Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το γενικό πλαίσιο μιας συμφωνίας με την οποία η Ουκρανία θα αποκτούσε ευρύτερη πρόσβαση σε προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά για την άμυνά της, όταν τελειώσει ο πόλεμος. Είπε ότι το σχέδιο αυτό θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο.

Η Γαλλία και η Γερμανία στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν πάντως ότι οποιαδήποτε απόφαση για το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες επαφίεται στην Ουκρανία. Ο Σούνακ είπε νωρίτερα σήμερα ότι η Δύση θα έπρεπε να δώσει στην Ουκρανία οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και μαχητικών αεροσκαφών, που θα της έδιναν ένα «αποφασιστικό πλεονέκτημα» στο πεδίο της μάχης.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη WSJ, αυτές οι δημόσιες δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με τις αμφιβολίες που εκφράζουν σε ιδιωτικό επίπεδο Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί πολιτικοί, για το κατά πόσο η Ουκρανία θα καταφέρει να εκδιώξει τους Ρώσους από την Κριμαία και τις ανατολικές επαρχίες της ή για πόσο διάστημα θα συνεχίσει η Δύση να στηρίζει την πολεμική προσπάθεια, ιδίως αν η σύγκρουση καταλήξει σε αδιέξοδο. «Επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει, όμως τι σημαίνει αυτό; Αν ο πόλεμος συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα με αυτήν την ένταση, οι απώλειες για την Ουκρανία θα γίνουν αφόρητες. Και κανείς δεν πιστεύει ότι θα καταφέρει να ανακτήσει την Κριμαία», φέρεται να δήλωσε ένας Γάλλος αξιωματούχο

Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν το προτεινόμενο σύμφωνο ασφαλείας της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ. Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε επίσης να κάνει κάποιο σχόλιο.

Πηγές τις οποίες επικαλείται η WSJ είπαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει την πιθανότητα έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι στις αρχές του μήνα. Ο Μακρόν φέρεται επίσης να του είπε ότι ακόμη και θανάσιμοι εχθροί όπως η Γαλλία και η Γερμανία έκαναν ειρήνη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το εν λόγω σύμφωνο δεν θα περιλαμβάνει καμία δέσμευση για ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ούτε θα προσφέρει στο Κίεβο την «προστασία» του άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας. Αλλά οι πηγές λένε ότι θα παρέχει στην Ουκρανία τα στρατιωτικά μέσα για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.

Αν και οι ακριβείς όροι δεν έχουν καθοριστεί, πολλοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουκρανία θα αποκτούσε πρόσβαση σε μια σειρά οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ και θα συνδεόταν στενότερα με τη δυτική αμυντική βιομηχανία. Η Γερμανία έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμη να παράσχει συγκεκριμένη βοήθεια σε μόνιμη βάση, όπως συστήματα αεράμυνας, βαρύ πυροβολικό, άρματα και πυρομαχικά ενώ η Βρετανία συζητά την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών. Από pontiki.gr