Εξουσιοδότηση για νέο μνημόνιο με 251 «ναι»

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Πολιτική • 11 Ιουλίου 2015

Με 251 «ναι», η Βουλή εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να διαπραγματευθεί με τους «θεσμούς», την πρόταση της κυβέρνησης για ένα νέο (το τρίτο στη σειρά) μνημόνιο.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία, έδωσε στην ψήφο των βουλευτών το χαρακτήρα της ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση δεν απέφυγε τις απώλειες, καθώς δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν «όχι», οκτώ «παρών» -μεταξύ των οποίων δύο υπουργοί και η πρόεδρος της Βουλής- ενώ επτά ήταν απόντες.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής «όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα.

«Παρών» ψήφισαν οι Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Στρατούλης (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πρόεδρος της Βουλής), Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και Στάθης Λεουτσάκος.

Μετά την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε γραπτή δήλωση του αναφέρει: «Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στη κυβέρνηση ισχυρή εντολή για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους».

Υπενθυμίζουμε ότι υπέρ του «ναι» τάχθηκαν πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Υπέρ του «όχι» τάχθηκαν το ΚΚΕ και η «Χρυσή Αυγή».

Οι επόμενοι σταθμοί

Το Eurogroup επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί (Σάββατο) πως παρέλαβε την αξιολόγηση των θεσμών επί της πρότασης που υπέβαλε η Αθήνα, μερικές ώρες πριν την καθοριστική συνεδρίαση για την Ελλάδα.

Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ είχαν κληθεί να εξετάσουν την πρόταση προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές, ήταν θετικοί.

Μετά την υποβολή της ελληνικής πρότασης και την ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι «19» καλούνται να αποφασίσουν επί της επανέναρξης διαπραγματεύσεων με ορίζοντα συνολικό πρόγραμμα.

Η απόφαση του Eurogroup θα εξεταστεί, όπως όλα δείχνουν, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Κυριακή. Το ενδεχόμενο ακύρωσής της Συνόδου , όπως επί παραδείγματι είχε εγείρει ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πολύ πιθανό.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο «πράσινο φως» από το Eurogroup δεν θα ήταν το τέλος. Οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει άμεσα να περάσουν από τα Κοινοβούλια έξι χωρών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Εσθονία, Σλοβακία και Φινλανδία), με ταχείες διαδικασίες εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ετικέττες: , , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Ένα Σχόλιο - "Εξουσιοδότηση για νέο μνημόνιο με 251 «ναι»"

 1. Ο/Η G.T. λέει:

  Στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ
  Κι ἤθελε ἀκόμη…
  Κι ἤθελε ἀκόμη πολὺ φῶς νὰ ξημερώσει. Ὅμως ἐγὼ
  Δὲν παραδέχτηκα τὴν ἧττα. Ἔβλεπα τώρα
  Πόσα κρυμμένα τιμαλφῆ ἔπρεπε νὰ σώσω
  Πόσες φωλιὲς νεροῦ νὰ συντηρήσω μέσα στὶς φλόγες.
  Μιλᾶτε, δείχνετε πληγὲς ἀλλόφρονες στοὺς δρόμους
  Τὸν πανικὸ ποὺ στραγγαλίζει τὴν καρδιά σας σὰ σημαία
  Καρφώσατε σ᾿ ἐξῶστες, μὲ σπουδὴ φορτώσατε τὸ ἐμπόρευμα
  Ἡ πρόγνωσίς σας ἀσφαλής: Θὰ πέσει ἡ πόλις.
  Ἐκεῖ, προσεχτικά, σὲ μιὰ γωνιά, μαζεύω μὲ τάξη,
  Φράζω μὲ σύνεση τὸ τελευταῖο μου φυλάκιο
  Κρεμῶ κομμένα χέρια στοὺς τοίχους, στολίζω
  Μὲ τὰ κομμένα κρανία τὰ παράθυρα, πλέκω
  Μὲ κομμένα μαλλιὰ τὸ δίχτυ μου καὶ περιμένω.
  Ὄρθιος καὶ μόνος σὰν καὶ πρῶτα περιμένω.
  Μανόλης Αναγνωστάκης

Άποστολή άρθρου μέσο Email