Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βρετανία: «Να μην φιλοξενούνται Ουκρανές από εργένηδες» – Ο ΟΗΕ φοβάται για την ασφάλεια των προσφύγων

Έντονη ανησυχία από τον ΟΗΕ για τους κινδύνους που διατρέχουν γυναίκες και παιδιά που ψάχνουν στέγη στη Βρετανία

Έκκληση απευθύνουν τα Ηνωμένα Έθνη για την παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης όσον αφορά στην προστασία γυναικών και παιδιών που μπορεί να πέσουν σε «λάθος» χέρια μέσω του προγράμματος Homes for Ukraine.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την εύρεση δωρεάν, προσωρινής, στέγης για πρόσφυγες από την Ουκρανία. Οι ίδιοι οι Βρετανοί οικοδεσπότες πρέπει να συνδεθούν με τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άτομα να συνδέονται μέσω μη ελεγχόμενων προφίλ στα social media. 

Με αφορμή τις πληροφορίες πως εγκληματικά στοιχεία εκμεταλλεύονται την πρωτοβουλία αυτή ώστε να στοχοποιήσουν ευάλωτα άτομα και να τα προσεγγίσουν, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες σημείωσε στη Guardian πως «θα μπορούσε να ισχύει μία καταλληλότερη διαδικασία ταιριάσματος για να διασφαλιστεί πως γυναίκες και γυναίκες με παιδιά καταλήγουν σε οικογένειες ή ζευγάρια παρά σε άγαμους άνδρες».

Ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους πως τα άτομα αυτά μπορεί να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Παράλληλα, ζητά να υπάρχουν επιπτώσεις σε όσους οικοδεσπότες βάζουν σε κίνδυνο τους φιλοξενουμένους τους. 

Το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και περίπου μία εβδομάδα στη Βρετανία και, μεταξύ άλλων, ορίζει πως όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα θα πρέπει να βρουν έναν «σπόνσορα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, πριν κάνουν αίτηση για άσυλο. 

Πλην του ΟΗΕ, και φιλανθρωπικά ιδρύματα προσφύγων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το πρόγραμμα. Η Louise Calvey, επικεφαλής του Refugee Action, σημείωσε στον Observer πως υπάρχει κίνδυνος να καταστεί σε «Τinder για διακινητές».

Μία 32χρονη Ουκρανή η οποία αναζητά στέγη στη Βρετανία κατήγγειλε πως έχει δεχθεί σχετικά μηνύματα στο Facebook από άνδρες. 

«Με προσέγγισε ένας μεγαλύτερος άνδρας από το Λονδίνο, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να μοιραζόμαστε την κρεβατοκάμαρά του και με ρώτησε εάν με ενοχλεί» σημείωσε η ίδια στη Guardian.

Ίδια ήταν η εμπειρία δημοσιογράφου των Sunday Times η οποία παρέστησε μία 22χρονη από το Κίεβο, στο πλαίσιο έρευνας που έκανε. Άμεσα έλαβε αρκετά μηνύματα από Βρετανούς. Ορισμένοι τής έλεγαν ψέματα ότι είχαν πολλά δωμάτια στις γκαρσονιέρες τους, ενώ άλλος πρότεινε να μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι.  

«Έχω μεγάλο κρεβάτι. Μπορούμε να κοιμηθούμε μαζί» της είπε, ενώ δεύτερος τής έστειλε το εξής ηχητικό: «Είμαι έτοιμος να σε βοηθήσω και, ίσως, μπορείς να με βοηθήσεις και ‘συ». 

Ερωτώμενος για την έκκληση του ΟΗΕ, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Priti Patel, σημείωσε πως «προσπάθειες εκμετάλλευσης ευάλωτων ατόμων είναι απολύτως απαράδεκτες. Για αυτόν τον λόγο έχουμε σχεδιάσει ειδικές δικλίδες ασφαλείας στο πρόγραμμα Homes for Ukraine, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων στο παρελθόν των χορηγών, τόσο από το υπουργείο όσο και τις τοπικές Αρχές». 

Προανήγγειλε δε ελέγχους στα σπίτια τους, μετά την εγκατάσταση των φιλοξενουμένων, για να διαπιστωθεί εάν έχουν εξασφαλίσει την ασφαλή διαβίωσή τους.

Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά θέματα

Απόψεις