκος λέει:

   Θα έκανε ο Περισός μέτωπο και τρίτο πόλο με Ανταρσύα και εξωκ. αριστερά:
   Eίσαι σίγουρος:Iσχύει και από Δευτέρα η πρόταση¨, Ανεξάρτητα αποτελέσματος δημοψηφίσματος συμφωνεί το ΚΚΕ σε αντικαπιταλιστικό τρίτο πόλο με κεντρικό στόχο ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ:
   Περιμένω απάντηση σε τοποθέτηση της ηγεσίας του αύριο μετά δημοψήφισμα.Αν το κάνει εγώ μαζί σας.

   • Ο/Η afo voice λέει:

    ο τριτος πολος , δεν ειναι αποφαση της ηγεσιας , ειναι μια καθημερινη απο τα κατω πρακτικη αντιστασης , και το δημοψηφισμα ηταν μιας πρωτης ταξεως ευκαιρια , που ομως ολη η εξωκοινοβολευτικη αριστερα , την πεταξε και ακολουθησε πολιτικη υποταγης και ουρας του συριζα , που θα φερει και θα υπογραψει με την εκβιαστικη συμφωνια του λαου ,σε ενα ψευτοδιλλημα , νεα μνημονιακη συμφωνια σωτηριας του καπιταλιστικου τροπου παραγωγης ..

 8. Ο/Η μποσελβίκος λέει:

  όταν ο Κορνίλοφ (ευρω-φονιάδες και ολιγαρχία του πλούτου) βρίσκεται προ των πυλών μόνη επιλογή να τον πολεμήσω με κάθε τρόπο.Μετά θα λύσω τους λογαριασμούς μου με τον κάθε Κερένσκι.

  • Ο/Η afo voice λέει:

   μονο που ο λενιν δεν εκανε κατι τετοιο και οκορνιλωφ τελικα δεν εκανε πραξικοπημα , αλλα ο λενιν εριξε τον κερενσκι σε ενα μηνα μετα την προθεση εκδηλωσης πραξικοπηματος .. … δεν ετρεφε αυταπατες για το ρολο του … ευτυχως ομως που ταυτιζεις την κυβερνηση με τον κερενσκι τηρουμενων των αναλογιων .. και τοπραξικοπημα με ποιον ?? με το κακο μνημονιο ή με το καλο ???με την εκδηλωση προσπαθειας απατης απο τηνμερια της κυβερνησης απεναντι στην τροικα και την ε.ε. ?? για να δουμε τις ιστορικες αναλογιες και ποιος ειναι ο κορνιλωφ σημερα χαχαχαχαχαχαχα …

   • Ο/Η μπολσεβίκος λέει:

    ρίξε μια ματιά στους τ.33 και 34 των απάντων του Λένιν για να καταλάβεις και να μην γράφεις για πράγματα που αγνοείς ή πηρε καποτε το μάτισου σε καμιά μπροσούρα.Πιο σφαιρική προσέγγιση στο Αριστερισμος η παιδική αρρώστια…
    Τα λέμε.

 9. Ο/Η G.T. λέει:

  Αγαπητέ κ. καθηγητά σας τιμά η απόφασή σας και η ανοιχτή πρόσκληση σε έναν αγώνα καθαρό με αδιαπραγμάτευτα αιτήματα !!!
  Παράλληλα, αποδεικνύει το μεγαλείο της σκέψης και της ψυχής που είναι μακριά από εμπάθειες, μικροσκοπιμότητες και κοντόφθαλμες λογικές που οδηγούν τους αγωνιστές στους καναπέδες.

Άποστολή άρθρου μέσο Email