Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βόρεια Συρία: Συνεχίζονται οι δολοφονικές τουρκικές επιθέσεις

Ο Κούρδος ηγέτης του PYD Σαχόζ Χεσέν, βρέθηκε στην Αθήνα, ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις στη Β. Συρία και την ανάγκη..

Ο Κούρδος ηγέτης του PYD Σαχόζ Χεσέν, βρέθηκε στην Αθήνα, ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις στη Β. Συρία και την ανάγκη τερματισμού της τουρκικής εισβολής

Παρά τις Συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός, οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής μαζί με τους μισθοφόρους συμμάχους τους, συνεχίζουν, για 42η ημέρα, τις φονικές επιθέσεις στη Βόρεια Συρία, με βαριά όπλα και υποστηριζόμενοι από αεροσκάφη. Στο στόχαστρό τους μπαίνουν οι άμαχοι, τα σπίτια τους, τα χωράφια και οι ελαιώνες της περιοχής, σε μια περίοδο που οι κάτοικοι προσπαθούν να μαζέψουν τις ελιές τους.

Χθες τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βομβάρδισαν το χωριό  Qerenful δυτικά του Gire Spi (Tal Abyad), σκότωσαν δυο άμαχους πολίτες και τραυμάτισαν άλλους τρεις οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία του Κομπανί (από όπου και η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο).

Στο Gire Spi ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφορικές συμμορίες τους βομβάρδισαν με ρουκέτες τα σιλό των χωριών.  

Επιθέσεις και βομβαρδισμούς από πυροβολικό και τανκς δέχτηκαν και τα χωριά στην περιοχή της Ain Issa.

Στο μεταξύ η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, σε Συνέντευξη Τύπου στο Καμισλί, ανάφερε ότι η  τουρκική εισβολή στη Βόρεια και Ανατολική Συρία που ξεκίνησε στις 9 Οκτώβρη, έχει οδηγήσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους στους δρόμους της προσφυγιάς ενώ 86.000 φοιτητές αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους.

Και στο Ιρακ

Τουρκικά drones επιτέθηκαν και βομβάρδισαν την Τρίτη περιοχές των Γεζίντι στο Ιράκ. Οι Μονάδες Αντίστασης του Σενγκάλ (YBŞ), σε δήλωσή τους σχετικά με την επίθεση της 19ης Νοέμβρη, αναφέρουν πως το τουρκικό κράτος επιτίθεται εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι το Ιράκ βρίσκεται σήμερα σε κρίση.  Στόχος της Τουρκίας ήταν οι Γεζίντι και η επίθεση αυτή αποτελεί μέρος του ειδικού και ψυχολογικού πολέμου και επιδιώκει να διαδώσει τον φόβο στους λαούς.

Η δήλωση συνέχισε: «Ο Abu Bakr al-Baghdadi σκοτώθηκε σε ελεγχόμενη από την Τουρκία περιοχή και ο θάνατός του κηρύχθηκε ως εκδίκηση των γυναικών Yazidi. Το τουρκικό κράτος θέλει να πάρει την εκδίκηση της Βαγδάτης από την κοινότητα Yazidi. Οι επιθέσεις εναντίον του Shengal πραγματοποιούνται για αυτόν τον σκοπό».

Και καταλήγει: «Εμείς οι YBŞ και YJŞ θα προστατεύσουμε τον λαό μας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Με τον ίδιο τρόπο που εκπληρώσαμε την αμυντική μας αποστολή εναντίον των μισθοφόρων του ISIS το 2014, θα εκπληρώσουμε το ιστορικό μας καθήκον και εναντίον των επιθέσεων του τουρκικού κράτους και θα προστατεύσουμε τον λαό μας και όλους τους λαούς της περιοχής».

Ο Συμπρόεδρος του PYD Σαχόζ Χεσέν, αριστερά, συζητά για τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Συρία. Δεξιά ο υπεύθυνος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του PYD στην Ελλάδα Ιμραχήμ Μουσλέμ.

Ο Κούρδος ηγέτης του PYD Σαχόζ Χεσέν στην Αθήνα

Τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, την περασμένη βδομάδα, 11, 12 και 13 Νοέμβρη, πραγματοποίησε ο συμπρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης) Σαχόζ Χεσέν (Shahoz Hesen) . Ο ηγέτης των Κούρδων της Ροζάβα, είχε συναντήσεις με Ελληνες πολιτικούς, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς και φίλους του κουρδικού λαού.

Ο Σαχόζ Χεσέν, στις συζητήσεις που είχε στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Συρία και την ανάγκη τερματισμού της τουρκικής εισβολής και κατοχής και την επίλυση του κουρδικού προβλήματος.

Στη συνάντηση με φίλους και δημοσιογράφους που έγινε την Δευτέρα 11 Νοέμβρη, στα γραφεία της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του PYD στην Αθήνα, ο Κούρδος πολιτικός σημείωσε, στην αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης στη Βόρεια Συρία ότι ένα μήνα μετά την κατάπαυση του πυρός έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές . Παρά τις συμφωνίες των ΗΠΑ με την Τουρκία και των ΗΠΑ με τους Κούρδους  για τη δημιουργία μιας  ζώνης Ασφάλειας ο Ερντογάν εξακολουθεί να κινείται επιθετικά για δυο λόγους. Πρώτον γιατί χρειαζόταν να δείξει επιτυχίες στο εξωτερικό προκειμένου να καλύψει την εσωτερική κρίση που αντιμετωπίζει στη χώρα του, και δεύτερον γιατί είναι δέσμιος της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας με συνέπεια τα εγκλήματα και τις μαζικές σφαγές σε βάρος των λαών της περιοχής, με κεντρικό στόχο την γενοκτονία των Κούρδων και την καταστροφή του δημοκρατικού πειράματος διακυβέρνησης που εφαρμόζεται σήμερα στη Ροζάβα.

Ο Σαχόζ Χεσέν κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιχειρεί να ξαναζωντανέψει το ISIS για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει σαν όπλο όχι μόνο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και εναντίον των Κούρδων  αλλά και εναντίον της Ευρώπης.

Όχι σε ανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος

Αναφερόμενος στο καθεστώς της Συρίας σημείωσε:

«Από την άλλη πλευρά αυτά που λέει το καθεστώς της Συρίας ότι θέλουμε να αποσχιστούμε από τη Συρία και ότι θέλουμε να κάνουμε ανεξάρτητο κράτος αυτά δεν αληθεύουν. Όλα αυτά απλά δίνουν πρόσχημα στην Τουρκία να μας κάνει επίθεση.

Ειδικά εμείς ως PYD, το Πρόγραμμά μας είναι ξεκάθαρο, εμείς θέλουμε μια Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση μέσα σε ένα Ενωμένο Συριακό Δημοκρατικό κράτος».

Η τουρκική επίθεση

Ο Ερντογάν μπορεί να ασκεί αυτή την επιθετική πολιτική, είπε ο Κούρδος ηγέτης, γιατί η Συρία βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.

«Είναι επικίνδυνο πράγμα ο Ερντογάν χωρίς να το κρύβει, μπροστά σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε τα σχέδια του ότι θα κάνει κατοχή μέχρι τα 32 χιλιόμετρα μέσα στη Συρία σε όλο το μήκος των συνόρων μέσα στο συριακό έδαφος, θα διώξει τους κατοίκους από εκεί και θα φέρει άλλους. Δυστυχώς έμειναν αναπάντητα από τον πολιτισμένο κόσμο.

Η επίθεση ήταν πολύ βάρβαρη και πολύ δυνατή με όλα τα όπλα που είχε το τουρκικό κράτος, με τους μισθοφόρους, χρησιμοποίησε τα πάντα, ακόμη και απαγορευμένα όπλα όπως τα όπλα λευκού φωσφόρου. Ειδικά στη πόλη Σερεκανίγιε έγιναν εγκλήματα πολέμου, χρησιμοποίησαν απαγορευμένα όπλα, εκτελέσανε πολίτες εν ψυχρώ χωρίς αιτία. Και όλα αυτά τα πρόβαλλαν μέσα στο τουρκικό κράτος δημιουργώντας την συνείδηση πως όποιος κινείται εκεί είναι εχθρός και πρέπει να εκτελεστεί.

Περίπου 300.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν από τις εστίες τους, οι περισσότεροι είναι στους δρόμους και μέσα στα σχολεία. Δεν υπάρχει βοήθεια γιατί όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν φύγει και μόνο ο δοκιμαζόμενος λαός της περιοχής κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει.

Εγινε μια ηρωική αντίσταση από την πλευρά των λαών μας, αυτή η ηρωική αντίσταση με την μεγάλη συμπαράσταση των φίλων όπως εσείς σε όλο τον κόσμο τους ανάγκασαν να σταματήσουν τον πόλεμο.

Αυτό το κίνημα μεγάλωσε, μπήκαν Αμερικανοί και Ρώσοι, γίνανε συναντήσεις και συμφωνήθηκε παύση πυρός. Αλλά με τη παύση πυρός από μόνη της δεν λύνεται το πρόβλημα, το πρόβλημα υπάρχει. Στην ουσία δεν υπάρχει παύση πυρός γιατί ο πόλεμος συνεχίζεται».

Οι συμφωνίες

«Για να μπορέσουμε να κλείσουμε το δρόμο στους Τούρκους κάναμε μια συμφωνία με το καθεστώς της Συρίας, για να προστατευθούν τα σύνορα, να βάλουν τις δυνάμεις τους πάνω από τα σύνορα, χωρίς να μπλέξουν και να πειράξουν τις δομές  που έχουμε δημιουργήσει, χωρίς να μπλέκουν στην καθημερινότητα και στη ζωή του πολίτη και στη δημοκρατική αυτοδιοίκηση που έχουμε φτιάξει».

Στη συνέχεια ο συμπρόεδρος του PYD χαρακτήρισε επικίνδυνη εξέλιξη το γεγονός ότι στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Ερντογάν, ο Αντόνιο Γκουτιέρες ευχαρίστησε την Τουρκία για την προσφορά της στο προσφυγικό και δήλωσε ότι θα συζητήσει την πρόταση για τη μεταφορά και εγκατάσταση προσφύγων στη Βόρεια Συρία. Κατήγγειλε επίσης την Οργάνωση για τα απαγορευμένα όπλα, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει έρευνα για τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη Ροζάβα. Ο Σαχόζ Χεσέν υποστήριξε ότι ο λόγος της άρνησης της Οργάνωσης είναι η «οικονομική βοήθεια» που έχει της δώσει η Τουρκία.

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Ο Κούρδος ηγέτης εκτίμησε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι μεγάλες δυνάμεις και η διεθνής κοινότητα το πρόβλημα, δεν οδηγεί σε λύση, πρότεινε:

«Η καλύτερη και η ασφαλέστερη λύση θα ήταν να δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Ροζάβα και να αναπτυχθούν διεθνείς δυνάμεις ανάμεσα σε εμάς  και την Τουρκία.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό και πρέπει να λυθεί με πολιτικά μέσα. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να λυθεί το Κουρδικό, αλλά εκτός από το κουρδικό και τα δικαιώματα των υπόλοιπων λαών, οι Ασσύριοι, οι Αραβες, όλα τα δικαιώματα μαζί. Το κουρδικό είναι το κλειδί για τον εκδημοκρατισμό της Συρίας. Ο Ερντογάν δεν θέλει και αντιτίθεται στον εκδημοκρατισμό της Συρίας και τη λύση στο κουρδικό. Αυτό το κάνει γιατί ο ίδιος στη χώρα του κάνει τα ίδια, επειδή αρνείται τη δημοκρατία στη Τουρκία και αρνείται να λύσει το κουρδικό μέσα στη Τουρκία.

Εμείς είμαστε έτοιμοι για μια πολιτική λύση με διάλογο, παρόλο  που, δυστυχώς, μέχρι τώρα πάντα έχουμε άρνηση από την άλλη πλευρά και πάντα η απάντηση είναι με όπλα και πόλεμο κι αυτή είναι μια αδικία».

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τους δημοσιογράφους ο Σαχόζ Χεσέν σημείωσε:

Η Τουρκία έχει την πρόθεση να αλλάξει τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής διώχνοντας τον ντόπιο πληθυσμό και εγκαθιστώντας εποίκους, όπως στο Αφρίν. Δεν πρόκειται για επιστροφή προσφύγων. Πρόκειται για εγκατάσταση μισθοφόρων και μελών της Αλ Νούσρα και της Αλ Κάιντα, με τις οικογένειές τους. Δεν έχει γίνει ακόμα μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών, είναι όμως εμπόλεμη ζώνη και απλός κόσμος δεν μπορεί να έρθει σε αυτή την κατάσταση. Ξέρουμε όμως ότι είναι μέσα στα σχέδιά τους η εποίκηση της περιοχής. Τα ίδια έκανε και στο Αφρίν.

Το καινούργιο είναι ότι κάναμε μαζί με τους Αμερικάνους την επιχείρηση κατά του Αλ Μπαγκντάτι  όπου έπεσε νεκρός ο ηγέτης του ISIS στο Ιντλιμπ. Σημαντικό είναι πως η επιχείρηση έγινε σε περιοχή που ελέγχεται από την Τουρκία. Σημαντικό επίσης είναι ότι όλοι αυτοί οι τρομοκράτες βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία.

Η κατάσταση στο Αφριν είναι πιο πολύ συνδεδεμένη με την ανατολική πλευρά του Ευφράτη  και μπορεί να γίνει μια συμφωνία στο μέλλον με τους Ρώσους και το καθεστώς Ασαντ, μαζί με μας να απελευθερώσουμε το Αφρίν και τα υπόλοιπα εδάφη. Υπάρχει κάποια τέτοια προοπτική αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμη μια τέτοια συμφωνία.

Υπάρχει συνομιλία με το καθεστώς Ασαντ μέσω των Ρώσων. Η πρώτη συμφωνία ήταν να έρθει ο συριακός στρατός στα σύνορα, να προστατεύει τα σύνορα χωρίς να εμπλέκεται στις πόλεις, στη καθημερινότητα του πολίτη και στα όργανα που έχει δημιουργήσει, στην αυτοδιοίκηση. Η συμφωνία έγινε μεταξύ του ρωσικού στρατού, του συριακού στρατού και των δικών μας στρατιωτικών δυνάμεων. Μια συμφωνία έγινε κι αυτή στρατιωτική. Συμφωνήσανε μετά να συναντηθούν οι πολιτικοί αλλά από τότε δεν έχει γίνει κάτι. Αλλά πιο πολύ μιλάμε με τους Ρώσους.

Το καθεστώς συνέχεια μας κατηγορεί ότι φέραμε τους Αμερικάνους στη Συρία. Εμείς δεν φέραμε κανένα – ούτε Αμερικάνους, ούτε Ρώσους ούτε τους υπόλοιπους – Στη Συρία υπάρχει μια κρίση, ένας πόλεμος και ήρθαν όλοι αυτοί. Αυτό που κάναμε εμείς, πολεμήσαμε το ISIS καταφέραμε το νικήσαμε κι αυτό το κάναμε για όλο τον κόσμο. Οι Ρώσοι θέλουν να πάρουν το συριακό στα χέρια τους και να το λύσουν μόνοι τους, η Αμερική βρίσκει πάντα δικαιολογίες και δηλώνει ότι ‘‘θα είμαστε εδώ και η λύση δεν μπορεί να γίνει μόνο με την Ρωσία είμαστε και εμείς παρόντες’’.

Εχουμε πει πολλές φορές και στους Αμερικάνους και στους Ρώσους και τις άλλες δυνάμεις ότι δεν θέλουμε να γίνουμε εμείς το θύμα, στις διαφορές μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής. Δεν θέλουμε να μας θυσιάσουν . Για να υπάρξει λύση για τη Συρία για να ισχύσει και να κρατήσει πρέπει να λυθεί και το κουρδικό. Οσο δεν λύνεται το κουρδικό μέσα στη Συρία σημαίνει δεν υπάρχει λύση.

Τα πετρέλαια στο Ντέιρ αλ Ζορ

Για την παραμονή των Αμερικανών στα πετρέλαια στο Ντέιρ αλ Ζορ, ο Κούρδος ηγέτης είπε: «Οι Αμερικανοί μας το είπανε και το έχουν δηλώσει πως δεν θέλουν να πέσουν τα πετρέλαια στα χέρια του ISIS ή στα χέρια του καθεστώτος Ασαντ για να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σαν ένα πολιτικό μέσο πίεσης στο καθεστώς για να δεχτεί μια πολιτική λύση στο Συριακό. Εμεις σε αυτό συμφωνούμε αλλά έχουμε ζητήσει και από τους Αμερικανούς στις συνομιλίες στη Γενεύη να είμαστε και εμείς παρόντες… Μέχρι στιγμής είμαστε απόντες.

Από την άλλη πλευρά όταν απελευθερώσαμε το Ντέιρ αλ Ζορ δημιουργήσαμε με τους κατοίκους μια αυτοδιοικούμενη περιοχή. Για μας είναι πολύ σημαντικό στις συζητήσεις με τον Ασαντ να πάμε όλοι μαζί κι όχι μόνο για το κουρδικό αλλά για όλους τους λαούς. Μόνο με το κουρδικό δεν μπορεί να υπάρχει λύση. Αν δεν εκδημοκρατιστεί η Συρία δεν μπορεί να υπάρξει λύση».

Το μέλλον των SDF

Σχετικά με το μέλλον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) ο συμπρόεδρος του PYD διευκρίνισε:  «Μέσα στη συζήτηση που γίνεται στη Συρία και με τους Ρώσους είναι να βρούμε και μια ειδική κατάσταση για αυτές τις δυνάμεις. Εμεις αυτό που θέλουμε εκτός από πολιτική λύση και Δημοκρατία είναι αυτές οι δυνάμεις να κρατήσουν την ιδιαιτερότητά τους σαν δυνάμεις της περιοχής μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις της Συρίας. Να μείνουν όπως είναι και να ενταχθούν στον Συριακό Στρατό.

Είναι δυο πράγματα που μας απασχολούν τώρα: α) οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, η κατάστασή τους και πως θα ενταχθούν στον Συριακό Στρατό και β) η Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση που έχουμε δημιουργήσει. Το πως θα ενταχθούν στο Συριακό Σύνταγμα αυτά τα δυο είναι βασικό.

Οσο αφορά την Asayish (Δυνάμεις εσωτερικής Ασφάλειας – Αστυνομία) αυτή ανήκει στην Αυτοδιοίκηση και αυτά όλα πρέπει να ενταχθούν στο Σύνταγμα».

Σχετικά θέματα

Απόψεις