Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τραγική κατάσταση σε ίδρυμα ανιάτων λόγω έλλειψης φαρμάκων – Τρόφιμοι αυτοτραυματίζονται

Τις τραγικές ελλείψεις βασικών φαρμάκων, απόρροια της «ελεύθερης αγοράς» και του ανταγωνισμού στον οποίο ορκίζονται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και..

Τις τραγικές ελλείψεις βασικών φαρμάκων, απόρροια της «ελεύθερης αγοράς» και του ανταγωνισμού στον οποίο ορκίζονται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, βιώνουν με τον πιο βασανιστικό τρόπο, τρόφιμοι και εργαζόμενοι στο ίδρυμα ανιάτων – παίδων «Κιβωτός Αγάπης», που λειτουργεί στην Πάτρα.

Φιλοξενώντας, κατά κύριο λόγο, παιδιά με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, το ίδρυμα, παρέχει υπηρεσίες περίθαλψης, βοηθώντας ταυτόχρονα και τις οικογένειές τους. Με δυναμικότητα φιλοξενίας 79 ατόμων, σήμερα παρέχει υπηρεσίες για περίπου 75 άτομα, ηλικίας από ενός έως σαράντα χρόνων. Για τη λειτουργία του απαιτούνται σε καθημερινή βάση φάρμακα για την αντιμετώπιση πολύ σοβαρών παθήσεων (νευρολογικά, αντιεπιληπτικά, αντι-αγχολυτικά), καθώς και αντιβιώσεις κάθε είδους, που πλέον «σπανίζουν», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία όσων τα έχουν ανάγκη.

Είναι τέτοια μάλιστα η κατάσταση, που λόγω της έλλειψης αντι-αγχολυτικού φαρμάκου, όπως το «Rivotril» που αργότερα αντικαταστάθηκε από το «Clonotril» και για ένα περίπου δίμηνο έχει εξαφανιστεί απ’ την αγορά, άτομα που τα έχουν ανάγκη φτάνουν στο σημείο να αυτοτραυματίζονται, αφού ουσιαστικά έχει διακοπεί η φαρμακευτική αγωγή τους.

Η χορήγηση μυοχαλαρωτικών, ειδικά για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, έχει μόνο κατασταλτική δράση (που δεν είναι πάντα δραστική), όχι θεραπευτική, με τα προβλήματα να επεκτείνονται

Τα κέρδη τους, οι ζωές μας!

Τα γεγονότα, κατήγγειλε η πρόεδρος του κλαδικού σωματείου εργαζομένων στα Ιδρύματα Ιδιωτικής Υγείας Αχαΐας και εργαζόμενη στον χώρο, Άννα Πελκούδα, επισημαίνοντας, πως η κατάσταση ειδικά το τελευταίο εξάμηνο είναι αρκετά δύσκολη.

«Οι εταιρείες παραγωγής φαρμάκων παίζουν με τα κέρδη τους, κοιτάνε μόνο πώς θα τα αυξήσουν και εμείς ως εργαζόμενοι, όπως και οι τρόφιμοι στο ίδρυμα, αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τις ζωές μας», είπε και εξήγησε: «Καθημερινά, γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν απ’ τα συμβεβλημένα με το ίδρυμα Φαρμακεία και όχι μόνο, τα αναγκαία φάρμακα. Επίσης, έχουν γίνει αιτήματα ακόμη και προς τις εταιρείες, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχουν απαντήσει».

Κατήγγειλε ότι δεν γίνεται να έχουν «εξαφανιστεί» οι δραστικές ουσίες των φαρμάκων ή να μην υπάρχουν εργοστάσια παρασκευής τους, επισημαίνοντας πως πρόκειται για τα παιχνίδια των φαρμακοβιομηχιών, που δεν ενδιαφέρονται για την υγεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, επίσης, των απαράδεκτων ελλείψεων, είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να βρεθούν δάκρυα για παιδιά που έχουν προβλήματα ξηροφθαλμίας. Αντίστοιχα, η έλλειψη ακόμη και απλών αντιβιοτικών, όπως «Augmentin» ή «Pricefil», που είναι αναγκαία γιατί καλύπτουν τις περισσότερες λοιμώξεις, δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια.

Τα έξοδα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία των τροφίμων ή την Πρόνοια (για τους ανασφάλιστους), από τα συνολικά κονδύλια νοσηλείας τους. Όταν τα φάρμακα επανεμφανίζονται στην «αγορά», μετά την «εξαφάνισή» τους, είναι ή πιο ακριβά, ή σε άλλη μορφή, ή εμφανίζονται ως γενόσημα, ώστε να μεγαλώνει η κερδοφορία των εταιρειών παρασκευής τους.

«Απαιτείται άμεσα, εδώ και τώρα, λύση με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων φαρμάκων, σε όλες τις αναγκαίες ποσότητες, με ευθύνη όλων των αρμόδιων κρατικών φορέων. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, στον 21ο αιώνα, με την τεράστια εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας να μιλάμε για ελλείψεις φαρμάκων. Τώρα, διεκδικούμε όλα τα αναγκαία μέτρα και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», επισήμανε η πρόεδρος. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις