Τι κυβέρνηση θα έχουμε στην 70η επέτειο της «Βάρκιζας»;

Ένα σενάριο πολιτικής φαντασίας

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΖΟΥ* ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΖΟΥ* Απόψεις • 14 Δεκεμβρίου 2014

 

Όλο και περισσότερες αναλύσεις περί την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θεωρούν ως σοβαρό ενδεχόμενο να μην εκλεγεί ανώτατος άρχων από την παρούσα Βουλή. Στην περίπτωση αυτή όπως προβλέπει το Σύνταγμα θα ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία τη 1 ή τις 8 Φεβρουαρίου. Και όπως όλα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, ίσως μάλιστα και αυτοδύναμη.

Φανταστείτε λοιπόν – σενάριο διόλου απίθανο – η νέα κυβέρνηση να ορκιστεί στις 12 Φεβρουαρίου 2015.

Φανταστείτε δηλαδή, για πρώτη φορά να ορκίζεται κυβέρνηση Αριστεράς (της όποιας Αριστεράς, για την οποία ο καθένας δικαιούται να έχει τις ενστάσεις του ή τις αμφιβολίες του) 70 ακριβώς χρόνια μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας!

Φανταστείτε τι παιχνίδι θα έχει παίξει η Ιστορία, αν 70 χρόνια από τότε που η «νικηφόρα επανάσταση» παρέδιδε τα όπλα, έπαιρναν την εξουσία οι ιδεολογικοί – αν μη τι άλλο – απόγονοι όλων όσοι είχαν αγωνιστεί για μια Ελλάδα λέφτερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική. Όλων όσοι είχαν τολμήσει να ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον, όπου ο λαός και όχι κάποιο αλλότριο Διευθυντήριο θα όριζε τη μοίρα του.

Φανταστείτε τώρα τη φάτσα όλων αυτών των Μπαλτάκων που συγκροτούν τον ακροδεξιό εσμό – και όχι μόνο – που χρόνια τώρα «έπιναν το αίμα του λαού με το μπουρί της σόμπας» (συγχωρήστε με για το συνειρμό, η φράση είναι αμίμητη), που ποδοπάτησαν κάθε έννοια δημοκρατίας και ανθρωπισμού.

Και τώρα κλείστε τα μάτια και φανταστείτε 70 χρόνια μετά τη Βάρκιζα που πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών κατάντησε κουρελόχαρτο στα χέρια των Χιτών και των παρακρατικών… που πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, χρησιμοποιήθηκε ως όπλο καταστολής από ένα κράτος – κεφαλοκυνηγών…

Για φανταστείτε, την ειρωνεία της ιστορίας – Θεία Δίκη θα έλεγαν άλλοι – την ίδια μέρα η Αριστερά (το ξανάπαμε: η όποια Αριστερά) να ολοκληρώνει κείνο που άρχισε 70 χρόνια πριν στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας: Να αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση και ίσως να παίρνει την εξουσία.

Εγώ το φαντάζομαι και σιγοψιθυρίζω: Βάρκιζα τέλος, ζωή μαγική.

 

* H Βασιλική Λάζου είναι ιστορικός. 

Διαφήμιση

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email