Διεθνή

Βουλγαρία: Η βουλή ενέκρινε την αγορά μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης να ξεκινήσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αγορά οκτώ νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 προκειμένου να αντικατασταθούν τα σοβιετικής κατασκευής MiG-29 που διαθέτει η χώρα και να προσεγγίσει περισσότερο τις προδιαγραφές που θέτει το ΝΑΤΟ.

Υπέρ της πρότασης που κατέθεσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ τάχθηκαν 130 βουλευτές ενώ 84 την καταψήφισαν, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται οι κανόνες περί δημόσιων διαγωνισμών.

Η συμφωνία για την αγορά των F-16V Block 70 της εταιρείας Lockheed Martin, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων λέβα (1,05 δισ. δολάρια) συνιστά το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τη Βουλγαρία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην συγκεκριμένη χώρα!

Ο υπουργός Άμυνας Κράζιμιρ Καρακατσάνοφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, παραδέχτηκε ότι η πρόταση των ΗΠΑ υπερέβαινε κατά 300 εκατομμύρια λέβα τον αρχικό προϋπολογισμό, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περί τους τέσσερις μήνες και ότι αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σόφια έσπευσε να χαιρετίσει τη σημερινή απόφαση του κοινοβουλίου. “Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την ενδυνάμωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας με τη σύμμαχό μας στο NATO, τη Βουλγαρία”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Πανηγυρίζουν για τους νέους πελάτες…

Υπενθυμίζουμε ότι η  χώρα έγινε μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις 2 Απριλίου του 2004 και από εκείνη την περίοδο σταδιακά αυξάνει τις δαπάνες της για στρατιωτικούς εξοπλισμούς – κυρίως αμερικάνικης κατασκευής – προκειμένου να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές της λυκοσυμμαχίας. Τα κέρδη από την αγορά όπλων καταλήγουν στα αμερικανικών μονοπώλια με τον λαό της Βουλγαρίας να γνωρίζει από πρώτο χέρι τα …«ευεργετήματα» της ένταξης!

(Επισκέψεις: 184 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend