Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ξεχειλίζει η οργή των αγροτών για την κυβερνητική κοροϊδία – Σήμερα στη Νίκαια οι αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα

Η σύσκεψη θα γίνει στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, στο Πολιτιστικό Κέντρο. Εκεί θα συζητηθεί η πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης και θα ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Μήνυμα συνέχισης του αγώνα στέλνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, που συμμετέχουν μαζικά στις συνελεύσεις των μπλόκων, όπου γίνεται ενημέρωση για την προχθεσινή συνάντηση της πανελλαδικής αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό.

Έχοντας συμπληρώσει τρεις βδομάδες στους δρόμους, με παρακαταθήκη την πίεση που ασκεί ο πανελλαδικά συντονισμένος αγώνας και με τη δύναμη που τους δίνει η συνεχιζόμενη και καθημερινή λαϊκή συμπαράσταση, ακυρώνοντας στην πράξη τον «κοινωνικό αυτοματισμό» που επιχειρεί η κυβέρνηση, οι αγρότες στέλνουν μήνυμα κλιμάκωσης. Ξεκαθαρίζουν ότι δεν ικανοποιούνται με τα ψίχουλα, που ακόμα κι αυτά δόθηκαν κάτω από τη μεγάλη αγωνιστική πίεση, αλλά απαιτούν ουσιαστικές λύσεις με βάση το πλαίσιο αιτημάτων τους, για να συνεχίσουν να ζουν και να καλλιεργούν. «Συνεχίζουμε τον αγώνα, παραμένουμε στα μπλόκα» είναι η φωνή που έρχεται από όλη την Ελλάδα.

Αποκρούοντας τις προσπάθειες υπονόμευσης του αγώνα τους από την κυβέρνηση αλλά και διάφορους «πρόθυμους», πραγματοποιούν σήμερα πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων, αλλά και Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που πραγματοποιούν πολύμορφες δράσεις. Η σύσκεψη θα γίνει στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, στο Πολιτιστικό Κέντρο. Εκεί θα συζητηθεί η πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης και θα ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

 
Πηγή: Eurokinissi

Ο τόνος της κλιμάκωσης του αγώνα των αγροτών απέναντι στην κυβερνητική κοροϊδία και στον εμπαιγμό φτάνει σε όλη τη χώρα από τα μπλόκα της Θεσσαλίας, με τη Λάρισα και την Καρδίτσα να δίνουν «σήμα» αποφασιστικής ενίσχυσης της πάλης.

Ο αναβρασμός που επικρατεί, η διάχυτη οργή και αγανάκτηση αποτυπώθηκαν και στις χθεσινές δράσεις και στη συνέλευση που ακολούθησε στο μπλόκο του Πλατυκάμπου.

Έτσι, την ώρα που τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης στην Αθήνα διακινούσαν fake news ότι δήθεν αποχώρησαν τα τρακτέρ από το μπλόκο, αξιοποιώντας ανακοινώσεις μεμονωμένων αγροτών (που εδώ και μέρες έτσι κι αλλιώς δεν συμμετείχαν στις δράσεις του), οι αγρότες που είναι εκεί μέρα – νύχτα εδώ και δυο βδομάδες, μαζί με πολλούς ακόμα συναδέλφους τους συγκεντρώθηκαν στον χώρο, αποκλείοντας για άλλη μια φορά την ΠΑΘΕ με τα πόδια, ανεβάζοντας μάλιστα συμβολικά και ένα τρακτέρ.

Η επιλογή αυτή συνάντησε και την αποδοχή φορτηγατζήδων, που φώναζαν στους συγκεντρωμένους «έχετε δίκιο, συνεχίστε!».

Αλλά και στη συνέλευση που ακολούθησε, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δήλωσαν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο και να κλιμακώσουν τον αγώνα, συμμετέχοντας στη σημερινή συνάντηση των μπλόκων στη Νίκαια και προτείνοντας τη διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα τις επόμενες μέρες.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε αφού ήταν έκδηλη η οργή για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους. Επιπλέον, οι περισσότεροι τόνισαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματα, τότε θα δυσκολευτούν να ξεκινήσουν τις εργασίες με τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Την κατεύθυνση αυτή ενίσχυσαν με τις τοποθετήσεις τους οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου και Αγιάς, αλλά και οι περισσότεροι εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου.

Αλλά και πολλοί νέοι αγρότες δήλωσαν ότι εμπιστεύονται την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, την πείρα που υπάρχει και δείχνει ότι τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με αδιέξοδες καταγγελίες ούτε με την οργή στα καφενεία, αλλά μόνο με τα τρακτέρ στον δρόμο. Αλλωστε, όπως ειπώθηκε εισηγητικά αλλά και από πολλούς άλλους αγρότες, «όταν ξεκινάγαμε τον αγώνα μας η κυβέρνηση μας συκοφαντούσε και δεν μας έδινε τίποτα, τώρα κάτω από την πίεση που ασκούμε, την αναγνώριση του δίκιου μας από ευρύτερα λαϊκά στρώματα, συζητά μαζί μας, προσπαθεί να μας κατευνάσει με ορισμένα ψίχουλα, που δεν θα τα παίρναμε αν δεν βρισκόμαστε στους δρόμους με τα τρακτέρ μας».Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν πρόθυμοι να κατέβουν στην Αθήνα με το τρακτέρ τους, αψηφώντας τις όποιες δυσκολίες.

Στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων του δήμου Αγιάς, στην οποία αποφασίστηκε να στηριχθεί με μαζική καθημερινή παρουσία το μπλόκο στον Πλατύκαμπο και να γίνει μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ μέσα στην Αγιά αύριο Παρασκευή. Ταυτόχρονα μαζεύονται συμμετοχές για τη μέρα που θα καταληχθεί το συλλαλητήριο στην Αθήνα.

 

Αποφασισμένοι και στον Ε65

Με αποκλεισμό του Ε65 για πάνω από μία ώρα απάντησαν και οι αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων στην κοροϊδία που εισέπραξαν από τον πρωθυπουργό στη συνάντηση της Τρίτης, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα μπλόκα σε κλιμάκωση, ενόψει και της σημερινής πανελλαδικής συνάντησης. Παράλληλα σχεδιάζουν καθημερινές δράσεις, ενώ στα χωριά τους καλούν κι άλλους αγρότες με τα πόδια και με τρακτέρ να ενισχυθεί το μπλόκο στον Ε65.

Να δοθούν λύσεις, λένε, αλλιώς …η Αθήνα είναι κοντά!

Πάνω στον Ε65 οι αγρότες επαναβεβαίωσαν την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης το βράδυ της Τρίτης για συνέχιση και κλιμάκωση, και έδωσαν ραντεβού στη Νίκαια σήμερα, στηρίζοντας την πρόταση για μαζική διαδήλωση στην Αθήνα.

Επιπλέον, με χειροκρότημα δέχτηκαν την είδηση ότι την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους στη Λάρισα είχαν αποκλείσει την Εθνική Οδό στον Πλατύκαμπο.

Να σημειωθεί ότι τον δίκαιο αγώνα των αγροτών χαιρετίζει και το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, ύστερα από σχετική πρόταση των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Συγκεκριμένα, εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης, υιοθετώντας τα δίκαια αιτήματα και ζητώντας από την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να ικανοποιηθούν.

Παραμένουν και σε Μαγνησία και Τρίκαλα

Την ίδια στιγμή στα μπλόκα τους παραμένουν, δηλώνοντας αποφασισμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες στον Αλμυρό και το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας καθώς και στον Ζάρκο Τρικάλων. Μάλιστα, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., κινητοποίηση οργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς Πηλίου.

Οι διεκδικήσεις που βγάζουν στους δρόμους τους αγρότες

— Μείωση του κόστους παραγωγής, με μέτρα όπως:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα.
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων, ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

— Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση πάνω σ’ αυτήν.

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

— Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς, και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

— Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

— Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

 
 

Πολύμορφα ενισχύονται τα μπλόκα σε Μακεδονία και Θράκη

Πολύμορφα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης, και μέσα από τις συνελεύσεις στα μπλόκα τους πήραν απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού που γίνεται σήμερα για την κλιμάκωση της πάλης.

Σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική, Δράμα, Θάσο, Έβρο, Ροδόπη, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα, παντού οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα τους και προετοιμάζουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Χθες οι αγρότες του Κιλκίς προχώρησαν σε νέο αποκλεισμό, για μερικές ώρες, της λωρίδας των φορτηγών στο τελωνείο των Ευζώνων. Στο πλευρό τους βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης αντιπροσωπεία του κλαδικού Σωματείου Τροφίμων – Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζοντας συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα τους.

Σε αποκλεισμό του δρόμου προχώρησαν χθες το βράδυ και οι αγρότες στο μπλόκο Νησσελίου στην Ημαθία, το οποίο ενισχύουν και αγρότες από το μπλόκο του Αιγινίου.

Στη Δυτική Μακεδονία, οι αγρότες από τα μπλόκα Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη ΖΕΠ Κοζάνης, στο κτίριο της Περιφέρειας, και προχώρησαν σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό.

Μήνυμα πανελλαδικού συντονισμού στέλνουν και οι αγρότες από το μπλόκο του Φιλώτα στη Φλώρινα, που βροντοφωνάζουν ότι «τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι κοροϊδία! Επιμένουμε στα δίκαια αιτήματά μας, δεν μας αρκούν τα ψίχουλα! Η οργή των αγροτών θα μιλήσει από δω και πέρα στους δρόμους. Κλιμακώνουμε και συνεχίζουμε, ενισχύοντας το μπλόκο μας με τρακτέρ. Συντονιζόμαστε πανελλαδικά με τους συναδέλφους μας στα μπλόκα».

Και στον Έβρο οι αγρότες ενισχύουν το μπλόκο στις Καστανιές, και στη Θάσο στον Πρίνο. Χθες οι αγρότες της Κομοτηνής προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου στο 3ο χλμ. Κομοτηνής – Ξάνθης.

Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες της περιοχής.

 
 

Με κλιμάκωση απαντούν στα ψίχουλα τα μπλόκα σε Στερεά και Εύβοια

Σε ρυθμούς κλιμάκωσης κινούνται και οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι σε Στερεά και Εύβοια, προχωρώντας χθες σε συνελεύσεις όπου ξεκαθάρισαν ότι επιμένουν στα αιτήματά τους, απέναντι στα ψίχουλα, ενώ ήδη προχώρησαν σε νέες κινητοποιήσεις, περιμένοντας τις αποφάσεις του σημερινού πανελλαδικού συντονιστικού.

Χθες το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου της Λαμίας προχώρησαν σε δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Ανθήλης, ενώ και τα μπλόκα στο Κάστρο Βοιωτίας και στη Σκάλα Αταλάντης, λίγες ώρες αργότερα, έκλεισαν για δύο ώρες την Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, οι αγρότες της δυτικής Λοκρίδας προχώρησαν σε αποκλεισμό της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος του χωριού Μόδι, όπου και έχουν στήσει το μπλόκο τους, ενώ σε νέα κινητοποίηση και αποκλεισμό του δρόμου Χαλκίδας – Αιδηψού προχώρησαν οι αγρότες στο μπλόκο της Κηρίνθου στη βόρεια Εύβοια.

Στην Ήπειρο

Αποφασισμένοι είναι και οι αγρότες στην Ήπειρο να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, μετά την κοροϊδία που εισέπραξαν από την κυβέρνηση. Χθες οι αγρότες της Πρέβεζας προχώρησαν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Άρτας – Πρέβεζας, ενώ αποφάσισαν να αποστείλουν αντιπροσωπεία στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, με προσανατολισμό και για κάθοδο στην Αθήνα.

Αντίστοιχα, οι αγρότες στη Θεσπρωτία προχώρησαν χθες το απόγευμα σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ενώ προτίθενται να συμμετάσχουν και στην πανελλαδική συνάντηση. Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους προσανατολίζονται επίσης σε Αρτα και Γιάννενα.

 
 

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν «ούτε βήμα πίσω», δηλώνουν και οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, μετά από μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο μπλόκο της Ερμίτσας, έξω από το Αγρίνιο, αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα με νέες πολύμορφες δράσεις.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν από χθες το μεσημέρι σε νέους αποκλεισμούς της παλιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αντίρριου στο σημείο, για περισσότερες ώρες, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη απάντηση που θα γίνει αποδεκτή πέρα από την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων που τέθηκαν στον πρωθυπουργό, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συνέχιση του αγώνα.

Στην Ηλεία, μετά το μαχητικό συλλαλητήριο της Τρίτης έγινε κάλεσμα εκ νέου ενίσχυσης του μπλόκου στον κόμβο Αγίου Γεωργίου έξω από τον Πύργο, απαντώντας στον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Στην Αχαΐα, μετά από μαζική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της γέφυρας Σελινούντα το βράδυ της Τρίτης, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και σε συντονισμό με τους υπόλοιπους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα. Παράλληλα συνεχίζονται οι συμβολικοί αποκλεισμοί στο ύψος του Αιγίου, τόσο στην παλιά όσο και στη νέα Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου, ενώ αναμένονται και νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Στις θέσεις τους στα μπλόκα που έχουν στήσει παραμένουν και οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε νομούς της Πελοποννήσου. Τόσο στα μπλόκα της Μεσσηνίας (Μεσσήνη, Χανδρινού) όσο και σε αυτά σε Λακωνία και Αστρος Κυνουρίας προγραμματίζονται συσκέψεις και ενημερώσεις, με σκοπό την κλιμάκωση του αγώνα.

Στη Ζάκυνθο, χθες το πρωί οι αγρότες πραγματοποίησαν μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας. Μετά από συγκέντρωση στην είσοδο του μώλου Αγίου Νικολάου στο λιμάνι, όπου είχαν βρεθεί από το απόγευμα της Τρίτης, πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με τα τρακτέρ τους και μετέβησαν στην Περιφέρεια. Εκεί, με κόρνες και συνθήματα απαίτησαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που αφορούν την επιβίωσή τους.

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις