Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη 521 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022 και συνεχίζει απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων -Απεργούν οι εργαζόμενοι

Σε απεργία προχωρούν σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς διεκδικώντας την υπογραφή Επιχειρησιακών Συμβάσεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την..

Σε απεργία προχωρούν σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς διεκδικώντας την υπογραφή Επιχειρησιακών Συμβάσεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεση τους στο κλείσιμο καταστημάτων και τις απολύσεις προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι στην Πειραιώς, στο πλαίσιο της απεργίας, θα προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις στις 11 π.μ., έξω από τα καταστήματα στην οδό Αμερικής στην Αθήνα και στην οδό Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. «Δηλώνουμε απεργοί, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν εκτός από τη δύναμη μας, τη δύναμη του συλλογικού οργανωμένου αγώνα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το «Αγωνιστικό Μέτωπο». Όπως υπενθυμίζει, η τράπεζα έχει ήδη μειώσει το προσωπικό κατά 60%, έχει κλείσει σειρά καταστημάτων, ενώ κρατά καθηλωμένους τους μισθούς των εργαζομένων.

Η Τράπεζα Πειραιώς με καθαρά κέρδη 521 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 (!) συνεχίζει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της για μαζικές απολύσεις εργαζομένων, «πάγωμα» μισθών και νέα λουκέτα σε δεκάδες καταστήματα.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε 950 τραπεζικά καταστήματα και απέλυσε 11.500 εργαζόμενους! Στο πλαίσιο του προγράμματος «εξυγίανσης» – όπως το έχουν «βαφτίσει» – οι τραπεζίτες τσακίζει εργασιακά δικαιώματα εκτοξεύοντας την κερδοφορίας της.

Η Τράπεζα Πειραιώς που ανακεφαλοποίηθηκε – για να σωθούν οι μέτοχοι της από την χρεωκοπία – με τα χρήματα του Ελληνικού λαού και οι κυβερνήσεις των μνημονίων φρόντισαν να περάσουν στα χέρια της συνολικά επτά τράπεζες μέσω εξαγοράς με ευτελές αντίτιμο, εδώ και δέκα χρόνια κλείνει καταστήματα και απολύει ανθρώπους…

Τα σχέδια των τραπεζιτών όπως προχωρούν.Η Τράπεζα Πειραιώς μέσα από τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς της με συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και μείωση προσωπικού στοχεύει στην παραπέρα περιστολή του λειτουργικού κόστους με στόχο να αυξήσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία της. Συγκεκριμένα η διοίκηση της Πειραιώς επιδιώκει να μειώσει το λειτουργικό κόστος της τράπεζας φέτος κατά 4% και την επόμενη διετία με ετήσιο ρυθμό 2 – 3% το 2023 και το 2024, συνεχίζοντας τη «σφαγή»…

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς (ΣΕΤΠ) προκήρυξε 24ωρη απεργία, σημειώνοντας ότι «μετά από την τρίτη συνάντηση για τη διαπραγμάτευση της νέας Επιχειρησιακής μας Σύμβασης, όπου το χάσμα των θέσεων ανάμεσα στη Διοίκηση και τους εργαζόμενους παραμένει αγεφύρωτο».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση

«Διανύουμε μία εποχή έντονων εργασιακών ανατροπών προς το χειρότερο, είτε με αποφάσεις της Διοίκησης της Τράπεζας, είτε με εργασιακούς Νόμους, που και τα δύο βάλουν στον πυρήνα της εργασιακής μας ζωής.

Τα αιτήματά μας είναι δίκαια, είναι εφικτά, είναι αναγκαία!

Απεργούμε για:

Επιχειρησιακή Σύμβαση που διασφαλίζει την εργασία μας.

Επιχειρησιακή Σύμβαση που αντανακλά στις ανάγκες της εργασίας μας και μιας εποχής ανατιμήσεων και πληθωρισμού.

Να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στο business plan που εκπαραθυρώνει στο σχεδιασμό του, τον έναν στους τρεις εργαζόμενους.

Την διατήρηση του δικτύου καταστημάτων, πέρα από όποια φημολογούμενη αναστολή λόγω προεκλογικής περιόδου.

Τις απαράδεκτες πρακτικές πιέσεων και εκφοβισμού (στοχοποιημένοι συνάδελφοι με αδιαφανή κριτήρια, συνάδελφοι με «ημερομηνία λήξης» στα πενήντα και κάτι, συνάδελφοι που βρέθηκαν να εργάζονται μακριά από τις οικογένειές τους).

Συνάδελφοι,

Απεργούμε και καλούμε: Κάθε εργαζόμενο χωριστά και όλους τους Συλλόγους να στηρίξουν τον αγώνα μας αυτό.

 Συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της απεργίας 21 Ιουνίου, έξω από το κτίριο της Διοίκησης, Αμερικής 4, στις 11.00 π.μ.», καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων στην Τράπεζα.

Σχετικά θέματα

Απόψεις