Διεθνή

Τουρκία: Στις πλάτες του λαού η κρίση -Αυξήθηκαν φυσικό αέριο και ηλεκτρικό

Η Τουρκία αύξησε το Σάββατο μέχρι και 14% τις τιμές του φυσικού αερίου, όπως έγινε γνωστό οικονομικές πηγές της γειτονικής χώρας, ενώ η ρυθμιστική αρχή για την ενέργεια ανακοίνωσε την ίδια αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού.

Με την εντεινόμενη νομισματική κρίση να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, τιμές βασικών αγαθών στην Τουρκία εκτοξεύονται στα ύψη.

Η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας της λίρας έχει αυξήσει το κόστος των τροφίμων, της βενζίνης και πολλών άλλων αγαθών, ενώ συνολικά η Τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται. Οι οικονομολόγοι εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε τον Ιούλιο σχεδόν στο 16%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 14 χρόνια.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κρατική εταιρεία αγωγών πετρελαίου και αερίου Botas αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για οικιακή χρήση και οι νέες τιμές ισχύουν από σήμερα, δήλωσαν στο Ρόιτερ δύο πηγές. Στελέχη της Botas δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για να σχολιάσουν.

Τον περασμένο μήνα, η Botas είχε αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικού κατά 50% και για οικιακή χρήση κατά 9%. Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές για το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών αναγκών της. Η κρίση της λίρας έχει αυξήσει το κόστος, σε εθνικό νόμισμα, του πετρελαίου και του αερίου.

Παρομοίως η τουρκική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανακοίνωσε πως αυξάνει από σήμερα τις τιμές του ηλεκτρικού κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για τα νοικοκυριά. Τον περασμένο μήνα είχε αυξήσει τις τιμές κατά τα ίδια ποσοστά.

Εξάλλου οι τιμές λιανικής στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αυξήθηκαν κατά 2,23% από μήνα σε μήνα τον Αύγουστο, ενώ η αύξησή τους από χρόνο σε χρόνο φθάνει το 14,99%, ανακοίνωσε σήμερα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης.

Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει φέτος πτώση κατά 42% έναντι του δολαρίου, εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Ερντογάν στη νομισματική πολιτική αλλά και της έντασης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Το βάρος της κρίσης και των ανταγωνισμών φορτώνεται στα φτωχά λαϊκά στρώματα της Τουρκία που βλέπουν το κόστος ζωής να αυξάνεται στα ύψη και την ανέχεια να χτυπάει την «φτώχεια» ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών. 

 

.

(Επισκέψεις: 45 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Διαφήμιση

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend