Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι:  Αύριο το Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με αιτήματα επιβίωσης

Παρασκευή 18 Μάρτη στις 13.00 στην πλατεία Βάθης, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Με οργανωτές τούς κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και με παρακαταθήκη τη μάχη που έδωσαν για τρεις βδομάδες σε 40 μπλόκα σε όλη τη χώρα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας διαδηλώνουν με τα τρακτέρ τους αύριο στην Αθήνα.

Ήδη έχουν ναυλωθεί λεωφορεία σε πολλές περιοχές της χώρας, τα οποία θα ξεκινήσουν τα ξημερώματα της Παρασκευής για την Αθήνα, προκειμένου οι αγροτοκτηνοτρόφοι να βρίσκονται στη συγκέντρωση που έχει οριστεί στη 1 μ.μ. στην πλατεία Βάθης έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όλοι στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 18 Μάρτη στην Αθήνα, στην 1 το μεσημέρι στην πλατεία Βάθης, υπογραμμίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ), τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε – θα νικήσουμε».

Αύριο από το πρωί η μαζική κάθοδος στην Αθήνα

Τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα προετοιμάζουν αγρότες από κάθε γωνιά της χώρας. Από την Κεντρική Μακεδονία προγραμματίζουν οργανωμένη κάθοδο με αναχώρηση τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής και συγκεκριμένα: Από την Ημαθία ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας. Από την Πέλλα ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα», ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια» και ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσημερίου – Εδεσσας.

Με τρακτέρ, λεωφορεία και επιβατηγά αυτοκίνητα αγρότες από τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια θα κατέβουν αύριο μαζικά και οργανωμένα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αγροτικών συλλόγων της περιοχής τρακτέρ θα ξεκινήσουν από την Αμφίκλεια και την Αταλάντη Φθιώτιδας, καθώς και από την Βοιωτία τα οποία θα κατευθυνθούν οργανωμένα μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας για την πλατεία Βάθης. Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας οργανωμένη αναχώρηση αγροτών και κτηνοτρόφων θα υπάρχει και από άλλες περιοχές της Φθιώτιδας όπως Νέο Μοναστήρι, Πελασγία, Στυλίδα, Μακρακώμη, Λαμία. Οργανωμένη παρουσία στο συλλαλητήριο της Παρασκευής θα έχουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι της Βόρειας Εύβοιας, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην κοροϊδία της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξης από την πυρκαγιά του καλοκαιριού.

Για δυναμική κάθοδο στο συλλαλητήριο της Αθήνας ετοιμάζονται και αγρότες και από την περιοχή της Βοιωτίας. Μετά την πρώτη σύσκεψη για την οργάνωση της καθόδου που έγινε την Δευτέρα στον Ορχομενό, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς και τη συμμετοχή αγροτικών συλλόγων της περιοχής, χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί νέα σύσκεψη για την προετοιμασία της κινητοποίησης.

Στην Αιτωλοακαρνανία, λεωφορεία που δρομολογεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, θα αναχωρήσουν από τον πρώην σταθμό του ΟΣΕ στις 8 π.μ., στο Αγρίνιο. Επίσης, λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την Κατοχή το πρωί.

Στην Ηλεία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων έχει ανακοινώσει σημείο συγκέντρωσης για αναχώρηση για Αθήνα στις 7 π.μ., στον ΟΤΕ Πύργου. Επίσης, στις 7:30 π.μ., στο ύψος της Μαραθιάς στην Εθνική Οδό Πύργου – Πατρών.

Στο Αίγιο, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» δρομολογεί λεωφορεία με αναχώρηση στις 9 π.μ. από τη ΔΟΥ, τη πόλης.

Από την Αχαΐα, τη συμμετοχή του στην αυριανή πανελλαδική κινητοποίηση ανακοίνωσε και ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας, καλώντας τους τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος.

Τη συμμετοχή της στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Παρασκευής έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, με τους συλλόγους από Αργολίδα, Σπάρτη, Λακωνία, Μεσσήνη και Χανδρινό. Επίσης, έχουν ανακοινωθεί οι ώρες αναχώρησης λεωφορείων για την Αθήνα, από: Μεσσηνία, 8 π.μ. πλατεία Χανδρινού και 8.30 π.μ. δημαρχείο Μεσσήνης. Λακωνία, 8.15 π.μ. γήπεδο Σκάλας και 8.45 π.μ. Πυροσβεστική στη Σπάρτη. Αργολίδα, 9.45 π.μ. ΔΕΗ Ναυπλίου και 10 π.μ. ΟΣΕ Άργους. Κορινθία, 10.45 π.μ. ΚΤΕΛ Ισθμού.

Στην Αιτωλοακαρνανία, καθημερινά περιοδεύουν στην ύπαιθρο κλιμάκια της Ομοσπονδίας, με την Ομοσπονδία να συγκεντρώνει συμμετοχές για δρομολόγηση λεωφορείων, με πρώτο χωριό αναχώρησης την Κατοχή. Στο συλλαλητήριο καλούν, επίσης, οι Σύλλογοι Κατούνας, Αγρινίου, Καινούργιου, Μακρύνειας, Ακτίου – Βόνιτσας, Αμφιλοχίας και ο «Νέος» ΑΣ Κατοχής.

Κοινή πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο

Στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων θα βρεθούν εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα από την Αττική, για να στηρίξουν ενεργά τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσής τους.

Οι ίδιες οι συνθήκες επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τα κοινά εργατικά – λαϊκά προβλήματα βρίσκεται ο κοινός αντίπαλος, η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλά και πως την πολιτική αυτή πληρώνει συνολικά ο λαός και όχι μόνο οι βιοπαλαιστές αγρότες, αφού μένουν αναξιοποίητες τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, για την τροφοδοσία των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Τη στήριξή της στο μεγάλο αυριανό συλλαλητήριο έχει ήδη εκφράσει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Επίσης εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση στην Αθήνα.

Το πλαίσιο αιτημάτων

 

Οι βασικοί άξονες του πλαισίου αιτημάτων – διεκδικήσεων, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι οι εξής:

— Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

— Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.

— Τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

— Να μην πληρώσουν οι αγρότες τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις