Διεθνή

Βέλγιο: Τεράστια διαδήλωση κατά των ανατροπών στο ασφαλιστικό

Σχεδόν 25.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η βελγική κυβέρνηση.

Τα εργατικά σωματεία υποστηρίζουν ότι με το νέο σύστημα, που η κεντροδεξιά κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει έως το 2025, “οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα ζουν στην αβεβαιότητα” αφού δεν θα γνωρίζουν το ακριβές ποσό της σύνταξής τους πριν τελειώσουν την καριέρα τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του χριστιανικού συνδικάτου CSC Μαρκ Λίμανς, ορισμένες συντάξεις θα μειωθούν κατά 250 με 300 ευρώ τον μήνα.

Τα τρία μεγαλύτερα βελγικά συνδικάτα (FGTB, CSC και CGSLB) είχαν καλέσει τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν το πρωί στο κέντρο της πόλης. Πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στην κινητοποίηση αυτή.

Μέχρι το 2030 η ηλικία συνταξιοδότησης στο Βέλγιο θα αυξηθεί στα 67 έτη, από 65 σήμερα. “Οι άνθρωποι θα εργάζονται για περισσότερα χρόνια, αλλά υπό ποιες συνθήκες;” διερωτήθηκε ο Ζαν-Πασκάλ Λαμπίγ, ο γενικός γραμματέας του ταμείου Solidaris, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση RTBF.

Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα καταβάλει περισσότερες προσπάθειες “για να εξηγήσει στον λαό τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, ώστε οι άνθρωποι να μην ανησυχούν πλέον”. Κατηγόρησε επίσης τα συνδικάτα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση ότι “σπέρνουν τον φόβο διαδίδοντας ψέματα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 52 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend