Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θα μας κάνουν ενοικιαστές στα… σπίτια μας!

Ο «γόρδιος δεσμός» λύθηκε! Θα πάρουν τα σπίτια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μετά θα τους τα … νοικιάσουν!! Αυτή τη..

Ο «γόρδιος δεσμός» λύθηκε! Θα πάρουν τα σπίτια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μετά θα τους τα … νοικιάσουν!! Αυτή τη «λύση» προκρίνει για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ο τραπεζίτης – υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε δήλωση του στα «Νέα Σαββατοκύριακο». Σύμφωνα με τα σενάρια που δρομολογούνται, μέρος των οποίων αποκάλυψε ο υπουργός, οι τράπεζες θα αποκτούν πρώτα την κυριότητα των ακινήτων τα οποία είναι υποθηκευμένα και στη συνέχεια θα τα νοικιάζουν στους χρεωκοπημένους δανειολήπτες!

Αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια εισέπραξαν υπέρογκους τόκους και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και μεγάλο μέρος του κεφαλαίου, σήμερα που χιλιάδες άνθρωποι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, είτε γιατί έμειναν άνεργοι, είτε γιατί είδαν τα εισοδήματα τους, εξαιτίας της εφαρμοζόμενη βάρβαρης πολιτικής, να μειώνονται μέχρι και 50%, οι τράπεζες έρχονται να αρπάξουν τα σπίτια του ελληνικού λαού, με την συνδρομή της κυβέρνησης Σαμαρά. Με δεδομένο ότι στο τέλος Δεκεμβρίου, σταματάει  η απαγόρευση των πλειστηριασμών και πάνω από 10 δις ευρώ σε στεγαστικά δάνεια είναι στην κατηγορία των «κόκκινων», οι τράπεζες ακονίζουν τα μαχαίρια τους και η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα καταστρώνουν το σχέδιο, ίσως για τη μεγαλύτερη αρπαγή ιδιωτικού ακίνητου πλούτου που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα.

Όμως, είναι τέτοιο το θράσος των κυβερνώντων, που ο κ. Χαρδούβελης, επιχείρησε να εμφανίσει το σχέδιο αρπαγής των σπιτιών του ελληνικού λαού ως …«κοινωνική πολιτική», αφού θα επιτρέπει στους δανειολήπτες να μείνουν στα σπίτια τους, πληρώνοντας ενοίκιο αντί δόσης! Μάλιστα ο γαλαντόμος υπουργός Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι και να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαού, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει «επιδότηση ενοικίου» για δανειολήπτες που θα αδυνατούν να πληρώσουν το σύνολο του ποσού, που θα τους ορίσει, ως ενοίκιο η τράπεζα. Πίσω από το «περιτύλιγμα» κρύβεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι οι τραπεζίτες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα εισπράττουν σίγουρα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ήδη θα έχουν αρπάξει και τα σπίτια του κόσμου!

«Πρέπει να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία απέναντι σ’ αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους (…) Το κράτος πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μη τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα», δήλωσε ο Γκ. Χαρδούβελης. Η φράση «τουλάχιστον για ένα διάστημα» που χρησιμοποίησε ο υπουργός, αποτυπώνει ακριβώς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Πρώτα η τράπεζα θα αποκτήσει την κυριότητα του ακινήτου, στη συνέχεια ο δανειολήπτης πιθανά να μπει σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και όταν το πρόγραμμα λήξει, θα έχει χαθεί και το σπίτι και το υπερχρεωμένο νοικοκυριό θα καλείται να πληρώσει το σύνολο του ενοικίου, έχοντας μείνει πλέον έρμαιο στις ορέξεις των τραπεζών.

Η «λύση» του «ενοικιοστασίου» που έριξε ως τροχιοδεικτική βολή, ο υπουργός Οικονομικών, ο ο οποίος ως άνθρωπος των τραπεζών γνωρίζει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους, εφόσον εφαρμοστεί, θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί των τραπεζών.

Πρώτον, με την προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου, «ψαλιδίζονται» οι ελπίδες των νοικοκυριών να επιτύχουν μέσω δικαστικών αποφάσεων ή εξωδικαστικών συμβιβασμών «κούρεμα» των δανείων και μείωση των δόσεων τους, αφού στην περίπτωση που δηλώνουν αδυναμία καταβολής της δόσης τράπεζες και δικαστές θα προτείνουν ως «λύση», την υπαγωγή σε καθεστώς ενοικιαστή και τη μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου.

Δεύτερον, η κυβέρνηση εξασφαλίζει στις τράπεζες νέα μεγάλα κεφάλαια και αυξημένες δυνατότητες για τη μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτουν, αφού θα λαμβάνουν σε μηναία βάση ενοίκια, ενώ ταυτόχρονα θα αποκτήσουν πλήθος ακινήτων που στην πορεία μπορούν να μοσχοπουλήσουν.

Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα που περιμένει χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Την ίδια ώρα ωστόσο που η κυβέρνηση, η οποία δια στόματος του υπουργού οικονομικών, προτείνει στο λαό να δώσει τα σπίτια του στις τράπεζες, κινεί τα νήματα για να κουρευτούν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ημέτερων επιχειρηματιών που χρωστούν σε τραπεζικά ιδρύματα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, επιδιώκει να ανοίξει το δρόμο ώστε μέσω των κόκκινων δανείων να βγουν στο σφυρί χιλιάδες κατοικίες, έχει φροντίσει νωρίτερα να παραγράψει τα δάνεια των κομμάτων τους (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) τα ίχνη των οποίων αγνοούνται μετά το ξεπούλημα της «Αγροτικής Τράπεζας»! Μην τα θέλουμε όμως και όλα δικά μας. Μας δίνουν το δικαίωμα να γίνουμε ενοικιαστές στα σπίτια μας και ο υπουργός Οικονομικών με το σύνολο της κυβέρνησης, είναι έτοιμη να αναλάβουν για χάρη μας το «ρόλο» του μεσίτη…

 

Απόψεις