Κοινωνία

Υποδειγματική η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Και στη Θεσσαλονίκη, δυνατό και καθαρό μήνυμα αντίστασης στην πολιτική που θέλει να φορτώσει στις πλάτες τους τα σπασμένα και της νέας κρίσης που έρχεται έστειλαν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και φοιτητές που συμμετείχαν στις συμβολικές εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ και των Σωματείων τιμώντας αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στην κεντρική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου αλλά και στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην πλατεία Ευόσμου για τις Δυτικές συνοικίες και στην πλατεία Δημαρχείου της Καλαμαριάς για τις ανατολικές συνοικίες παντού εκφράστηκε το σύνθημα «Ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός, να μην πληρώσει ξανά ο λαός».

Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, αποστάσεις και μάσκες, οι εργαζόμενοι από νωρίς άρχισαν να συγκεντρώνονται στο άγαλμα Βενιζέλου και να παίρνουν τη θέση τους πίσω από τα πανό των σωματείων και των άλλων φορέων, κρατώντας πλακάτ και σημαίες στα χέρια. Απαίτησαν μέτρα προστασίας της Υγείας στους χώρους δουλειάς και την κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που νομοθετήθηκαν στην πανδημία με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Μπροστά τη δική τους ξεχωριστή θέση είχαν οι υγειονομικοί. Στη συμβολική κινητοποίηση συμμετείχαν μια σειρά εργατικά σωματεία από κλάδους της βιομηχανίας (τρόφιμα, μέταλλο, χαρτί, κλπ), τους ΟΤΑ, τις κατασκευές, το εμπόριο κλπ., φοιτητικοί σύλλογοι, οι Σύλλογοι Γυναικών μέλη της ΟΓΕ και άλλοι μαζικοί φορείς της Θεσσαλονίκης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Θανάσης Κουτσουράς πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Κάλεσε τους εργαζόμενους να πορευτούν με φάρο τις εργατικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις, τους χιλιάδες νεκρούς αγωνιστές στον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που «της γης οι κολασμένοι» τραγουδούσαν τη Διεθνή με τις γροθιές υψωμένες και τα λάβαρα των ταξικών σωματείων να ανεμίζουν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών στο χώρο θυσίας των εργατών τον Μάη του ’36 στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου. Στεφάνι κατέθεσαν αντιπροσωπείες των Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, της ΠΟΕΕΠ, εργατικών σωματείων, της ΟΓΕ και της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Στην κινητοποίηση στη πλατεία Ευόσμου, στο πλάι των εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, πήραν τη θέση τους οι αυτοαπασχολούμενοι που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα Ταξί και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής. Μίλησε ο Κώστας Κατσιμένης, Γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών. Με κεντρικό πανό «Φτώχεια – Ανεργία – Αυταρχισμός, Ο καπιταλισμός είναι ο Ιός», και συνθήματα για την κόκκινη πρωτομαγιά, προβλήθηκε το ισχυρό μήνυμα αντεπίθεσης του οργανωμένου εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Στην Καλαμαριά, μπροστά βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αλλά και οι συνταξιούχοι που όλο το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού με ενίσχυση ΚΕ και Περιφερειακών Ιατρείων αλλά και επαναλειτουργία του νοσοκομείου «ΠΑΝΑΓΙΑ» που έκλεισε το 2013 η τότε κυβέρνηση. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

 

ΠΗΓΗ: 902.gr

 

(Επισκέψεις: 863 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend