Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ξεκρέμαστοι και οι ωρομίσθιοι γυμναστές

Με έγγραφό της η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενημέρωσε τους ΟΤΑ σχετικά με τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους, που υλοποιούνται από..

Με έγγραφό της η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενημέρωσε τους ΟΤΑ σχετικά με τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους, που υλοποιούνται από τους δήμους, ότι εξαιτίας της αναστολής των προγραμμάτων λόγω της πανδημίας δεν έχει αρμοδιότητα να λύσει το ζήτημα της μισθοδοσίας των εργαζόμενων πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής. Στην ουσία το αρμόδιο Υπουργείο που δηλώνει «αναρμόδιο» αφήνει ξεκρέμαστους 4.500 εργαζόμενους και πετάει το μπαλάκι στους δήμους.

Από το Εγγραφο των αρμόδιων υπουργείων με θέμα την Ενημέρωση Φορέων υλοποίησης Προγραμμάτων Αθλησης σχετικά με τις επιδράσεις στα προγράμματα λόγω του COVID-19 και του ιού SARS-CoV-2

Επίσης το υπουργείο δεν κάνει καμία ρητή αναφορά, ως όφειλε, σχετικά με το εάν τα προγράμματα και κατ’ επέκταση οι συμβάσεις των εργαζομένων θα παραταθούν και θα συνεχιστούν μετά τη λήξη της πανδημίας, που με δεδομένες τις συνθήκες επιβάλλονται ως πλέον αναγκαία.

Για ακόμα μία φορά οι Δήμοι και οι εργαζόμενοι καλούνται να «πληρώσουν το μάρμαρο» και είναι και πάλι μπροστά σε μία κυβερνητική πολιτική που αξιοποιεί τις συνθήκες ώστε να θέσει σε καραντίνα εργατικά δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες.

Στις σημερινές οι ωρομίσθιοι γυμναστές, μετά την αναστολή λειτουργίας των προγραμμάτων από τις 13 Μάρτη, αγωνιούν καθώς βρίσκονται  τον αέρα. Για παράδειγμα οι γυμναστές του Δήμου Βέροιας που αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης και ζητούν να μην μειωθούν οι ώρες τους ή έστω να ενταχθούν στα έκτακτα επιδόματα. Σε επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία αναφέρουν:

«Αξιότιμοι κύριοι

Σε συνέχεια της από 31/3/2020 ανακοίνωσης σας για τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία στα πλαίσια της πανδημίας του  κορωνοιου θεωρούμε σημαντικό να συμπεριληφθεί και ο δικός μας κλάδος στα μέτρα αυτά γιατί δυστυχώς οι δήμοι μας ενημερώνουν οτι δεν έχουν κάποια ενημέρωση από εσάς ή αν έχουν δεν είναι σαφείς  οι οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν τον κλάδο μας που μετά  την αναστολή λειτουργίας στις 13 Μαρτίου σταμάτησε να εργάζεται με επώδυνες συνέπειες για το εισόδημα μας και τον βιοπορισμό μας».

Ο Δήμος Πάτρας, για το ίδιο ζήτημα αναφέρει σε Ανακοίνωσή του:

«Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να μην προβεί σε απολύσεις ή σε αναστολή στις υπάρχουσες συμβάσεις και να κάνει αποδεκτό το αίτημα για αξιοποίηση των συγκεκριμένων εργαζόμενων στις Δημοτικές Υπηρεσίες (π.χ. “Βοήθεια στο Σπίτι”) χωρίς καμία μεταβολή στην εργασιακή τους σχέση ή αλλιώς να δεσμευτεί η κυβέρνηση στο ελάχιστο, ότι για όσο διάστημα διαρκέσει η αναστολή των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους, θα υπάρξει και η αντίστοιχη χρονική παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων και του προγράμματος.

Ο Δήμος Πατρέων αξιοποιεί τους εργαζόμενους σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες, για το διάστημα της αναστολής των προγραμμάτων, για την αντιμετώπιση άλλων επειγουσών αναγκών.

Ας δείξει επιτέλους το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση ότι έχει τα αντανακλαστικά να αντιληφθεί την ευθύνη της απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους στο πρόγραμμα, που τους αφήνει ξεκρέμαστους, αλλά και ότι έχει την ετοιμότητα να διασφαλίσει τη συνέχεια της εργασίας τους σε προγράμματα αναγκαία για τη νεολαία και το λαό, ειδικά μετά το πέρας της πανδημίας».

Ο Αθλητισμός όμως δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, είναι δικαίωμα για όλους. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τέτοιον αθλητισμό, όταν έχει ημερομηνία λήξης ή όταν οι γυμναστές, ενώ καλύπτουν ανάγκες του δήμου, πληρώνονται με την ώρα και το ύψος της αμοιβής τους εξαρτάται από τη χρηματοδότηση του προγράμματος και από τη συνδρομή των αθλούμενων, όταν οι συμμετέχοντες στα προγράμματα από αθλούμενοι μετατρέπονται σε «ωφελούμενους», άρα χρήστες και σαν τέτοιοι συνδράμουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων.

Εκτός από την διαμόρφωση κατάλληλα εξοπλισμένων αιθουσών γυμναστικής είναι αναγκαιότητα να γίνουν προσλήψεις, μαζί με το προσωπικό που λείπει από τους δήμους, και του απαιτούμενου επιστημονικού προσωπικού για σύγχρονη και ασφαλή άσκηση.

Σχετικά θέματα

Απόψεις