Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τουρκικές προκλήσεις – Ντεβλέτ Μπαχτσελί: Δεν νοούνται Δωδεκάνησα χωρίς Τουρκία

Την ώρα που «τρέχουν» επικίνδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο και Κυπριακό με βάση τον ΝΑΤΟικό «οδικό χάρτη»

Με κάθε αφορμή έρχονται στο προσκήνιο τα ευρωατλαντικά «ήρεμα νερά» τη στιγμή που τρέχουν επικίνδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο και Κυπριακό με βάση τον ΝΑΤΟικό «οδικό χάρτη», που αφορά απαράδεκτους συμβιβασμούς για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με βάση τα σύνθετα ιμπεριαλιστικά παζάρια για να «δεθεί» πιο σφικτά η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και να «τρέξουν» σχεδιασμοί για την ενίσχυση της κερδοφορίας ενεργειακών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, σε ομιλία του ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του κόμματος «Εθνικιστική Δράση» που συμμετέχει στη κυβέρνηση της Τουρκίας, αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα λέγοντας ότι το «να ζήσει η Τουρκία χωρίς τα Δωδεκάνησα είναι ένα όνειρο» ενώ συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τη Γαλάζια Πατρίδα», επαναφέροντας για ακόμα μια φορά απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις.

Πρόσθεσε επίσης πως «Δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες ή εχθρότητες μεταξύ κρατών. Ούτε και υπήρξαν μέχρι σήμερα. Μπαίνουμε σε μια περίοδο στον κόσμο όπου τελειώνει η μια κρίση και αρχίζει η άλλη».

Πιο συγκεκριμένα ο Μπαχτσελί μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματος του, υποστήριξε πως υπήρξε σφετερισμός των Δωδεκανήσων, πως αποτελεί πρόκληση ο εξοπλισμός των νησιών από την Ελλάδα και πως το να ζήσει η Τουρκία «χωρίς τα Δωδεκάνησα είναι όνειρο».

«Είναι ανοησία να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα θα τελειώσουν εάν τα αγνοήσουμε. Αν έχουν σηκωθεί τα μανίκια για την επίλυση ενός προβλήματος, το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα πυροδοτήσει μια αποκαλυπτική λύση συνείδησης. Η Τουρκία είναι ένα πολύ ισχυρό κράτος. Έχει το θάρρος και την ανθεκτικότητα να παίρνει με αποφασιστικότητα απόφαση για κάθε επικεφαλίδα προβλημάτων και να παρεμβαίνει εντός των ιστορικών της συνόρων» ανέφερε ο Μπαχτσελί.

Υποστήριξε δε πως «το τι λένε οι τελειωμένοι πολιτικοί εκπρόσωποι δεν έχει καμιά σημασία. Έχουμε εντείνει την οχύρωση απέναντι στα σενάρια του σκοτεινού ιμπεριαλισμού, που συσσωρεύεται γύρω μας».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν «δεν γίνεται να σκεφτούμε τα Δωδεκάνησα δίχως την Τουρκία. Ο εξοπλισμός εντός ενός σχεδίου αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία και συμπαρασύρει το Αιγαίο σε μια δίνη εντάσεων. Τα Δωδεκάνησα τα έχουν σφετεριστεί και έχουν παρθεί με παιχνίδια του ποδαριού. Το να ζήσει η Τουρκία χωρίς τα Δωδεκάνησα είναι ένα όνειρο. Το να ακολουθείται μια επιθετική πολιτική στην απέναντι όχθη του Αιγαίου δεν έχει να ωφελήσει σε τίποτα καμία χώρα. Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τη Γαλάζια Πατρίδα».

Προειδοποίησε δε την Αθήνα «να προσέχει τα βήματά της». Για να συμπληρώσει πως «τα αποτελέσματα των ενεργειών της Ελλάδας θα είναι βαριά. Δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες ή εχθρότητες μεταξύ κρατών. Ούτε και υπήρξαν μέχρι σήμερα. Μπαίνουμε σε μια περίοδο στον κόσμο όπου τελειώνει η μια κρίση και αρχίζει η άλλη. Το εσωτερικό μας μέτωπο πρέπει να είναι ισορροπημένο».

Στα παραπάνω απάντησε με ανακοίνωση του το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις. Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες».

Σχετικά θέματα

Απόψεις