Διεθνή

Βραζιλία-Eκλογές: Ένας ακροδεξιός, νοσταλγός της δικτατορίας διεκδικεί την προεδρία στο δεύτερο γύρο

Οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία θα κριθούν στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, στον οποίο θα συμμετάσχουν ο ακροδεξιός, ρατσιστής Ζαΐχ Μπολσονάρου και ο κεντροαριστερός Φερνάντου Αντάτζι.

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου,  έλαβε 46,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών την Κυριακή και ο Αντάτζι το 28,37%. Σύμφωνα με το σύστημα της Βραζιλίας απαιτείται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψήφιων όταν ο νικητής δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί την 28η Οκτωβρίου.

Ο Μπολσονάρου, είναι πρώην λοχαγός του στρατού, νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας που υποσχέθηκε να θέσει σε εφαρμογή μια πολιτική σκληρής καταστολής του εγκλήματος και της διαφθοράς. Ο ακροδεξιός υποψήφιος, πατώντας πάνω στο γενικευμένο κλίμα διαφθοράς που έχει κυριολεκτικά διαλύσει το πολιτικό σύστημα της Βραζιλίας, επιχειρεί να εμφανιστεί σαν πρεσβευτής της …«κάθαρσης».

Ωστόσο πίσω από τις ανέξοδες κορώνες, έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την εφαρμογή μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, προς όφελος των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και των μονοπωλίων που καταληστεύουν το πλούτο της Βραζιλίας. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας, έλαβε πάνω από τις μισές ψήφους στις Πολιτείες Σαν Πάουλου και Ρίο ντε Ζανέιρο, τις πλουσιότερες της χώρας.  Στην Πολιτεία Σαν Πάουλου, την πλουσιότερη και πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, έλαβε το 53% των ψήφων. Στην Πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο, δεύτερη σε όρους ΑΕΠ και τρίτη σε πληθυσμό στη χώρα, καταγράφηκε εκλογικό τσουνάμι υπέρ του ακροδεξιού υποψήφιου, ο οποίος έλαβε σχεδόν το 60% των ψήφων.  Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, έχει την στήριξη μεγάλου τμήματος της αστικής τάξης της χώρας, ενώ απολαμβάνει και την προβολή από πολλά ιδιωτικά ΜΜΕ.

 Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης των νόμων κατά της οπλοχρησίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έγκλημα. Ταυτόχρονα ο ακροδεξιός υποψήφιος έχει προκαλέσει την οργή πολλών γυναικών στη Βραζιλία, οι οποίες έχουν κατακλύσει πολλές φορές τους δρόμους της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για την υποψηφιότητά του οργισμένες από τα κατά καιρούς προσβλητικά σχόλιά του, καθώς μεταξύ άλλων ευτέλισε τον βιασμό και δικαιολόγησε το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

 

Η στήριξη όμως που απολαμβάνει από ισχυρά οικονομικά κέντρα, οδήγησε τον Μπολσονάρου να επικρατήσεις στις 17 από τις 27 Πολιτείες της χώρας, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50% των ψήφων στις 9.

(Επισκέψεις: 418 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend