Πολιτική

Τραπεζίτες, κρατάτε γερά, ο Μπάμπης «φέρνει» κι άλλα λεφτά

 Ο «ΔΝΤ, κράτα γερά» υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου μίλησε στον Realfm 97,8, και έθεσε ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

Διαβάστε κι ακούστε τι είπε: «Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες εποπτεύονται γενικώς από τη Φρανκφούρτη. Η εποπτεία λέει ότι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών και εμποδίζει τις τράπεζες να κάνουν πιο καλά τη δουλειά τους θα απορροφηθούν το 2022-2023. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να το κάνουμε πολύ πιο γρήγορα αυτό, να απαλλαγούν οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο Πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι. 37 δισ. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήμα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό. (…) Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση, που δεν είναι λύση, και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν αυτό που έκαναν όλα τα άλλα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό, για λόγους που αφορούν γενικώς την ευρωζώνη, θα συνεχιστεί». 

Τι σημαίνει αυτό που λέει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου;

Κι άλλα λεφτά για τους τραπεζίτες από δανεικά στο όνομα ελληνικού λαού! Συγκεκριμένα, όπως θα έλεγε και ο ίδιος, όταν δανείζεσαι έχεις κάποιες υποχρεώσεις, υπογράφεις μια σύμβαση, άρα πρέπει να είσαι συνεπής και να τηρείς όσα θα υπογράψεις σε αυτή τη σύμβαση. Άρα, νέα μέτρα που θα προβλέπονται. Τώρα, αν η σύμβαση θα ονομαστεί μνημόνιο ή θα βαφτιστεί κάπως αλλιώς λίγη σημασία έχει. 

Πάντως στην συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης από όπου θα υπάρξει η πιστοληπτική γραμμή. στην παραγραφο 3 του άρθρου 13 σημειώνεται: «Το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή– σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ – να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ μνημόνιο κατανόησης («ΜΚ») όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του ΜΚ αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί».

Μνημόνιο θα λέγεται λοιπόν. Άσχετα πως θα βαφτίσουν τα στελέχη της ΝΔ… 

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, άλλωστε, έχει… εξηγήσει από που προέρχεται η λέξη μνημόνιο: «προέρχεται από τη λέξη μνήμη», «αυτή είναι η έννοια του μνημονίου. Έχει να κάνει με τη μνήμη». Το συμπέρασμα του ήταν συγκεκριμένο:«Όταν λέμε μνημόνιο λέμε ότι είναι κάτι το οποίο το έχουμε για να μας θυμίζει: τι υποχρεώσεις αναλάβαμε, τι δεν κάναμε καλά, τι σχέδια κάναμε και τι στόχους βάλαμε.  Άρα, αυτή είναι η έννοια του μνημονίου. Έχει να κάνει με τη μνήμη». Για να καταλήξει: «Όλα αυτά είναι και αξιομνημόνευτα».

Μετά τις αντιδράσεις για τη δήλωση του ο Μπάμπης Παπαδημητρίου προχώρησε σε… διευκρινήσεις: 

Όπως και να έχει οι δηλώσεις του θα μπορούσαν να περιγραφούν και ως εξής: Τραπεζίτες, κρατάτε γερά, ο Μπάμπης «φέρνει» κι άλλα λεφτά

Για… ιστορικούς λόγους δημοσιεύουμε ξανά το βίντεο όπου ο Μπάμπης Παπαδημητρίου καλούσε το ΔΝΤ να κρατήσει γερά: 

(Επισκέψεις: 3.469 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend