Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τρία χρόνια πανδημίας – Αγώνας για την υγεία και τη ζωή του λαού

Aπό τον Ριζοσπάστη    Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος COVID-19 στη χώρα μας. Τρία χρόνια που..

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος COVID-19 στη χώρα μας. Τρία χρόνια που απέδειξαν ότι ο «αόρατος εχθρός» τελικά ήταν πέρα για πέρα ορατός, με τον λαό να βρίσκει παντού απέναντί του το εγκληματικό ζύγι του «κόστους – οφέλους», τη στρατηγική της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, που στο όνομά της οι κυβερνήσεις έκλεισαν νοσοκομεία, υποχρηματοδότησαν τα υπόλοιπα, διέλυσαν εργασιακές σχέσεις και προσωπικό.

Στα τρία αυτά χρόνια, κάθε μέτρο που πάρθηκε ή όχι, κάθε οδηγία, κάθε νόμος σχετικός με τη διαχείριση της πανδημίας είχαν ένα και μόνο κριτήριο: Θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων, προστασία της δημοσιονομικής σταθερότητας, διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Με αυτά τα κριτήρια γινόταν το «άνοιξε – κλείσε», τα πρωτόκολλα γράφονταν και σβήνονταν και οι αντιφάσεις στη διαχείριση ήταν «κανονικότητα», προκαλώντας επιπλέον ανασφάλεια και σύγχυση στον λαό.

Σήμερα ο λαός και τα παιδιά του βγαίνουν από την πανδημία έχοντας θρηνήσει περίπου 35 χιλιάδες νεκρούς. Ολοι οι εργαζόμενοι, είτε νόσησαν είτε όχι, έχουν πιο επιβαρυμένη την υγεία τους. Το «σύστημα Υγείας μιας νόσου», που αποτέλεσε το φυσικό επακόλουθο μιας πορείας υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων από όλες τις κυβερνήσεις, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες εξετάσεις να αναβληθούν, απαραίτητες διαγνώσεις για σοβαρές ασθένειες να μη γίνουν στην ώρα τους, θεραπείες που δεν ξεκίνησαν όταν έπρεπε κ.λπ. Καθυστερήσεις που θα αποδειχθούν μοιραίες για σημαντικό τμήμα ασθενών, με πιο χαρακτηριστική την «υποδιάγνωση» καρκίνων μέσα στα χρόνια της πανδημίας, που προφανώς δεν οφείλεται στην εξάλειψη της νόσου.

Το ίδιο το σύστημα Υγείας βγαίνει σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν την πανδημία: Με προσωπικό εξουθενωμένο, που του χρωστούνται εκατοντάδες μέρες άδειας και ρεπό και που κατά κύματα παραιτείται, αφού δεν αντέχει να μην του δίνεται καν η δυνατότητα να προσφέρει όσα ξέρει και μπορεί. Με υποδομές ακόμα πιο ξεχαρβαλωμένες, που ασθμαίνοντας προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στον όγκο περιστατικών που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

 
Πηγή: Eurokinissi

Απέναντι σε μια πολιτική που έκανε πραγματικότητα έναν ακόμα εφιάλτη για τον λαό, απέναντι στη ΝΔ που με ευκαιρία την πανδημία προώθησε ακόμα πιο αποφασιστικά την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που «έβαζε πλάτη» δίνοντας διαπιστευτήρια στην άρχουσα τάξη και κατέθετε προτάσεις για να «μείνουν όρθιοι» οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το ΚΚΕ ήταν το Κόμμα που είχε καθοριστική συμβολή για να μείνει όρθιος ο λαός. Ρίχνοντας από την πρώτη στιγμή το σύνθημα «Μένουμε δυνατοί», τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος βρέθηκαν παντού στην πρώτη γραμμή: Για την προστασία του λαού, για να μη μείνει κανένας μόνος του, για το μεροκάματο, για να μπει φρένο στο εργοδοτικό ξεσάλωμα, για να σπάσει στην πράξη η κρατική καταστολή. Κυρίως για να αναδειχθεί το χάσμα που χωρίζει σήμερα τις δυνατότητες που υπάρχουν να αναβαθμιστεί η υγεία του λαού και να προστατευτεί από παλιούς και νέους κινδύνους, από τη σημερινή πραγματικότητα. Ενα χάσμα που βαθαίνει διαρκώς, όσο περισσότερο εντείνεται η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και υψώνονται περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση του λαού στα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης.

Σταθμούς σε αυτή την πορεία των χρόνων της πανδημίας καταγράφει το χρονολόγιο που ακολουθεί, χωρίς να αποτελεί βέβαια αναλυτική ιστορική αναδρομή.

2020

26 Φλεβάρη: Είναι η μέρα που ανακοινώνεται το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, με ταξιδιώτισσα από την Ιταλία να εντοπίζεται θετική στον κορονοϊό.

Μόλις μία μέρα πριν, η κυβέρνηση εμφανιζόταν καθησυχαστική, με τον επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρα, να χαρακτηρίζει τον κορονοϊό «ήπια νόσο» και να ανακοινώνει ότι «δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, λόγω της αναποτελεσματικότητάς τους».

12 Μάρτη: Ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό. Πρόκειται για το ένατο διαπιστωμένο κρούσμα, έναν 66χρονο άνδρα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ. Είναι η περίοδος που τα τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο, κι επειδή η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν αξιολογούνταν από τον ΕΟΔΥ ως «επικίνδυνες χώρες», στον συγκεκριμένο ασθενή δεν γίνεται τεστ και νοσηλεύεται για δύο μέρες σε κανονικό δωμάτιο στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείο Ρίου.

14 Μάρτη: Με όλα τα στοιχεία να συνηγορούν στο ότι στη χώρα φουσκώνει το κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση ξεκινάει την εφαρμογή των πρώτων μέτρων για τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων.

Δημοσιεύεται ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και στήριξης των εργαζομένων».

18 Μάρτη: Η κυβέρνηση ανακοινώνει την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων.

 
19/3/2020: Η πρώτη κινητοποίηση των υγειονομικών στο υπ. Υγείας εν μέσω lockdown
19/3/2020: Η πρώτη κινητοποίηση των υγειονομικών στο υπ. Υγείας εν μέσω lockdown

19 Μάρτη: Η απάντηση στις απαγορεύσεις είναι άμεση, τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική. Γιατροί, με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ, συγκεντρώνονται στο υπουργείο Υγείας απαιτώντας μαζικές προσλήψεις, άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

20 Μάρτη: Δεκάδες πανό αναρτώνται από το ΚΚΕ σε δημόσια νοσοκομεία, σαλπίζοντας το μήνυμα της μάχης για την υπεράσπιση της υγείας του λαού.

23 Μάρτη: Η κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία αποτελούν την αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής πολιτικής, για να μην πιεστεί το ξεχαρβαλωμένο σύστημα Υγείας, φτάνει μέχρι και την πρώτη γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

ΚΚΕ: «Μένουμε δυνατοί!»

 

«Μένουμε Δυνατοί», «Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», «Το ΚΚΕ είναι δίπλα σας, κανένας μόνος, νικάμε τον φόβο, μαζί θα τα καταφέρουμε»: Αυτά είναι μερικά από τα συνθήματα που «ρίχνει» το ΚΚΕ στον λαό.

Με αφίσες, με πανό, με σποτάκια διακινούνται σπίτι το σπίτι κρατώντας ψηλά την αγωνιστική στάση, κόντρα στο κλίμα φόβου και καταστολής που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

 

31 Μάρτη: «Η ατομική μας ευθύνη είναι ο συλλογικός μας αγώνας»: Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ διακινούν κείμενο σε καλλιτέχνες που συγκεντρώνουν εκατοντάδες υπογραφές. Ανάλογη κίνηση και στους πανεπιστημιακούς, που όλοι μαζί δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό των υγειονομικών.

Απρίλης: Πραγματοποιούνται η πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία, μετά από κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ, και η πανελλαδική μέρα δράσης στα σούπερ μάρκετ, δύο μεγάλες κινητοποιήσεις που δίνουν κουράγιο για την οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, ακόμα και κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

 
Πρωτομαγιά 2020, Αθήνα
Πρωτομαγιά 2020, Αθήνα

Πρωτομαγιά: Παρά τις κυβερνητικές απειλές, η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται, με τα συνδικάτα να διοργανώνουν στο Σύνταγμα μια υποδειγματική συγκέντρωση τηρώντας τα μέτρα προστασίας και στέλνοντας το μήνυμα της «οργανωμένης απειθαρχίας», με σύνθημα «Ορθιοι και δυνατοί την “επόμενη μέρα”! Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός!».

1η Ιούλη: Τα περιοριστικά μέτρα έχουν πια αρθεί, ο Τουρισμός ανοίγει και επίσημα πλέον, σύμφωνα με τα «πρωτόκολλα» που επιβάλλει η κερδοφορία των tour operators, των αερομεταφορικών ομίλων, των εφοπλιστών και των άλλων μεγάλων επιχειρηματιών του κλάδου. Τις μέρες εκείνες τα ημερήσια κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα 30, όμως έναν μήνα μετά, στις αρχές Αυγούστου, τα κρούσματα καταγράφουν σταθερά ανοδική πορεία, είναι καθημερινά σε τριψήφια νούμερα και το 2ο κύμα της πανδημίας έρχεται όλο και πιο κοντά.

14 Σεπτέμβρη: Τα σχολεία ανοίγουν με μόνο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας τη …μάσκα. Κάθε διεκδίκηση μαθητών – γονιών – εκπαιδευτικών για θωράκιση των σχολείων με περισσότερες αίθουσες, εκπαιδευτικούς, προσωπικό καθαριότητας, μέσα απολύμανσης κ.λπ. πέφτει στο κενό. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση και οι «ειδικοί» της φτάνουν να τεκμηριώνουν …επιστημονικά ότι είναι καλύτερα να λειτουργεί μια τάξη με 25 παρά με 15 μαθητές. Τμήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο μετά από συρροές κρουσμάτων, τεστ και ιχνηλατήσεις δεν πραγματοποιούνται. Στο φόντο αυτό, δεν αργούν να ξεσπάσουν μαθητικές κινητοποιήσεις με αιτήματα την προστασία της υγείας των μαθητών και ενίσχυση των σχολείων, που αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με συκοφαντία και καταστολή.

Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι «στα σχολεία δεν κολλάει», λίγο καιρό μετά τα ξανακλείνει, επαναφέροντας τον εφιάλτη της τηλεκπαίδευσης και της μεγάλης ταλαιπωρίας για χιλιάδες εργατικές – λαϊκές οικογένειες.

Στο μεταξύ, οι ΜΕΘ γεμίζουν ταχύτατα, επιβεβαιώνοντας ότι η περιβόητη «θωράκιση» δεν αντέχει ούτε 10 μέρες φουντώματος της πανδημίας.

7 Νοέμβρη: Ξεκινάει νέος καθολικός περιορισμός μετακινήσεων, αφού το σύστημα Υγείας έχει φτάσει στα όριά του. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 11 Ιανουαρίου του 2021, οπότε άνοιξαν για λίγες μέρες πριν κλείσουν και πάλι.

 
Πολυτεχνείο 2020, Αθήνα
Πολυτεχνείο 2020, Αθήνα

17 Νοέμβρη: Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ για τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου στέλνουν μήνυμα οργανωμένης απειθαρχίας και δίνουν κουράγιο στην εργατική τάξη, γι’ αυτό και δέχονται άγρια καταστολή με χημικά, αύρες, συλλήψεις κ.λπ.

26 Νοέμβρη: Πραγματοποιείται η πρώτη πανεργατική απεργία σε συνθήκες lockdown, ακυρώνοντας τις επιδιώξεις κυβέρνησης – εργοδοσίας να επιβληθεί «σιωπητήριο» για να περάσουν οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί τους.

Με το βλέμμα στραμμένο στη λειτουργία της αγοράς των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων.

Δεκέμβρης: Τα πρώτα εμβόλια έχουν κυκλοφορήσει, όμως τα χρονοδιαγράμματα τινάζονται στον αέρα, αφού το «φάρμακο – εμπόρευμα», οι μυστικές συμφωνίες της ΕΕ με τις φαρμακοβιομηχανίες, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε κράτη και μονοπωλιακούς κολοσσούς διαλύουν κάθε προσδοκία για μια γρήγορη διαδικασία.

Ο απολογισμός του 2020 δείχνει ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να ψηφίσει πάνω από 100 αντιδραστικά νομοσχέδια, ενώ στα τέλη της χρονιάς, με τα ΑΕΙ να είναι κλειστά σχεδόν έναν χρόνο, παρουσιάζει και τον νέο νόμο – έκτρωμα που τελικά θα ψηφίσει μέσα στον Φλεβάρη.

2021

 
 

11 Γενάρη: Τα σχολεία ξανανοίγουν με τους ίδιους όρους που είχαν ανοίξει το φθινόπωρο, με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να καταγγέλλουν τις τεράστιες ελλείψεις, που θα οδηγήσουν στο επόμενο κλείσιμο, όπως τελικά συνέβη στις 11 Φλεβάρη.

11 Φλεβάρη: Ξεκινάει άλλο ένα αυστηρό lockdown, επιστρέφοντας έτσι στο ίδιο σημείο από το οποίο ξεκίνησε η διαχείριση της πανδημίας έναν χρόνο πριν.

27 Απρίλη: Το ΚΚΕ οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα: «Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για: Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για τον λαό και τις ανάγκες του», με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

6 Μάη: Με σύνθημα «Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!» γίνονται μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, που γιορτάζεται από τα σωματεία, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να την μετατρέψει σε αργία. Η μαζικότητα είναι ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να καταθέσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη με τις «ανατροπές του αιώνα».

Ιούνης: Με τα υλικά που τσακίζουν τις λαϊκές ανάγκες στην Υγεία και που οδήγησαν στο χάλι νοσοκομεία και δομές ΠΦΥ, προπαγανδίζει ότι θα χτίσει το «νέο ΕΣΥ» η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πανδημία ως «ευκαιρία» για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τελικά, τον Αύγουστο, με ταχύτατους ρυθμούς αναζωπυρώνεται για τέταρτη φορά η πανδημία, με πολλές περιοχές να είναι στο «κόκκινο» και την κυβέρνηση να κλιμακώνει τις υποδείξεις περί «ατομικής ευθύνης» ως το φάρμακο «διά πάσαν νόσον».

1η Σεπτέμβρη: Ξεκινά η εφαρμογή του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας για υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οκτώβρης: Οι νεκροί από την πανδημία ξεπερνάνε τους 15.000, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει το εμβόλιο και πάλι ως το «μοναδικό όπλο», απορρίπτοντας τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την ενίσχυση με εξοπλισμό και κρατικούς πόρους που λείπουν από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Δεκέμβρης: Η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ COVID-19 ανέρχεται πλέον σε 98,92% πανελλαδικά, ενώ η μετάλλαξη «Ομικρον» έχει κάνει την εμφάνισή της. Επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει το οφθαλμοφανές, ότι πάνω από 1.500 άνθρωποι θα είχαν σωθεί αν είχε ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ στο 88,4% είναι η θνητότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Το ΚΚΕ οργανώνει μεγάλη πανεξόρμηση για τη δημόσια Υγεία. Ο Δ. Κουτσούμπας επισκέπτεται νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, συναντιέται με υγειονομικούς, συζητάει με τα σωματεία τους για τις μεγάλες ελλείψεις.

2022

Γενάρης: Οι εργαζόμενοι είναι στο έλεος της πανδημίας. Απόκρυψη κρουσμάτων, καλέσματα σε εργαζόμενους να «πάρουν “Ντεπόν” και να πάνε για δουλειά», ακόμα και με ύποπτα συμπτώματα, ανυπαρξία των πιο στοιχειωδών μέτρων προστασίας και εντατικοποίηση συνθέτουν τα πρωτόκολλα – λάστιχο της εργοδοσίας.

13 Γενάρη: Οργανώνεται ξανά πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία.

7 Φλεβάρη: Σε μαζική σύσκεψη φορέων και εργαζομένων στις δομές Υγείας στη Δυτική Αθήνα μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας, σε μια περιοχή με πολύ μεγάλη συγκέντρωση εργατόκοσμου, με τεράστια προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

1 Μάρτη: Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι μέσα σε δύο βδομάδες οι νοσοκομειακές μονάδες θα επανέλθουν στην προ πανδημίας «κανονικότητα». Η κατάσταση με τα ράντζα να πνίγουν τα νοσοκομεία, οι χιλιάδες αναμονές για χειρουργεία, ήταν τελικά τα βασικά στοιχεία της «κανονικότητας» που επέστρεψε.

 
Μάρτης 2022, γήπεδο Σπόρτιγκ: Μεγάλη συγκέντρωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ για τα 2 χρόνια πανδημίας
Μάρτης 2022, γήπεδο Σπόρτιγκ: Μεγάλη συγκέντρωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ για τα 2 χρόνια πανδημίας

19 Μάρτη: Μεγάλη εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τα δύο χρόνια πανδημίας στο κλειστό γήπεδο του «Σπόρτινγκ», με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα και παρεμβάσεις από εκπροσώπους σωματείων και φορέων. «Η πανδημία το φωνάζει: Η υγεία του λαού δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα», το μήνυμα των χιλιάδων που συμμετείχαν.

14 Απρίλη: Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώνεται η …λήξη της πανδημίας, με τερματισμό των όποιων μέτρων ιχνηλάτησης και επιδημιολογικής επιτήρησης. Βέβαια το «ραντεβού» με τον ιό ανανεώνεται για τον Σεπτέμβρη, παράλληλα με την υποχώρηση του τουρισμού. Λίγες μέρες μετά, πλασάρεται το σχήμα της «συνύπαρξης με τον ιό», με συστάσεις για «ασφαλείς συμπεριφορές ανάλογα με τον ατομικό κίνδυνο», δηλαδή με αποθέωση της ατομικής ευθύνης.

12 Μάη: Ψηφίζεται στη Βουλή ένα ακόμα αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Υγεία (για τον ΕΟΠΥΥ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα), με το οποίο θεσπίζονται νέοι «κόφτες» και πληρωμές για τον λαό.

 
Ιούνης 2022: Παρουσιάζεται η έκδοση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ για την πανδημία
Ιούνης 2022: Παρουσιάζεται η έκδοση του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ για την πανδημία
 

15 Ιούνη: Σε ειδική εκδήλωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, παρουσιάζεται η έκδοση του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο: «Πανδημία COVID-19: Ο καπιταλισμός στη Δύση του». Με αφορμή την έκδοση οργανώνονται εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και το ενδιαφέρον βιβλίο ταξιδεύει από πόλη σε πόλη.

21 Ιούνη: Οι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό στην Ελλάδα σπάνε το τραγικό φράγμα των 30 χιλιάδων. Τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά είναι δεκάδες χιλιάδες και αυξάνονται ραγδαία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ «βράζουν» και οι τουριστικοί προορισμοί.

13 Ιούλη: Στο πλαίσιο της «λήξης» της πανδημίας γίνονται και μαγειρέματα με τα στοιχεία, με την κυβέρνηση να κάνει την ενημέρωση για κρούσματα και θανάτους εβδομαδιαία και όχι ημερήσια.

22 Οκτώβρη: Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή και ψηφίζει στις 2 Δεκέμβρη το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που αποτελεί «τομή» για την επιχειρηματική δράση στη δημόσια Υγεία, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε «κόμβους» κατανομής πελατείας για τους ιδιωτικούς ομίλους. Το ΚΚΕ καλεί σε πάλη ενάντια στο νομοσχέδιο, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

 
Νοέμβρης 2022: Μεγάλη εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την υγεία
Νοέμβρης 2022: Μεγάλη εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την υγεία
 

22 Νοέμβρη: Με αφορμή το παραπάνω νομοσχέδιο πραγματοποιείται μεγάλη εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα. «Αιτία πολέμου το νομοσχέδιο, να σηκώσει τον λαό στο πόδι», είναι το μαχητικό μήνυμα που στέλνει η εκδήλωση. Το Κόμμα καλεί σε ανυποχώρητο αγώνα με ορίζοντα την πραγματική λύση: Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας, που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού.

Δεκέμβρης 2022 – Γενάρης 2023: Ο λαός αντιμέτωπος με την παράλληλη έξαρση των ιώσεων, τόσο του κορονοϊού όσο και της γρίπης. Τα παιδιατρικά νοσοκομεία φρακάρουν, οι εισαγωγές είναι χιλιάδες, τα ράντζα πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση δείχνει ως «λύση» ξανά τις συμπράξεις με ιδιώτες κλινικάρχες, προσφέροντάς τους νέο «ζεστό» χρήμα.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι και με τις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων, αποτέλεσμα της πολιτικής ενίσχυσης των φαρμακοβιομηχάνων και των φαρμακεμπόρων, της εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου. Το ΚΚΕ απαιτεί την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων απογυμνώνουν τα φαρμακεία, και άλλα μέτρα ώστε να μην κινδυνεύουν ο λαός και τα παιδιά του.

Δεκάδες οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ για την προστασία του λαού

Δεκάδες είναι οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ στα τρία αυτά χρόνια που ο λαός ταλαιπωρείται από τις εγκληματικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ολο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε κλάδος εργαζομένων, μικρών επαγγελματιών, τμήμα νεολαίας που να μη βρήκε στο ΚΚΕ τον πιο συνεπή συμπαραστάτη του απέναντι στα οξυμένα προβλήματα, που να μη βρήκε μέσω του Κόμματος το κανάλι που έψαχνε ώστε να μεταφέρει την κραυγή αγωνίας του.

Πάντα στην πρώτη γραμμή για την ανάδειξή τους, τη διεκδίκηση λύσεων, τη μεταφορά τους στη Βουλή με Ερωτήσεις, Επερωτήσεις, Αναφορές κ.λπ., το ΚΚΕ δεν έλειψε ούτε ώρα από το πλευρό του λαού. Μια δράση δίχως διάλειμμα, στον αντίποδα της γραμμής των άλλων κομμάτων, που έψαχναν τρόπους να εκτονώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να βάλουν φρένο στην αγωνιστική διεκδίκηση, να δώσουν άλλοθι συναίνεσης στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Από τον πρώτο μήνα που φάνηκε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης ο λαός μπαίνει σε ένα ατέλειωτο σπιράλ ραγδαίας υποβάθμισης της υγείας του και μεγάλης ανασφάλειας, το ΚΚΕ καταθέτει δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή: Για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και για την επίταξη των υποδομών των επιχειρηματιών στην Υγεία. Τον ίδιο μήνα φέρνει στη Βουλή Ερώτηση για την κατάσταση στα γηροκομεία, προειδοποιώντας ότι χρειάζονται έκτακτα μέτρα για τους φιλοξενούμενους σε αυτά, κάτι που αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο μερικούς μήνες αργότερα.

Σταδιακά το Κόμμα, αφού είναι σε διαρκή επαφή με τους υγειονομικούς και τους φορείς τους, μαζεύει εικόνα από σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ειδικά τα μεγαλύτερα, που συγκεντρώνουν και τον μεγαλύτερο φόρτο. Με επανειλημμένες παρεμβάσεις του αποκαλύπτει το έγκλημα διαρκείας που συντελείται χρόνια τώρα, από την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση στις υπηρεσίες τους, και με τα στοιχεία που καταθέτει για κάθε νοσοκομείο στη Βουλή κατεδαφίζονται οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί «ενίσχυσης» των νοσοκομείων με προσωπικό και μέσα, που βέβαια δεν ήρθαν ποτέ. Ακόμα, πραγματοποιεί παρεμβάσεις για τους υγειονομικούς που βρέθηκαν σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού, απαιτώντας την απόσυρση του αντιεπιστημονικού αυτού μέτρου της κυβέρνησης.

Το Κόμμα μεταφέρει στη Βουλή διαρκώς κάθε καταγγελία, κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων, ακόμα και από συγκεκριμένους χώρους δουλειάς. Για την κατάσταση στις ιδιωτικές δομές Υγείας, για τα Μέσα Μαζικής μεταφοράς.

Ειδικά δε για τον Πολιτισμό και το Θέαμα – Ακρόαμα, με τους χιλιάδες καλλιτέχνες να είναι σε απόγνωση, αφού μένουν χωρίς εισόδημα λόγω των περιοριστικών μέτρων, το ΚΚΕ καταθέτει απανωτές Ερωτήσεις, Αναφορές κ.λπ.

Ξεχωρίζει μεταξύ άλλων η επιμονή του Κόμματος στην απαίτηση από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών που λόγω των μέτρων καραντίνας μένουν για μήνες στα βαπόρια, τους απαγορεύεται η αποβίβαση ή η αντικατάστασή τους από άλλα πληρώματα, καθώς οι μεταφορές έχουν «παγώσει».

Επίσης για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, τους ξεναγούς κ.λπ., που μένουν χωρίς δουλειά και χρειάζονται έκτακτα μέτρα στήριξης.

Στην κοινοβουλευτική δράση του Κόμματος ξεχωρίζουν οι διεκδικήσεις για μέτρα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, ακόμα και για τις ΑΕΝ.

Ακόμα, το ΚΚΕ απαιτεί μέτρα για τους στρατευμένους, ύστερα από επιστολές τους που αποκαλύπτουν το χάλι που επικρατεί στα στρατόπεδα και τις συνθήκες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Σχετικά θέματα

Απόψεις