Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Υποκατώτατη αύξηση στον κατώτατο μισθό – Αλήθειες και ψέματα

Σαν ένα «βήμα στην μεγάλη πορεία για την αποκατάσταση των αδικιών», επιχείρησε να εμφανίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τις εξαγγελίες..

Σαν ένα «βήμα στην μεγάλη πορεία για την αποκατάσταση των αδικιών», επιχείρησε να εμφανίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τις εξαγγελίες του από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου για αύξηση τους κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ (μεικτά) και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών.

Επιδιώκοντας να καλλιεργήσει κλίμα κάλπικων προσδοκιών στους εργαζόμενους, για τη νέα «μεταμνημονιακή εποχή» και με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, ο Τσίπρας αναφώνησε απευθυνόμενος στους υπουργούς του: «Σας καλώ, λοιπόν, σήμερα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών να προβούμε σε ένα ακόμη ιστορικής σημασίας βήμα. Να εγκρίνετε την πρότασή μου να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στα 650 ευρώ μηνιαίως». 

Ακολούθησε ένα επικοινωνιακό μπαράζ από προσκείμενα και μη προς την κυβέρνηση μέσα που αναπαρήγαγαν τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Η υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για αύξηση 11% στον κατώτατο μισθό και για αύξηση 27% για τον όσους λάμβαναν τον υποκατώτατο μισθό. Βάσει των εξαγγελιών της κυβέρνησης ο κατώτατος μισθός από 587 ευρώ (μεικτά) και 492 ευρώ (καθαρά) θα πάει στα 650 ευρώ (μεικτά) και 546 ευρώ (καθαρά). Επίσης 650 ευρώ (μεικτά) θα λαμβάνουν και όσοι αμείβονταν με τον υποκατώτατο μισθό των 511 ευρώ (μεικτά). 

Ο Τσίπρας χαρακτήρισε την εξαγγελία του «ιστορικής σημασίας, προς τα εμπρός, για τους πολλούς», ισχυριζόμενος ότι «αυτό είναι ένα μόνο βήμα στη μεγάλη πορεία για την αποκατάσταση των αδικιών και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας και αλληλεγγύης». Έφτασε μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο «για περιορισμό των ανισοτήτων»,  από μια «κυβέρνηση των πολλών και όχι των λίγων». 

Πίσω από τις …φιλολαϊκές κορώνες του πρωθυπουργού υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα:

Πρώτον: Την αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε ο Τσίπρας την έχει ήδη προ-ληστέψει από την μείωση του αφορολόγητου, που ο ίδιος και η κυβέρνηση του έχουν ψηφίσει. Τα 54 ευρώ «καθαρά» το μήνα που θα λάβουν ως αύξηση οι εργαζόμενοι, θα εξανεμιστούν και θα χρειαστεί να βάλουν και από την τσέπη τους για να πληρώσουν μελλοντικούς φόρους. Από 1/1/2020 οι εργαζόμενοι των 400 και 500 ευρώ (καθαρά) που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν φόρο με τη μείωση του αφορολόγητου θα κληθούν να καταθέσουν πάνω από έναν ολόκληρο μισθό στην εφορία! Θα πληρώσουν δηλαδή 10 φορές τη μηναία αύξηση που τους υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός!

Δεύτερον: Τα 650 ευρώ μεικτά, έρχονται με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση και υπολείπονται των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Βάζουν ουσιαστικά «ταφόπλακα» στην συγκεκριμένη διεκδίκηση και ο Τσίπρας καλεί τους εργαζομένους να συμβιβαστούν στην νέα μεταμνημονιακή εποχή με μια «καθαρή» αύξηση τους 1,8 ευρώ τη μέρα! 

Τρίτον: Η αύξηση του κατώτατου μισθού με απόφαση της υπουργού Εργασίας, έρχεται να μονιμοποιήσει την απαράδεκτη μνημονιακή πρόβλεψη και ουσιαστικά να καταργήσει τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων για το ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθηλώνοντας πολλούς κλάδους εργαζομένων στα 650 ευρώ (μεικτά) κατώτατο μισθό όταν θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και να λάβουν περισσότερα.  

Τέταρτον: Τα 650 ευρώ δεν αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους. Αποτελούν απατηλό όνειρο για χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Οι μισές νέες θέσεις εργασίες στην Ελλάδας είναι με μορφές ελαστικής απασχόλησης με μισθούς από 200 μέχρι 400 ευρώ και η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν τους αφορά! Στην ελληνική αγορά εργασίας όπου 1 στις 3 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι  μερικής απασχόλησης οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού περί «άρσης των αδικιών» και αυξήσεις 11% είναι τουλάχιστον προκλητικές.

Οι αναφορές λοιπόν Τσίπρα περί μιας «κοινωνίας ισότητας» είναι κάλπικες, αφού οι οποίες αυξήσεις στους εργαζομένους μετά από δέκα χρόνια άγρια λιτότητας θα φορο-λεηλατηθούν το επόμενο διάστημα με νόμους της δικής του κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα θα μείνει στο απυρόβλητο το σύνολο των αντεργατικών νόμων και της υποαπασχόλησης που έχουν δημιουργήσει καθεστώς εργασιακής γαλέρας στη χώρα.   

Σχετικά θέματα

Απόψεις