Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Υψηλό πληθωρισμό και επιβράδυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης το 2022 προβλέπει το ΔΝΤ

Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας σε όλο τον κόσμο και υψηλότερο πληθωρισμό προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο..

Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας σε όλο τον κόσμο και υψηλότερο πληθωρισμό προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νέα έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του Οκτώβρη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο ρυθμός της ανάπτυξης θα υποχωρήσει φέτος στο 4,4% από 5,9% το 2021, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Οκτώβρη. Για το 2023, το Ταμείο προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,8%, που είναι, όμως, ελαφρά υψηλότερη από την πρόβλεψη του Οκτώβρη (3,6%) και αντανακλά κυρίως την ανάκαμψη μετά την εξάλειψη αρνητικών παραγόντων.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι προβλεπόταν τον Οκτώβρη, καθώς το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και οι υψηλές τιμές Ενέργειας.

Μεγαλύτερη αναθεώρηση έχει γίνει στις προβλέψεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, με την εκτίμηση να είναι πλέον στο 4%, κυρίως λόγω της μη ψήφισης του δημοσιονομικού πακέτου που προωθούσε η κυβέρνηση Μπάιντεν (Build Back Better), των συνεχιζόμενων διαταραχών στην προσφορά και της απόσυρσης νωρίτερα της νομισματικής στήριξης.

Μεγάλη είναι η υποβάθμιση και των προοπτικών της Κίνας κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, με τον ρυθμό ανάπτυξής της να εκτιμάται πλέον στο 4,8% (από 5,6%) σε σχέση με το 8,1% που είχε καταγράψει η ασιατική χώρα πέρυσι, λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων στον τομέα ακινήτων και της πιο αδύναμης από το αναμενόμενο ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης πτωτικά την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 3,9% από 5,2% πέρυσι και έναντι 4,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Από τις χώρες της περιοχής, η μεγαλύτερη υποβάθμιση αφορά τη Γερμανία (0,8 μονάδες) λόγω του μεγαλύτερου αντίκτυπου που έχουν στην οικονομία της οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

(Από 902.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικά θέματα

Απόψεις