Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ζάεφ: Διαστρεβλώνει την ιστορία για να «ξεπλύνει» τη φασιστική κατοχή

Σε ωμή παραχάραξη της ιστορίας προχώρησε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ «βαφτίζοντας» τη «βουλγαρική φασιστική κατοχή» την περιόδο..

Σε ωμή παραχάραξη της ιστορίας προχώρησε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ «βαφτίζοντας» τη «βουλγαρική φασιστική κατοχή» την περιόδο 1941 – 1944 στην τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία σαν «άσκηση διοίκησης» από τη Βουλγαρία που είχε συνταχθεί με τις δυνάμεις του ναζιστικού άξονα.

Ο …«προοδευτικός» Ζάεφ επιδιώκοντας να δελεάσει τη Βουλγαρία για να μην ασκήσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ αλλά και συμμετέχοντας σε επικίνδυνα παιχνίδια κέντρων που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία στα μέτρα τους, ξεπέρασε κάθε όριο. Ειδικότερα σε συνέντευξή του αναφερόμενος στο τι συνέβαινε στα εδάφη της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, «ξέπλυνε» επί της ουσίας την κατοχή από τη φασιστική Βουλγαρία την περίοδο 1941-1944 και απέδωσε στη Γιουγκοσλαβία την ευθύνη για τη «διαίρεση του μακεδονικού και του βουλγάρικου λαού»!

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων «Bgnes» και αναφερόμενος σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η περιοχή τελούσε υπό βουλγαρική κατοχή, ο Ζόραν Ζάεφ ισχυρίστηκε ότι «οι Βούλγαροι δεν είναι φασίστες, αλλά φίλοι μας… Στην αρχή εκείνης της περιόδου (η Βουλγαρία) ασκούσε τη διοίκηση της περιοχής, αλλά μετά συντάχθηκε με τους αντιφασίστες, αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία, έγινε μέρος του αντιφασιστικού μετώπου. Ο βουλγαρικός και μακεδονικός στρατός απελευθέρωσαν το Κουμάνοβο, τα Σκόπια κι όλη την περιοχή μας».

Ο Ζ. Ζάεφ όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτή τη δήλωση. Αποκάλυψε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα αφαιρέθηκαν περίπου 20 επιγραφές από μνημεία στη Βόρεια Μακεδονία στα οποία αναγραφόταν «φασιστική βουλγαρική κατοχή», ενώ για τον εθνικισμό δήλωσε πως την ευθύνη την έχει η πρώην Ενιαία Γιουγκοσλαβία!!!

Ο ίδιος, εμμέσως πλην σαφώς, υποστήριξε ότι η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία «διαίρεσε» τους λαούς της Βουλγαρίας και της χώρας του. «Το καθήκον των πολιτικών είναι να φέρουμε κοντά τους λαούς μας, διότι για πολλά χρόνια, επί δεκαετίες, κάποιοι μας κράτησαν μακριά. Διάφορες ηγεσίες το διέπραξαν, όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να είμαστε μαζί γιατί είμαστε γείτονες», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Έντονες αντιδράσεις

Οι δηλώσεις του Ζάεφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας, ιδιαίτερα από τις ενώσεις των παρτιζάνων και των απογόνων τους. Άλλωστε η ιστορική αλήθεια είναι ότι υπήρξε και φασιστική κατοχή από τη Βουλγαρία αλλά και αντίσταση από τα παρτιζάνικα κινήματα που απελευθέρωσαν τα Βαλκάνια με την καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού.

Επιστήμονες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, καθώς και απόγονοι ανταρτών που οι συγγενείς συμμετείχαν στον αντιφασιστικό αγώνα, ανέφεραν ότι «ο Ζάεφ διαστρεβλώνει την ιστορία και προσβάλλει τη χώρα».

Ο ιστορικός Αλεξάνταρ Στόιτσεφ ανέφερε ότι τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορεί να τα αλλάξει κανείς και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως την περίοδο 1941-1944 τα βουλγαρικά στρατεύματα στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία ήταν φασιστικές, κατοχικές δυνάμεις, σε καμία περίπτωση δεν συνέβαλαν στην απελευθέρωση της χώρας.

Ο επί σειρά ετών αρχηγός του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της χώρας, σε ανοιχτή επιστολή του προς τα μέλη του κόμματος, ζητά να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Επιτροπή του SDSM, όπου θα αποφασιστεί, όπως αναφέρει ο ίδιος, πως οι θέσεις που διατύπωσε ο Ζόραν Ζάεφ δεν απηχούν τις θέσεις του κόμματος. Το SDSM απέρριψε το αίτημά του.

Το «μπλόκο» της Βουλγαρίας

Υπενθυμίζουμε ότι εντός του Νοεμβρίου η Βουλγαρία αρνήθηκε να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βόρεια Μακεδονία, μπλοκάροντας επί της ουσίας την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα μάλιστα δήλωσε ότι η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

«Σε αυτό το στάδιο η Βουλγαρία δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργός.

Σχετικά θέματα

Απόψεις