Άλλη μια ακόμη αθλιότητα ζούμε σε αυτήν τη χώρα.
Τράπεζες και funds αφού λήστεψαν τα σπίτια των νοικοκυριών, αποκτώντας χιλιάδες ακίνητα κοψοχρονιά, μέσω των περιβόητων πλειστηριασμών, τώρα τα βγάζουν ξανά στο… σφυρί! Συγκεκριμένα, έφτιαξαν ειδικές ιστοσελίδες… αγγελιών ακινήτων όπου αναρτούνται τα σπίτια που έχουν είτε ήδη αποκτήσει μέσω πλειστηριασμών είτε πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό με πρωτοβουλία των τραπεζών!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, από τα στοιχεία που φιλοξενούνται στις πλατφόρμες των τραπεζών Εθνική, Eurobank και Alpha πάνω από 3.700 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα διατίθενται αυτή την στιγμή προς πώληση, ενώ μακρύς είναι ο κατάλογος και των ακινήτων που προωθούνται προς διάθεση μέσω πλειστηριασμών είτε από τις τράπεζες είτε από τις εταιρείες διαχείρισης.
Εκτός από τις πωλήσεις ακινήτων ενδιαφέρον έχει και η διάθεση προς ενοικίαση, που προωθείται από την Alpha Bank και την Eurobank σε αντίθεση με την Εθνική τράπεζα και την τράπεζα Πειραιώς που προς το παρόν επικεντρώνονται στις πωλήσεις.
Ας δούμε αναλυτικά τι γίνεται ανά τράπεζα, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Καθημερινής.
– Στην ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας διατίθενται προς πώληση πάνω από 1.500 ιδιόκτητα ακίνητα της Τράπεζας, όλων των κατηγοριών, όπως κατοικίες, διαμερίσματα, εμπορικά ή βιομηχανικά ακίνητα, οικόπεδα κλπ., τα οποία προηγουμένως έχουν τακτοποιηθεί από τυχόν παρατυπίες και είναι έτοιμα προς πώληση. Ο αριθμός των ακινήτων που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα αυξάνεται καθημερινά με νέες αναρτήσεις, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια που λειτουργεί η πλατφόρμα έχουν πουληθεί πάνω από 1.000 ακίνητα. Μέσω της πλατφόρμας μπορεί κάποιος όχι μόνο να εντοπίσει ένα ακίνητο, αλλά και να συμμετάσχει στην δημοπρασία για την απόκτησή του
– Η Eurobank έχει στην ιστοσελίδα της πάνω από 1.000 ακίνητα της Τράπεζας που διατίθενται προς πώληση ή προς ενοικίαση
– Η Alpha Bank, διαθέτει περίπου 1.200 ακίνητα προς πώληση και άλλα 24 προς ενοικίαση.
– Η Πειραιώς, μέσω της ιστοσελίδας της μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε δημοπρασίες ακινήτων, ενώ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η πλατφόρμα αναμένεται να ανασχεδιαστεί για να εξυπηρετεί και τις ανάγκες του προγράμματος «Σπίτι Μου».
Και τα funds στο χορό
Στο χορό όμως έχουν μπει και τα funds.
Έτσι, εκτός από τις πλατφόρμες που ανήκουν αμιγώς σε τράπεζες, σημαντικός αριθμός ακινήτων διατίθεται μέσα από τις ιστοσελίδες που έχουν αναπτύξει τα funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια.
Στις ιστοσελίδες των αρπακτικών της Intrum και της doValue, διατίθενται είτε τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους μέσω πλειστηριασμών, είτε προβάλλονται τα ακίνητα που είναι προγραμματισμένα να βγουν σε πλειστηριασμό. Πρόκειται για 9.600 περίπου ακίνητα που είναι προγραμματισμένα να διατεθούν μέσω της ιστοσελίδας έως και τις αρχές του επόμενου χρόνου.