Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Υπουργοί Άμυνας ΝΑΤΟ: Συμφώνησαν σε αποστολή επιπλέον εξοπλισμού αεράμυνας στην Ουκρανία – Εμπλοκή και της Ελλάδας

Το ΝΑΤΟ θα παράσχει επιπλέον εξοπλισμό αεράμυνας στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Η συγκεκριμένη απόφαση..

Το ΝΑΤΟ θα παράσχει επιπλέον εξοπλισμό αεράμυνας στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά άμεσα και την Ελλάδα, με δεδομένες τις συζητήσεις που βρίσκονται στο «τραπέζι» προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να στείλει τους S-300 από την Κρήτη στο Κιέβο, σε συνέχιση των παραδόσεων οπλισμού που έχει σταλεί ήδη από την Αθήνα στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, πριν από τη δεύτερη ημέρα της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν να «παρέχουν περισσότερη αεροπορική αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία» στη χθεσινοβραδινή συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», επανέλαβε, προαναγγέλλοντας αυξημένη υποστήριξη στη χώρα, ειδικά μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης που ακολούθησε την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

Το ΝΑΤΟ χαιρέτισε επίσης την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδικάζει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία και καλεί τη Μόσχα να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Όστιν χαιρέτισε την απόφαση για αποστολή επιπλέον εξοπλισμού και διαβεβαίωσε για τη «δέσμευση των ΗΠΑ» να προστατεύσουν «κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ» σύμφωνα με το Άρθρο 5 για τη συλλογική άμυνα.

Στη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΑΜ θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, σε μια συζήτηση σχετικά με το μέλλον των αποστολών του ΝΑΤΟ.

Κοινή προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων από χώρες της ΕΕ

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Γερμανία και άλλες 13 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν σήμερα επιστολή προθέσεων για την κοινή προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας της κατηγορίας «Arrow 3» και «Patriot».

Η τελετή της υπογραφής πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Γερμανία, η Βρετανία, η Σλοβακία, η Νορβηγία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Από χθες, ένα σύστημα αεράμυνας υψηλής τεχνολογίας της Γερμανίας εστάλη στην Ουκρανία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα Βρετανικό δίκτυο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνδράμει την Ουκρανία με πυραύλους αεράμυνας, καθώς και εκατοντάδες εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να υποστηρίξει τη συλλογή πληροφοριών και τις επιμελητειακές δυνατότητες της Ουκρανίας. Το Λονδίνο θα προσφέρει επίσης 18 πυροβόλα όπλα, εκτός από τα 64 που έχουν ήδη παραδοθεί. Με δηλώσεις του ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ανέφερε πως «τα τελευταία πλήγματα της Ρωσίας σε περιοχές αμάχων στην Ουκρανία δικαιολογούν περαιτέρω υποστήριξη σε όσους θέλουν να υπερασπιστούν το έθνος τους». Ενώ έκλεισε λέγοντας ότι «Αυτά τα όπλα θα βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον ουρανό της από επιθέσεις και να ενισχύσει τη συνολική της αντιπυραυλική άμυνα».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο γαλλικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 2» τόνισε ότι, το Παρίσι θα προμηθεύσει το Κίεβο με συστήματα αεράμυνας, ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποια συστήματα θα αποσταλούν. Υποστήριξε πάντως ότι η βασική λειτουργία τους είναι να προστατεύουν το τους πολίτες από τα drones.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει πυραύλους αεράμυνας, το κόστος των οποίων φθάνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις «μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την αμέριστη υποστήριξη της Ουκρανίας και του λαού της».

Την ίδια ώρα, ο Καναδάς δεσμεύτηκε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση, ύψους άνω των 34 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών επικοινωνιών και καμερών drone.

Στο μεταξύ, χθες, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι το πρώτο από τα τέσσερα υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας IRIS-T SLM έχει παραδοθεί από τη Γερμανία.

(Πηγή: nato.org, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικά θέματα

Απόψεις