Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Υπ. Πολιτισμού: Φταίει… ο «στρατηγός άνεμος» για την κατάρρευση της τοιχογραφίας στο ανάκτορο της Κνωσού!

Το υπουργείο Πολιτισμού έβγαλε ανακοίνωση για την κατάρρευση  της τοιχογραφίας με τα Δελφίνια  του ανακτόρου της Κνωσού στην Κρήτη.  Η..

Το υπουργείο Πολιτισμού έβγαλε ανακοίνωση για την κατάρρευση  της τοιχογραφίας με τα Δελφίνια  του ανακτόρου της Κνωσού στην Κρήτη

Η τοιχογραφία των Δελφινιών χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960. Πρόκειται για αντίγραφο που φιλοτεχνήθηκε από τον Ελβετό καλλιτέχνη Εμίλ Ζιλιερόν και τον γιο του και ενσωματώθηκε στην αναστήλωση του Άρθουρ Έβανς. Γι’ αυτό και  θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο του μνημείου και σύμβολο της μινωικής καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Η πρωτότυπη τοιχογραφία εκτίθεται στο Μουσείο Ηρακλείου. 

Τι δήλωσε το υπουργείο;  «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου χτες το βράδυ ολοκλήρωσε την συλλογή και την απομάκρυνση των θραυσμάτων του αντιγράφου, του 1960, της τοιχογραφίας των Δελφινιών -το πρωτότυπο της οποίας εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- από τα λεγόμενα “διαμερίσματα της βασίλισσας”, στην Κνωσσό. Η τοιχογραφία αποκολλήθηκε, χθες, το απόγευμα εξ αιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Λόγω των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών διεκόπη προσωρινά και η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου. Σημειωτέον ότι για το συγκεκριμένο τμήμα του μινωικού ανακτόρου της Κνωσσού έχουν ήδη εκπονηθεί οι αναγκαίες μελέτες συντήρησης και αποκατάστασής του και επίκειται η έναρξη του έργου, στο πλαίσιο των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Κρήτης- ΕΣΠΑ 2021-2027».

Με λίγα λόγια: Η αποκόλληση έγινε «εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων» και έως εκεί. Φταίει, δηλαδή ο «στρατηγός άνεμος», που έλεγε και ο Β. Πολύδωρας! Κατά τα άλλα μας ενημερώνει ότι «έχουν εκπονηθεί οι αναγκαίες μελέτες» και όλα καλά! 

Εμείς να θυμίσουμε ξανά ότι η υπουργός Πολιτισμού δήλωνε τον περασμένο Σεπτέμβρη: «Η Κνωσός αποτελεί τον δεύτερο, σε προσέλευση, επισκεπτών, στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, μετά την Ακρόπολη. Η ανάδειξη του Μινωικού Ανακτόρου της και άλλων πέντε ανακτορικών συγκροτημάτων της ίδιας εποχής- αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα Μινωικά Ανάκτορα είναι η υποψηφιότητα της χώρας μας, το 2025, για την ένταξή τους στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Με στόχο την ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων σε μια πολιτιστική διαδρομή που να αναδεικνύει και να αφομοιώνει αναπτυξιακά τη δυναμική αυτής της μοναδικής κληρονομιάς, έχουμε σχεδιάσει σειρά επεμβάσεων αποκατάστασης και ανάδειξης των μοναδικών αυτών αρχιτεκτονικών συνόλων». 

Η κατάρρευση της τοιχογραφίας θέτει πολύ σοβαρά ζητήματα για τη συντήρηση του μινωϊκού ανακτόρου, που τυχαίνει να είναι  ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος μετά την Ακρόπολη και που είχε πανηγυρικά ενταχθεί το 2000 στο Γ’ ΚΠΣ με αντικείμενο έργα συντήρησης και αναστήλωσης!

Σχετικά θέματα

Απόψεις