Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βόλος: Μηχανοκίνητη πορεία αγροτών- Διεκδικούν την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για να μείνουν στα χωριά τους

Την πόλη του Βόλου ξεσήκωσαν σήμερα εκατοντάδες αγρότες από περιοχές του Πηλίου με τη μαζική και δυναμική μηχανοκίνητη πορεία που οργάνωσε η..

Την πόλη του Βόλου ξεσήκωσαν σήμερα εκατοντάδες αγρότες από περιοχές του Πηλίου με τη μαζική και δυναμική μηχανοκίνητη πορεία που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.  

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην καταβολή των αποζημιώσεων  από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη, διεκδικούν άμεσες και 100% αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε στις καλλιέργειές τους η χαλαζόπτωση στο τέλος Απριλίου. 

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από το ύψος του περιφερειακού, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία ως την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Εκεί, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας σημείωσε: «Να μπει μια προκαταβολή σε 15 μέρες. Οι παραγωγοί έχουν χάσει παραγωγή και για φέτος και την επόμενη χρονιά. Και αυτό ήλθε να προστεθεί σε ζημιές των δύο πλημμυρών του 2023, όπου χάθηκε μεγάλη παραγωγή. Ακόμη αναμένουμε αποζημιώσεις. Ζητήσαμε 1000 € ανά στρέμμα σε μήλο, κάστανα και κεράσια και πήραμε ελάχιστα. Οι συνάδελφοί μου είναι χωρίς εισόδημα». 

Ο Κώστας Καρασταμάτης, μέλος της προσωρινής διοίκησης του αγροτικού συλλόγου Ξουριχτίου επισήμανε ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να κάνουν δηλώσεις στον ΕΛΓΑ και για τα κάστανα, κάτι που δεν τους επιτρέπεται ενώ έκαναν για τα κεράσια και τα μήλα. Τόνισε ότι η ζημιά στα κάστανα είναι ολοκληρωτική από το χαλάζι στις 20 Απριλίου ενώ ακόμη δεν έχει πάει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για καταγραφή. Η Αγλαϊα Μπέλου από τη Βυζίτσα, μέλος της προσωρινής επιτροπής αγροτών, τόνισε ότι οι δενδροκαλλιέργειες καταστράφηκαν στην περιοχή Βυζίτσας, Ξουριχτίου, Μηλεών, Πινακατών και ότι φέτος το πηλιορείτικο φυρίκι καταστράφηκε ολοσχερώς. Η Κερασία Κράκαρη, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς τόνισε ότι η κεντρική κυβέρνηση έχει ξεχάσει τη Ζαγορά με τους αγροτικούς δρόμους να είναι κατεστραμμένοι, η άρδευση και η ύδρευση κατεστραμμένες.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες της Μαγνησίας διεκδικούν τα εξής: 

 • Λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος μας. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς με απευθείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ.
 • Μια προκαταβολή εντός δεκαπέντε ημερών στους συναδέλφους που καταστράφηκε η παραγωγή τους από την πρόσφατη χαλαζόπτωση.
 • Άμεση αποζημίωση 1000 ευρώ ανά στρέμμα σε μήλα, κάστανα και καρύδια από τις πλημμύρες.
 • Αναπλήρωση 200 ευρώ ανά στρέμμα στις ελαιοκαλλιέργειες.
 • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
 • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα επιβίωσης.
 • Άμεση  αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας. Να επιστρατευτούν με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας. 
 • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
 • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Υγείας.
 • Άμεση λύση αποκατάστασης για τα κατεστραμμένα γεφύρια και δρόμους. 
 • Να γίνει με κρατική ευθύνη, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή μας στην οποία εκδηλώνονται συχνά πλημμύρες και γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης για τα χωριά μας, τα σπίτια μας, τα χωράφια μας. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις