Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τρίκαλα: Να μείνει στη θέση του το άγαλμα του Σαράφη απαιτεί ο λαός της πόλης

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες η Δημοτική Αρχή Τρικάλων επιμένει στη «μετακίνηση» του αγάλματός του Στρατηγού Στέφανου Σαράφη σε μια άκρη της πλατείας, όπου θα τοποθετηθούν ως «ενότητα» και τα άλλα αγάλματα που βρίσκονται στον συγκεκριμένο χώρο

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Τρικάλων επιμένει στην επιχείρηση υποτίμησης της ιστορικής προσωπικότητας και της τεράστιας προσφοράς του Στρατηγού Στέφανου Σαράφη που στα πλαίσια των εργασιών ανάπλασης της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου, προβλέπει τη «μετακίνηση» του αγάλματός του σε μια άκρη της πλατείας, όπου θα τοποθετηθούν ως «ενότητα» και τα άλλα αγάλματα που βρίσκονται στον συγκεκριμένο χώρο.

Η απόφαση προκάλεσε και προκαλεί αντιδράσεις από πολιτικές οργανώσεις, την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Τρικάλων και δημοτικές παρατάξεις που απαιτούν να μείνει στη θέση του το άγαλμα του Σαράφη σύμβολο της αντίστασης του λαού μας στο φασιστικό ζυγό.

 

Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Τρίκαλα

 

Την αντίθεση τους στη μετακίνηση-υποβάθμιση του αγάλματος του Στρατηγού Στέφανου Σαράφη, που προωθείται από τη δημοτική αρχή Τρικάλων, εξέφρασαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Τρίκαλα, κρεμώντας ανήμερα της εθνικής εορτής στις 28 Οκτώβρη,  δύο γιγαντοπανό σε κεντρικό σημείο της πόλης. 

Με αυτόν τρόπο ανέδειξαν τη σημασία που έχει η παρουσία του αγάλματος  στην κεντρική πλατεία της πόλης, ώστε να συνεχίζει να εμπνέει  τον εργαζόμενο λαό προκειμένου να χαράξει τον δικό του δρόμο για μια κοινωνία που θα είναι αφέντης του πλούτου που παράγει, για μια κοινωνία πραγματικής λαϊκής ευημερίας, για τη δική του εξουσία, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

 

Διαμαρτυρία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο Δημαρχείο Τρικάλων

 

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Τρικάλων, πραγματοποίησε στις 26 Σεπτέμβρη το Παράρτημα Τρικάλων της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης-Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ), προκειμένου να εκφράσει την αντίθεση του στη μετακίνηση-υποβάθμιση του αγάλματος του Στρατηγού Στέφανου Σαράφη, που προωθείται από τη δημοτική αρχή. Στη διαμαρτυρία χαιρετισμό απεύθυνε στους συγκεντρωμένους ο Λάζαρος Τσουμένης, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Τρικάλων – παλαίμαχος δημοσιογράφος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η παρουσία του αγάλματος στο κέντρο της πλατείας στέλνει ένα διαχρονικό μήνυμα για το ρόλο που μπορεί να παίξει ο λαϊκός παράγοντας σε μια περίοδο που το φασιστικό τέρας απειλεί να ξανασηκώσει κεφάλι με τη στήριξη πολιτικών επιλογών της ΕΕ.

Δίνει θάρρος στο λαό να πιστέψει στη δύναμή του ,να στηριχθεί σ’ αυτή και να βγει στο προσκήνιο , μη περιμένοντας «σωτήρες» , όπως και τότε που ο Ελληνικός λαός μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με πρωτοπόρους τον Σαράφη και τον Άρη πολέμησε τους πάνοπλους Γερμανούς και Ιταλούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους . Όταν την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του αστικού πολιτικού κόσμου εγκατέλειψε τη χώρα, ή ακόμα και συνεργάστηκε με τους φασίστες κατακτητές.

Όποια προσπάθεια μετακίνησης του ανδριάντα από τη δεσπόζουσα θέση που έχει σήμερα, είναι καταδικαστέα από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους απογόνους τους, όσους διδάσκονται, εμπνέονται και εκφράζουν σεβασμό σ’ εκείνον τον τιτάνιο αγώνα, σ’ όσους ανησυχούν από την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού στη σημερινή εποχή.

Έχουμε χρέος επομένως, μέσα από τις συνθήκες που διαμορφώνονται, η παρουσία του αγάλματος του στρατηγού Σαράφη να διατηρηθεί στην ίδια δεσπόζουσα θέση για να συμβολίζει το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης και μαζί με το άγαλμα των 5 ΕΠΟΝΙΤΩΝ και την αναθηματική πλάκα για τη θυσία του Άρη Βελουχιώτη και των συντρόφων του στη Ρήγα Φεραίου, να αποτίνει φόρο τιμής στους ήρωες – “άπαρτα βουνά” που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, υψώνοντας τις γροθιές και το ανάστημά τους για τη λευτεριά της πατρίδας, για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.»

Η προγραμματισμένη συνάντηση με το δήμαρχο Τρικκαίων δεν πραγματοποιήθηκε, αφού όπως ενημέρωσε μέσω της γραμματείας του –πριν την διαμαρτυρία- ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, είχε… ανειλημμένες υποχρεώσεις και μεγάλο φόρτο εργασίας που δεν του άφηναν περιθώρια για τη συνάντηση. Όμως ο Δήμαρχος βρήκε χρόνο να μιλήσει για αρκετή ώρα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και να καταφερθεί αρχικά ειρωνικά και απαξιωτικά προς τη διαμαρτυρία και τους συμμετέχοντες σ’ αυτή, συνεχίζοντας σε προσβλητικό για την ιστορική αλήθεια αλλά και αντικομμουνιστικό πνεύμα, αποκαλώντας τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας (τους αγωνιστές, απογόνους και φίλους της εθνικής αντίστασης) οπαδούς απολυταρχικών καθεστώτων! Ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της απόφασής του για μετακίνηση του ανδριάντα του Στέφανου Σαράφη, υποστηρίζοντας, εντελώς αυθαίρετα, ότι εκφράζει την πλειοψηφία της πόλης, αφού κατέχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο!

 

Η ΚΝΕ Τρικάλων για το άγαλμα του Σαράφη

 

Στις 18 Οκτώβρη, επέτειος για την απελευθέρωση των Τρικάλων από τους Ναζί, χάρη στον Ε.Λ.Α.Σ με διοικητή τον Στέφανο Σαράφη, μέλη της ΚΝΕ έστειλαν το δικό τους μήνυμα στον Δήμαρχο Τρικκαίων που θέλει να μετακινήσει το άγαλμα του Σαράφη.

 

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Τρικάλων

 

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εξαρχής, από την παρουσίαση της σχετικής μελέτης, διατύπωσαν τη διαφωνία τους με την «μετακίνηση» του αγάλματος του Στρατηγού Σαράφη, δηλώνοντας ότι μια τέτοια ενέργεια έρχεται σε αντίθεση με τη θέληση του λαού της πόλης. Τόνισαν πως

«η παρουσία του αγάλματος στο κέντρο της πλατείας στέλνει ένα διαχρονικό μήνυμα για το ρόλο που μπορεί να παίξει ο λαϊκός παράγοντας σε μια περίοδο που το φασιστικό τέρας απειλεί να ξανασηκώσει κεφάλι με την στήριξη της ΕΕ, των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεών της».

 

Το σχέδιο του Δήμου υποβάθμισης της ιστορίας

 

Σήμερα η Δημοτική Αρχή του Δήμου Τρικάλων έχει γεμίσει την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου με προπαγανδιστικές πινακίδες που επιχειρούν να διαφημίσουν τις εργασίες την ανάπλαση της πλατείας ανάπλασης της πλατείας

Και έτσι να δικαιολογήσει την υποβάθμιση της προσωπικότητας του Στρατηγού Στέφανου Σαράφη με την σχεδιαζόμενη «μετακίνηση» του αγάλματός του σε μια άκρη της πλατείας όπου θα τοποθετηθούν ως «ενότητα» και τα άλλα αγάλματα που βρίσκονται στον συγκεκριμένο χώρο.

 Τις φωτογραφίες με τις διαφημιστικές πινακίδες που προπαγανδίζουν την «αναμόρφωση» της πλατείας, μας τις έστειλε η φίλη Ζάνα Μπεμπόνη.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις