Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Υπουργείο Οικονομικών: Απολύουν καθαρίστριες

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Το Υπουργείο Οικονομικών, εν μέσω πανδημίας απολύει 100 καθαριστές/καθαρίστριες των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Μάρτη 2021. Μετά από..

Το Υπουργείο Οικονομικών, εν μέσω πανδημίας απολύει 100 καθαριστές/καθαρίστριες των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Μάρτη 2021. Μετά από δυο παρατάσεις, μια εξάμηνη και μια δίμηνη, οι εργαζόμενες/εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ζητούν την μονιμοποίηση των συμβάσεών τους και αντί για αυτό βρίσκονται αντιμέτωποι με την άμεση απόλυση.

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση κατάθεσε και το ΚΚΕ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβασιούχων Καθαριστριών/στών του Υπ. Οικονομικών σε Ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Είμαστε 100 καθαρίστριες και καθαριστές, εργαζόμενοι σε όλες τις υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών σε όλη την Ελλάδα που δουλεύουμε εδώ και χρόνια, στην αρχή με συμβάσεις έργου και τα τελευταία χρόνια με συνεχείς 18μηνες συμβάσεις. Είμαστε στην συντριπτική μας πλειοψηφία γυναίκες και μάλιστα σε ηλικίες κοντά στην σύνταξη.

Αυτές τις μέρες λήγουν οι συμβάσεις μας και μας πετάνε στον δρόμο, εν μέσω Πανδημίας και ενώ έχουμε σηκώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια το βάρος όχι μόνο του καθαρισμού στις υπηρεσίες που απασχολούμαστε αλλά και βοηθώντας ακόμα και σε αντικείμενα άσχετα με την ειδικότητά μας.

100 γυναίκες βρισκόμαστε μπροστά στην ανεργία και την ανέχεια, την ίδια ώρα που η χώρα μας περνάει όπως και όλος ο πλανήτης, μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που κάνει ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη της παρουσίας μας στις υπηρεσίες που απασχολούμαστε, αλλά και κάνει σχεδόν αδύνατη την εύρεση άλλης εργασίας.

Είμαστε εργαζόμενοι που μένουμε εδώ και χρόνια όμηροι όλων των κυβερνήσεων, αφού παραμένουμε συμβασιούχοι ενώ καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες όλων των υπηρεσιών του Υπ. Οικονομικών, και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από το γεγονός ότι δουλεύουμε στις ίδιες υπηρεσίες για χρόνια (κάποιες από μας μέχρι και 20 χρόνια), αλλά και από το γεγονός ότι η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία ζητάει από τις υπηρεσίες του Υπουργείου να «προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να καλύψουν σε μόνιμη βάση τις ανάγκες τους σε καθαριότητα, από ιδιωτικά συνεργεία».

Απαιτούμε την μετατροπή των συμβάσεών μας σε ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, και δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωσή μας».

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση, που απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών, σχετικά με παράταση συμβάσεων ΣΟΧ 1/2018 του προσωπικού καθαριότητας στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ: 

 «Η ύπαρξη ελαστικών σχέσεων εργασίας στο προσωπικό καθαριότητας του Υπουργείου Οικονομικών και μετέπειτα στην ΑΑΔΕ διαρκεί για πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Αφορά το μέρος εκείνο του προσωπικού ΥΕ καθαριότητας ορισμένου χρόνου του Υπουργείου Οικονομικών που εργάζονταν πριν ακόμα από το 2004 και των οποίων οι συμβάσεις δεν μετατράπηκαν σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) με το ΠΔ 164/2004. Με τις προκηρύξεις ΣΟΧ 1/2018, ένα μέρος αυτού του προσωπικού που μοριοδοτήθηκε καθώς και άλλοι εργαζόμενοι – επιτυχόντες της εν λόγω προκήρυξης (συνολικά 156 εργαζόμενοι, 96 στην ΑΑΔΕ και 60 στο ΥΠΟΙΚ), δουλεύουν εφεξής με 8ωρη εργασία και βασικό μισθό 650 ευρώ. Την ίδια ώρα, παραμένουν στο απαράδεκτο καθεστώς της σύμβασης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ).

Από τα παραπάνω συνάγεται αβίαστα η ανάγκη μετατροπής των ανωτέρω συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Η Κυβέρνηση, όμως, αντί να κάνει αυτό, ή έστω να παρατείνει τις συμβάσεις, προκήρυξε νέο διαγωνισμό για τις εν λόγω θέσεις (ΣΟΧ 1/2020). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία του υφιστάμενου προσωπικού καθαριότητας να μείνουν εκτός των επιτυχόντων και να επίκειται η απόλυσή τους.

Οι ανάγκες καθαριότητας στα κτίρια αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είναι διαχρονικά πολύ μεγάλες. Το προσωπικό καθαριότητας (ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ) αποδεδειγμένα δεν επαρκεί, ενώ ειδικά στις ΔΟΥ, λόγω της εξυπηρέτησης μεγάλου όγκου κοινού, οι ανάγκες σε προσωπικό καθαριότητας γίνονται ακόμα μεγαλύτερες, πολλώ δε μάλλον σε συνθήκες πανδημίας. Παράλληλα, λόγω της συνολικότερης υποστελέχωσης που υπάρχει στην ΑΑΔΕ και της τρομακτικής εντατικοποίησης της εργασίας που επικρατεί εκεί (μειώσεις προσωπικού, αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις ΔΟΥ κλπ.), ένα σημαντικό κομμάτι του προσωπικού ΥΕ καθαριότητας ΙΔΑΧ που δουλεύει στις ΔΟΥ δεν απασχολείται επί της ουσίας στην καθαριότητα, αλλά αναγκαστικά εξυπηρετεί τους πολίτες στη συναλλαγή.

Με βάση τα παραπάνω, που αναδεικνύουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο ότι οι εργαζόμενοι των προκηρύξεων ΣΟΧ 1/2018 δεν καλύπτουν έκτακτες ανάγκες, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, αν προτίθεται:

1) Να παρατείνει την ισχύ των συμβάσεων ΣΟΧ 1/2018 και για ποιο χρονικό διάστημα.

2) Να μετατρέψει τις συμβάσεις του εν λόγω προσωπικού σε αορίστου χρόνου, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Σχετικά θέματα

Απόψεις