Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Oι βιομηχανίες όπλων έτοιμες για μεγάλο πάρτι

Για ένα τεράστιο παγκόσμιο… πάρτι ετοιμάζεται η αμυντική βιομηχανία από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Καθώς η Δύση – με..

Για ένα τεράστιο παγκόσμιο… πάρτι ετοιμάζεται η αμυντική βιομηχανία από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Καθώς η Δύση – με πρωτοστάτη τις ΗΠΑ – σηκώνει τα μανίκια για να πέσει με τα μούτρα (και με κλειστά τα μάτια, ως συνήθως) σε άλλον έναν «ασαφή» πόλεμο ενάντια στην «τρομοκρατία», τη στιγμή που η Ε.Ε. αναθεωρεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα ανατολικά της σύνορα, την ώρα που το Ισραήλ δείχνει αποφασισμένο να επανέρχεται συνεχώς και για πάντα στο δόγμα της στρατιωτικής ισοπέδωσης των Παλαιστινίων και ενώ η Κίνα και η Ιαπωνία κλιμακώνουν την αντιπαράθεσή τους στη Νότια Θάλασσα, ένας είναι ο σίγουρος νικητής: η βιομηχανία όπλων.

Και οι πρώτοι που το έχουν πιάσει το νόημα (και που επί της ουσίας έχουν ασκήσει την κατάλληλη πίεση σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου τα πράγματα να πάρουν τη «σωστή πορεία» σε ορισμένα μέτωπα) είναι οι αμερικανικές αμυντικές εταιρείες, που φοβήθηκαν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από το Ιράκ και το Αφγανιστάν ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Τρίβουν τα χέρια

Σιγά μην έμεναν στην ψάθα. Μέσα σε λίγους μήνες, να πάλι που τρίβουν τα χέρια τους. Και μην νομίζετε ότι το κάνουν διατηρώντας κάποιου είδους «τυπικότητας». Ίσα ίσα, μετά την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία «παρουσίασε» (λέμε τώρα) τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών – βάσει της οποίας οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους δεν πρόκειται να πατήσουν πόδι στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς τη βρόμικη δουλειά θα την αναλάβουν «άλλοι φίλοι» – ο ένας μεγαλοεπιχειρηματίας μετά τον άλλον βγαίνουν να πανηγυρίσουν ανοιχτά τις νέες προοπτικές πλουτισμού! Και η ξετσιπωσιά φυσικά δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των «επιχειρηματιών»… Μέχρι και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θεώρησε απολύτως «θεμιτό» να δηλώσει πως πρέπει να πέσουν κι άλλα, πολλά δισ., στη στρατιωτική μηχανή, μια και «αυτό είναι που στην τελική επιτρέπει στην ισραηλινή οικονομία να επιβιώνει». Καθησυχαστικότατο.
l
Η χαρά των drones

Για να επανέλθουμε όμως στους Αμερικανούς εμπόρους όπλων, εδώ και περίπου μία εβδομάδα οι «προσφορές» δίνουν και παίρνουν. Πρώτοι και καλύτεροι βέβαια οι κατασκευαστές των drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών), αφού πρόκειται για έναν πόλεμο που, όπως υποσχέθηκε ο Ομπάμα, θα ξεκινήσει –τουλάχιστον – από τα ψηλά, και οι κατασκευαστές των πυραύλων που θα φέρουν επάνω τους.

Η General Atomics και η Northrop Grumman – κατασκευαστές των μη επανδρωμένων Predator και του Global Hawk – αλλά και η Lockheed Martin – πύραυλος Hellfire –, η Raytheon –πύραυλος Tomahawk – και η General Dynamics έχουν πάρει θέση μάχης και περιμένουν το πράσινο φως από το Πεντάγωνο για να βάλουν μπρος τις μηχανές και να ξαναγεμίσουν τα… ταμεία τους.

Για να πάρουμε μια εικόνα, η Ουάσιγκτον ξοδεύει ήδη από τα μέσα Ιουνίου 7,5 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως στο μέτωπο με το Ισλαμικό Κράτος (σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση) και το συνολικό κόστος των μέχρι τώρα επιχειρήσεων σε Ιράκ και Συρία ανέρχεται στα 600 εκατ. δολάρια, ενώ οι Αμερικανοί αναλυτές προειδοποιούν ότι το ποσό αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Το τελικό κόστος ενός διευρυμένου πολέμου με τους τζιχαντιστές είναι φυσικά αδύνατον να υπολογιστεί, κυρίως εάν δεχτεί κανείς την πλειονότητα των προβλέψεων που κάνουν λόγο για άλλο ένα «μακροχρόνιο» μέτωπο. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα και μόνο, αρκεί να πούμε ότι ο Λευκός Οίκος – ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια έδινε υποτίθεται μάχη με τα… γεράκια για να πετσοκόψει τα αμυντικά κονδύλια – έχει ήδη ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα πρόγραμμα «εκπαίδευσης και εξοπλισμού» των φιλοδυτικών ανταρτών στη Συρία, ενώ… κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν – λες και δεν το ξέραμε – ότι «αυτός ο πόλεμος δεν θα είναι φθηνός». Ευχαριστούμε για την πληροφορία.

 topontiki.gr

Απόψεις