Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τρία χρόνια από τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Γεζίντι

Η 3η Αυγούστου να κηρυχθεί ημέρα του αγώνα ενάντια στη γυναικοκτονία ζητούν οι γυναίκες Γεζίντι

Στις αρχές Αυγούστου 2014 οι Κούρδοι Πεσμεργκά, οι οποίοι μεχρι τότε υπερασπίζονταν τις περιοχές των Γεζίντι στο βόρειο Ιρακ, αποχωρούν...

Στις αρχές Αυγούστου 2014 οι Κούρδοι Πεσμεργκά, οι οποίοι μεχρι τότε υπερασπίζονταν τις περιοχές των Γεζίντι στο βόρειο Ιρακ, αποχωρούν. Οι κοινότητες των Γεζίντι μένουν ανυπεράσπιστες.

Στις 3 Αυγούστου οι εξτρεμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» καταλαμβάνουν την πόλη Σιντζάρ παίρνοντας στη κατοχή τους δυο μικρά κοιτάσματα πετρελαίου και την πόλη Ζουμάρ, εκτελώντας σχέδιο για να περάσουν στον έλεγχό τους το ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας υδροηλεκτρικό φράγμα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, το μεγαλύτερο φράγμα της χώρας. Ενας από τους κεντρικούς στόχους των ισλαμοφασιστών  είναι να αφανίσουν από προσώπου της «ιεράς γης του Χαλιφάτου» τους Γεζίτες (Γεζίντι), τους αμετανόητους «λάτρεις του εκπεσόντος αγγέλου». Περισσότερα για αυτό το λαό στο Ο διάβολος στη χώρα των Γεζίντι.

 Η γενοκτονία έχει ξεκινήσει. Από τις 3 Αυγούστου 2014 εκατοντάδες χιλιάδες Γεζίντι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους, τα χωριά τους και τα σπίτια τους. Πάνω από 30.000 Γεζίντι πέρασαν στην Τουρκία.

Μένοντας χωρίς βοήθεια και άμυνα, η κοινότητα των Γιεζίντι υπέστη συστηματικές σφαγές, βιασμούς, βασανισμούς, εκτοπισμούς, δουλεμπόριο των κοριτσιών και των γυναικών, ακόμη και την υποχρεωτική στρατολόγηση των αγοριών, ώστε να γίνουν παιδιά στρατιώτες.

Αύγουστος 2014. Ξεριζωμένοι Γεζίντι στο δρόμο της προσφυγιάς

 Ανεπίσημες εκθέσεις δείχνουν ότι περισσότερες από πέντε χιλιάδες γυναίκες και παιδιά απήχθηκαν και πουλήθηκαν σα σκλάβοι κατά  την επίθεση. 

Οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν πουλήθηκαν μόνο στο βόρειο Ιρακ άλλα και στη Συρία, ή ακόμη και σε άλλες χώρες όπως τη Σαουδική Αραβία όπου και συνεχίζουν να τις κρατάνε και να τις εκμεταλλεύονται σαν σκλάβες του σεξ.

Τα Ηνωμένα Έθνη επίσημα χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη επίθεση της ISIS στην κοινότητα των Γιεζίντι ως γενοκτονία. Οι γυναίκες υπήρξαν συστηματικά στόχος αυτής της επίθεσης, ώστε να μιλάμε πλέον για συστηματική εξόντωση των γυναικών Γεζίντι, για γυναικοκτονία.   

Την 3η Αύγουστου του 2014, η ανθρωπότητας έγινε μάρτυρας μίας επίθεσης γενοκτονίας από τον ISIS, με βασικό σκοπό την εξαφάνιση μιας από τις παλαιότερες θρησκευτικές κοινότητες στο κόσμο. Μια γενοκτονία που έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες σφαγές και προσπάθειες εξόντωσης ολόκληρης της κοινότητα, που γνώρισαν οι Γεζίντι στην ιστορία τους.

Από τον Αύγουστο του 2014 οι Γεζίντι συνειδητοποίησαν , με τον πιο επώδυνο τρόπο,  ότι η ύπαρξη τους, τα πιστεύω τους και η ελευθερία τους, θα μπορούν να είναι ασφαλή μόνο χάρη στην δική τους αποφασιστικότητα, στην δική τους οργάνωση και στην δική τους αυτοπροστασία, στον δικό τους αγώνα. Τον περασμένο Νοέμβρη οι ισλαμοφασίστες του ISIS εκδιώχθηκαν από την πόλη Σιντζάρ. Οι Γεζίντι του βόρειου Ιρακ διεκδικούν την αυτονομία τους και την λειτουργία  αυτοδιοικητικών θεσμών στην περιοχή τους.

Μαχητές YPG των Κούρδων της Βόρειας Συρίας μαζί με μαχητές HPG των Γεζίντι, μπροστά στο ιερό προσκύνημα των Γεζιτών, στο Λαλίς, όπου βρίσκεται ο τάφος του Σεΐχη Αντί ιμπν Μουσσαφίρ.

Ειδικά οι γυναίκες έχουν προχωρήσει στην αυτο-οργάνωσή τους, ως απάντηση στην γυναικοκτονία. Δεν δέχονται το ρόλο του θύματος και τώρα παίρνουν τον έλεγχο της ζωής τους, οργανωμένες μέσα στο Κίνημα των Ελεύθερων Γυναικών Γιέζιντι (Tavgera Azadiya Jinen Ezidxan — TAJÊ) στο Sinjar και στην Ευρώπη και τάσσονται σαν μαχήτριες στις YJŞ (Μονάδες Γυναικών του Σινγκάλ).

Στη Δεύτερη Συνδιάσκεψη του TAJE οι γυναίκες Γεζίντι επεσήμαναν:  «Η σωτηρία του Shengal, η απελευθέρωση των κατεχόμενων χωριών και η επιστροφή και το ξαναχτίσιμο του Shengal είναι τα καθήκοντα που μας περιμένουν».

Γεζίντι μαχήτριες των YJŞ (Μονάδες Γυναικών του Σινγκάλ) συμμετέχουν στις μάχες και την πολιορκία για την απελευθέρωση της Ράκκα

Στις 11 και 12 Μαρτίου 2017 η Διεθνής Διάσκεψη των Γυναικών Γιεζίντι αποφάσισε στο Bielefeld της Γερμανίας ότι, για την απελευθέρωση των γυναίκων που παραμένουν ακόμη στα χέρια του ISIS, πρέπει να γίνει ένας ουσιαστικός αγώνας σε διεθνές επίπεδο και κήρυξε την 3η Αύγουστου ως Διεθνή Ημέρα Κινητοποίησης Ενάντια στη Γυναικοκτονία.

Στην περίπτωση του Σιντζάρ και των άλλων περιοχών των Γεζίντι, η γενοκτονία  διαπράχτηκε κύρια με την ιδιαίτερη μορφή της γυναικοκτονίας. Όμως σε  αντίθεση με την γενοκτονία, η γυναικοκτονία δεν αναγνωρίζεται σαν μία ξεχωριστή κατηγορία αδικημάτων από εθνικούς και διεθνείς θεσμούς.

Για αυτό το λόγο, η Διεθνής Διάσκεψη καλεί τις γυναίκες του κόσμου να διακηρύξουν την 3η Αυγούστου ως Διεθνή Μέρα Ενάντια στη Γυναικοκτονία και να γνωστοποιήσουν παντού την κατάσταση των γυναικών του Sinjar, που έχουν απαχθεί, που ζουν ακόμη ως σκλάβες και που δολοφονήθηκαν.

Το Κίνημα Γυναικών του Κουρδιστάν οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις 3 Αυγούστου και δυναμώνει τη φωνή του, για την απελευθέρωση των γυναικών Γεζίντι. Καλεί σε συμπαράσταση και κοινή δράση τις γυναικείες οργανώσεις ώστε οι γυναίκες Γεζίντι να νοιώσουν ότι όλες οι γυναίκες του κόσμου είναι δίπλα τους.

 

 

Το κείμενο στηρίχτηκε σε δημοσίευμα του  ROJAVA KURDISTAN IN GREECE

Για επικοινωνία με το Κίνημα των Ελεύθερων Γυναικών Γεζίντι (TAJÊ):
Facebook: Ezidi Jin
e-mail: [email protected]

Σχετικά θέματα

Απόψεις