Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βουλευτές ΝΔ: Δεν προβάλλονται από τα κανάλια οι υπουργοί – Απλά «παίρνουν χρόνο» για να ενημερώσουν τον κόσμο!

Οι τραγελαφικοί ισχυρισμοί της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να δικαιολογήσουν την άνιση τηλεοπτική προβολή της κυβέρνησης!

Στα τηλεοπτικά κανάλια δεν υπάρχει υπερπροβολή των κυβερνητικών στελεχών και της άποψης της κυβέρνησης. Απλά οι υπουργοί «παίρνουν» περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο για να ενημερώσουν τους πολίτες! Σε αυτόν τον ισχυρισμό κατέφυγαν σήμερα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να εξηγήσουν την συντριπτική παρουσία των «γαλάζιων» υπουργών στην τηλεοπτική ειδησεογραφία.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ή Έκθεση Πεπραγμένων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για το 2020. Με βάση μάλιστα τα στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής, περίπου το 60% του τηλεοπτικού χρόνου των πολιτικών εκπομπών διατίθεται στην Ν.Δ, το 20% στον ΣΥΡΙΖΑ, το 4,5% στο Κίνημα Αλλαγής και οι υπόλοιποι πολιτικοί σχηματισμοί κινούνται ανάμεσα στο 1 με 2%.

Την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης εξέφρασε ο Γιάννης Λοβέρδος, υποστηρίζοντας ότι η συντριπτική παρουσία της ΝΔ οφείλεται στο ότι είναι κυβερνητικό κόμμα. Όπως είπε «η κυβέρνηση δρα, η κάθε κυβέρνηση δρα, η κάθε κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις, η αντιπολίτευση απλώς ελέγχει. Συνεπώς, το επιχείρημα “έχετε περισσότερο χρόνο από την αντιπολίτευση”, κατά τη γνώμη μου, ποτέ δεν ήταν επαρκές και ποτέ δεν ήταν και αξιοπρόσεκτο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «βγαίνουν πολλές φορές – και προσμετράται στον χρόνο αυτό – και οι εμφανίσεις που κάνουν οι Υπουργοί ή άλλα κυβερνητικά στελέχη, που δεν είναι απαραίτητα πολιτικά για να εξηγήσουν ένα  συγκεκριμένο θέμα. Σε αυτό δεν μπορείς να πεις ότι είναι χρόνος που προσμετράται στο κυβερνών κόμμα». Με βάση αυτά εκτίμησε ότι «κρίσιμο ερώτημα δεν είναι ο χρόνος που καλύπτουν τα μέσα ενημέρωσης το κυβερνητικό ή το αντιπολιτευτικό έργο».

Ακόμη πιο …πέρα το πήγε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος. Με αγανακτισμένο ύφος ανέφερε πως «δεν θα εγκαλούμαστε εμείς, ως κυβέρνηση, για το γεγονός ότι οι Υπουργοί μας σε συνθήκες ακραίες και με πολλαπλές κρίσεις πήραν τηλεοπτικό χρόνο για να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό». Υποστήριξε ότι «οι Υπουργοί βγαίνουν για να ενημερώσουν τον κόσμο είτε πρόκειται για την επίθεση στα σύνορά μας στον Έβρο από ομάδες μεταναστών που κατευθύνονταν από τον ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν και το καθεστώς του για να δημιουργήσουν τα γνωστά προβλήματα στην εγχώρια πολιτική σκηνή, είτε πρόκειται για την πανδημία, είτε πρόκειται για τα ελληνοτουρκικά, είτε πρόκειται για μία σειρά πραγμάτων τα οποία αφορούν την ακρίβεια, οι Υπουργοί βγαίνουν ως στελέχη της Κυβέρνησης για να ενημερώσουν τον κόσμο για πολιτικές, για το πώς να φοράμε τη μάσκα μας, για το τι μέτρα θα παρθούν, για το τι ελαφρύνσεις θα υπάρξουν, τι παρεμβάσεις θα γίνουν».

Προφανώς ανάμεσα σε αυτούς τους υπουργούς, που ενημερώνουν …αντικειμενικά, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος περιλαμβάνει π.χ και τον Άδ. Γεωργιάδη όταν δήλωνε πως δεν υπάρχει ακρίβεια στην αγορά ή ότι οι πελάτες στα σούπερ μάρκετ του ζητούν «σέλφι»! Στην ίδια κατηγορία είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, όταν δήλωνε ότι δεν καταργείται το 8ωρο με το νομοσχέδιό του για τα εργασιακά ή όταν υποστήριζε ότι οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ έχουν εισόδημα 50 και 100.000 ευρώ!

Στην ίδια συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας αναφέρθηκε εκτενώς στην «εξαφάνιση» του πολιτικού λόγου του ΚΚΕ από την τηλεοπτική επικαιρότητα. Όπως είπε «όσον αφορά το Κ.Κ.Ε., τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και σε αυτή την Έκθεση Πεπραγμένων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Τη περίοδο 2018-2019 που αφορούσαν οι τελευταίες Εκθέσεις, η προβολή του Κ.Κ.Ε., ήταν περίπου στο μισό της εκλογικής του δύναμης. Τώρα έχουμε φτάσει στο ένα τρίτο της εκλογικής δύναμης, 1,9%, σε σχέση με τα δελτία ειδήσεων των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών και ιδιωτικών και της κρατικής ΕΡΤ».

Σημείωσε επιπρόσθετα πως «ακόμη και αυτά τα στοιχεία είναι πλασματικά. Και γιατί είναι πλασματικά; Γιατί, τι έχει μεσολαβήσει από το 2020 μέχρι σήμερα, ειδικά σε ότι αφορά το κομμάτι της ενημέρωσης; Υπήρξαν τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε για παράδειγμα η πανδημία. Ή υπήρξαν τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε στη συνέχεια και σήμερα ο πόλεμος. Υπήρξαν δηλαδή, οι λοιμωξιολόγοι,  οι πνευμονολόγοι, τα συναφή επαγγέλματα που συμμετείχαν στις εκπομπές και στα δελτία ειδήσεων, όχι με βάση την επιστημονική τους ιδιότητα, αλλά κυρίως, με βάση το αν αναπαράγουν την κυρίαρχη κυβερνητική θεωρία της ατομικής ευθύνης. Ορισμένοι μάλιστα, τέτοιοι επιστήμονες ήταν και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Έγιναν υπουργοί στη συνέχεια. Και σήμερα έχουμε, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου τη θέση των λοιμωξιολόγων που έκαναν πολιτική, έχουν πάρει οι διεθνολόγοι που κάνουν πολιτική και αναπαράγουν ξανά, το κυρίαρχο ευρωατλαντικό αφήγημα. Για όλα αυτά δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία και δεδομένα. Και όλα αυτά όμως, επιδρούν και επηρεάζουν τη πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα δελτία ειδήσεων».

Όλα αυτά ενώ ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίο Ραδιοτηλεόρασης, Αθανάσιος Κουτρομάνος, επιβεβαίωσε με την τοποθέτηση του ότι η (υποτιθέμενη) ανεξάρτητη αρχή δεν πρόκειται να κάνει τίποτε για το ζήτημα της πολυφωνίας και της εκπροσώπησης των κομμάτων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Επικαλέστηκε γι αυτό την …ασάφεια των συνταγματικών προβλέψεων παραπέμποντας στην ανάγκη αποσαφήνισής τους σε κάποιον αόριστο χρόνο στο μέλλον.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «στο Σύνταγμα γίνεται η χρήση των όρων ”Αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων”, άρθρο 15 και ”Πολυφωνία στην ενημέρωση”. Γίνεται, δηλαδή, χρήση αόριστων νομικών εννοιών. Θα έλεγα εννοιών, με μεγάλο εύρος αοριστίας και παρόλο που και σε πολλές άλλες κατώτερης τυπικής ισχύος πηγές δικαίου, κυρίως δε σε τυπικούς νόμους, γίνεται αναφορά στο ζήτημα της πολυφωνίας, δεν έχει επιχειρηθεί και πάντως δεν έχει υπάρξει, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να γνωρίζω, μία κανονιστική εξειδίκευση ή έστω περιορισμός του εύρους της αοριστίας των νομικών εννοιών που προαναφέρθηκαν». Υποστήριξε ότι το ΕΣΡ «ζήτησε πληροφόρηση από τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για τα εκεί ισχύοντα».

Με λίγα λόγια η τοποθέτηση του Αθανάσιου Κουτρομάνου συνίσταται στην γνωστή λαϊκή παροιμία: «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει»….

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις