Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τροπολογία-πρόκληση: Μειώνουν κι άλλο τους φόρους των μετόχων σε Α.Ε

Μετά τις υπογραφές φορο – ασυλίας των εφοπλιστών, νέα ρύθμιση μείωσης φορολογίας των μερισμάτων Τελικά υπάρχουν πράγματα που η κυβέρνηση..

Μετά τις υπογραφές φορο – ασυλίας των εφοπλιστών, νέα ρύθμιση μείωσης φορολογίας των μερισμάτων

Τελικά υπάρχουν πράγματα που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει «με ένα νόμο κι ένα άρθρο». Ακόμη καλύτερα με μία τροπολογία 6 γραμμών. Αυτά όμως δεν αφορούν τα μνημόνια ή τις πολιτικές των μνημονίων που ως γνωστόν εφαρμόζονται κι «εκτός» μνημονίων. Ένα από αυτά είναι η μείωση της φορολογίας για τα εταιρικά μερίσματα.

Η τροπολογία

Έτσι λοιπόν με μία τέτοια τροπολογία, που ψηφίζεται ά, ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος νομοθετεί την μείωση των εταιρικών μερισμάτων, δηλαδή την διανομή κερδών των Ανωνύμων Εταιριών από το 15% σε 10%. Η ρύθμιση κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα της αθλητικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τους επίσημους λογιστικούς όρους «μέρισμα» σημαίνει «το εισόδημα που προκύπτει από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους, ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη, καθώς και το εισόδημα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μερίδια και οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα».

Προφανώς τέτοιου είδους εισοδήματα δεν διαθέτουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μικροί αγρότες και απασχολούμενοι μια και δεν είναι μέτοχοι Ανωνύμων Εταιριών ή άλλων παρεμφερών εταιρικών σχημάτων. Αντιθέτως είναι μία από τις εναλλακτικές πηγές εισοδήματος για όσους αποτελούν μέλη της κοινωνικής ελίτ της χώρας. Αυτών που είναι συνηθισμένοι να απολαμβάνουν τέτοιου είδους φορολογικές απαλλαγές και δεν χρειάζεται να απαρνηθούν τις συνήθειές τους λόγω της «κυβέρνησης της Αριστεράς», που μάλιστα τώρα έχει και «κεντροαριστερό» πρόσημο.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται ουσιαστικά «στα μουλωχτά» και «στα γρήγορα» μόλις λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του συνυποσχετικού την συνέχισης της φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστών. Πράγμα που πιστοποιεί ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την ενίσχυση των «επενδυτών» όπως αρέσκεται να τους αποκαλεί. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που θα συνεχίσουν να πληρώνουν φόρους με ιδιαίτερα υψηλούς συντελεστές και στο βάθος να περιμένει η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

Για την ενίσχυση των επενδύσεων

Όπως ομολογείται στην εισηγητική έκθεση η νέα μείωση φορολογίας προς τις Α.Ε γίνεται «ως κίνητρο για επενδύσεις», χωρίς καμία άλλη διευκρίνιση ή δέσμευση ως προς τις επενδύσεις αυτές. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται σε απώλεια 45 εκατομμύριών ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Όμως αξίζει να διευκρινιστεί ότι το ποσό αυτό αφορά τα συγκριτικά στοιχεία από την φορολογία μερισμάτων που έχουν εισπραχθεί στα προηγούμενα χρόνια από μερίσματα. Γιατί σειρά μερισματικών αποδόσεων δεν φορολογούνται ιδίως όταν εμπλέκονται με εξωχώριες (offshore) εταιρίες ως μεσάζοντες στα εταιρικά σχήματα.

«Ναι» από την Νέα Δημοκρατία

Για την φύση του μέτρου που προβλέπει η συγκεκριμένη τροπολογία μπορεί άλλωστε να εγγυηθεί η Νέα Δημοκρατία, που από το 2016 ζητά την λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. Μάλιστα σε ερώτηση 40 βουλευτών της προ διετίας είχε απαιτήσει το μέτρο υποστηρίζοντας πως «η αύξηση της φορολόγησης των μερισμάτων για τις επιχειρήσεις αποτελεί αντιεπενδυτικό μέτρο στη προσπάθειά τους να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους» και πώς «η αύξηση της φορολόγησης των μερισμάτων επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση για αγορά μετοχών, καθώς περιορίζει την καθαρή μερισματική απόδοση που προσδοκά να καρπωθεί ένας επενδυτής σε δεδομένο επίπεδο τιμής ενός τίτλου». Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι θα ψηφίσει την τροπολογία.

Άλλα έλεγαν

Να σημειωθεί ότι με την ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών τροποποιείται ο νόμος 4172 του 2013. Την ίδια χρονιά δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τις προτάσεις του για το φορολογικό σύστημα. Εκεί μεταξύ άλλων σημείωνε πως «η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών της εσόδων από επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών». Επίσης ότι «η Ελλάδα λόγω της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης των κρίσιμων τομέων της οικονομίας της, της κυριαρχίας των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των πολυεθνικών ομίλων, της προκλητικής φοροασυλίας των μεγάλων κερδών και εισοδημάτων χάνει μεγάλα ποσά φόρου, ιδίως, από τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Προεκλογική προετοιμασία

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι λίγες εβδομάδες πριν ληφθούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι αποφάσεις για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών η κυβέρνηση παράλληλα με τις γέφυρες με την κεντροαριστερά, χτίζει γέφυρες και με κάθε εκπρόσωπο του εγχώριου κεφαλαίου.

Μειώσεις την φορολογία των εφοπλιστών, μετά των μερισμάτων των Α.Ε ενώ στην «ουρά» περιμένουν -σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες- νομοσχέδια για τα κέρδη των εταιριών ηλεκτρονικού τζόγου αλλά και οι ρυθμίσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Είναι φανερό ότι οι προϋποθέσεις εκλογικής επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναζητούνται πρωτίστως στον χώρο της πολιτικής.

Σχετικά θέματα

Απόψεις