Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βουλή: Κατατέθηκαν 23 κυβερνητικές τροπολογίες – Αποχώρησαν ΚΚΕ και «Ποτάμι»

Το ΚΚΕ και το Ποτάμι αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, με τους βουλευτές τους να διαμαρτύρονται για τις..

Το ΚΚΕ και το Ποτάμι αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, με τους βουλευτές τους να διαμαρτύρονται για τις 23 τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, πρότεινε να συνεχιστεί η συζήτηση των τροπολογιών και την Παρασκευή, για να έχουν χρόνο να τις διαβάσουν οι βουλευτές. Ενδεικτικό είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης τροπολογία με περισσότερες από 70 σελίδες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση γιατί υπάρχουν τροπολογίες που έχουν σχέση με ημερομηνίες που λήγουν.

Τελικά μετά την παρέμβαση Βούτση, ορίστηκε για το απόγευμα της Παρασκευής, 21 Δεκεμβρίου, η συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη μεταναστευτική πολιτική και τροπολογιών που κατατέθηκαν.

«Υπάρχει λόγος για τα παράπονα που προβάλλουν οι συνάδελφοι βουλευτές. Δεν το αρνούμαι. Ήταν ένας προϋπολογισμός που μας πήρε περισσότερες μέρες. Θα δείτε ότι στην πλειονότητα αυτές οι τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών είναι ημερομηνίες που λήγουν και είναι θέματα ευρωπαϊκών Οδηγιών» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ισχυρίστηκε: «Αρνούμαι όμως κατηγορηματικά τα όσα ειπώθηκαν περί πλυντηρίου και εξυπηρετήσεων, οι τροπολογίες αφορούν σε λήξη προθεσμιών και είναι επείγουσες, είναι πράγματα που πρέπει να περάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν λέω ότι είναι σωστή η διαδικασία και πρέπει να βρούμε τρόπο στην κυβέρνηση να λειτουργεί καλύτερα, να μην γίνονται αυτά τα πράγματα, αλλά άλλο αυτό κι άλλο το να λέγονται αυτά για “πελατεία” και ότι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ».

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο, όπως λέει η αντιπολίτευση, και αναφέρθηκε σε παραδείγματα προηγούμενων ετών, όπου στο τέλος του χρόνου κατατίθεντο δεκάδες τροπολογίες. Σε παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, είπε ότι το 2014, στο τέλος του χρόνου, είχαν κατατεθεί 16 τροπολογίες και το 2015, 18 τροπολογίες, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για «κακή πρακτική».

Τροπολογίες Fast track

Όπως μεταδίδει το 902.gr, πολλές από τις τροπολογίες είχαν φωτογραφικό χαρακτήρα ή αφορούσαν πολύ σοβαρά ζητήματα για τα οποία θα έπρεπε να γίνει εκτενής συζήτηση, ενώ το νομοσχέδιο είχε χαρακτηριστεί ως «κατεπείγον», με αποτέλεσμα να ακολουθηθούν διαδικασίες fast track.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο κατατέθηκε τροπολογία που διευρύνει το καθεστώς αναδρομικής νομιμοποίησης για δαπάνες που έκανε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αφορούσαν το προσφυγικό.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν καμία βάση όσα ακούστηκαν περί δόλιας πρακτικής και «υπενθύμισε» ότι το 2014 είχαν έρθει για τους ίδιους ή άλλους λόγους 111 τροπολογίες, οι 43 εξ αυτών ψηφίστηκαν στις 24 Δεκεμβρίου το βράδυ. «Παραδίδω όλα τα στοιχεία, ώστε να προφυλάξω από κορώνες ενδεχομένως και πρόσωπα σε επίπεδο κορυφής αν έρθουν να πουν τα ίδια πράγματα» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, ο οποίος υπέβαλλε την πρόταση να συνεχιστεί αύριο, το Σάββατο και αν απαιτηθεί στις 27 και τις 28 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση της Βουλής.

Πυρά από την αντιπολίτευση

«Δεν υπάρχει προηγούμενο, μετά τη Μεταπολίτευση, σε αυτό που βιώνουμε σήμερα. Αν ζητήσω να αναγνωστούν οι τροπολογίες, θα χρειαστούμε τέσσερις ώρες να διαβάσετε αυτά που ήρθαν την τελευταία μισή ώρα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, προφανώς ξεχνώντας ότι  τις ίδιες πρακτικές που εφάρμοσε η ΝΔ.

«Παρέλασε όλο το υπουργικό συμβούλιο με μια τροπολογία στο χέρι. Είναι ντροπή, είναι ανεπίτρεπτο, εμείς αποχωρούμε» τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι, που αποχώρησε, σημείωσε ότι «είναι κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει στη Βουλή με τις τροπολογίες» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει να τακτοποιήσει πελάτες πολλούς. Αυτό που γίνεται είναι στα όρια της εκτροπής. Πρέπει να σταματήσει αυτό τώρα. είναι ντροπή για τη Δημοκρατία και τη Βουλή». 

Σχετικά θέματα

Απόψεις