Διεθνή

Τουρκία: Σε μαζικές συλλήψεις προχωρά το καθεστώς Ερντογάν

Σε μαζικές διώξεις και συλλήψεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών, δικαστικών και δημόσιων λειτουργών προχωρά το καθεστώς Ερντογαν, αποδίδοντας την κατηγορία της «προδοσίας» και της συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Η επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία στους χώρους της δικαιοσύνης και των ενόπλων δυνάμεων θα συνεχιστεί, και «σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες» είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που έκανε στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της κηδείας του αδελφού ενός από τους συμβούλους του που έχασε τη ζωή του κατά τα γεγονότα της Παρασκευής.

Όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, οι συλλήψεις θα επεκταθούν και στο χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας, με πρώτο στόχο τους καθηγητές πανεπιστημίων που έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 6.000 άνθρωποι. Πάνω από 3.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων (στρατιώτες και αξιωματικοί) ενώ περίπου 2.800 δικαστές «ξηλώθηκαν» και τελούν υπό κράτηση.

Μόνο σήμερα, πάνω από 50 στρατιωτικοί συνελήφθησαν στο Ντενιζλί, μαζί τους και ο υποστράτηγος Οζάν Οζμπακίρ, διοικητής της φρουράς του Ντενιζλί της 11ης μεραρχίας καταδρομέων, σύμφωνα με το Anadolu.

Ανάμεσα σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς που έχουν συλληφθεί είναι ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της 3ης στρατιάς, ο στρατηγός Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της 2ης στρατιάς και ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην επικεφαλής της αεροπορίας.

Επίσης περίπου 44 δικαστές και εισαγγελείς είχαν την ίδια τύχη κατά τη διάρκεια της χτεσινής νύχτας στην πόλη Ικόνιο και άλλη 92 στο Γκαζιεντέπ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ. «οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης συνεχίζονται» και ο αριθμός των συλληφθέντων θα αυξηθεί περαιτέρω.

Την ίδια ώρα και ενώ τουλάχιστον 265 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων στην Τουρκία, ο Ερντογάν, με δημόσια παρέμβαση του, δήλωσε ότι θα εξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, για όσους ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Στην σημερινή του ομιλία και με το πλήθος να φωνάζει «θέλουμε εκτελέσεις», – κάτι που ήδη έχουν ξεκινήσει εδώ και δυο μέρες οι οπαδοί του κυβερνώντος Κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» – ο Ερντογάν ανέφερε: «Στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού, ο οποίος έχει αυτό το δικαίωμα. Τα αιτήματα αυτά συζητούνται και αποφασίζονται στους προβλεπόμενους από το σύνταγμα θεσμούς». Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να υποστηρίξει ότι «δεν είμαστε εκδικητές. Πρέπει να κινούμαστε με σκέψη και σωστή αξιολόγηση».

Πάντως την ίδια στιγμή στην Τουρκία, κάποιοι κάνουν λόγο για μαζικό πογκρόμ κατά γενικά αντιπολιτευόμενων στην κυβέρνηση Ερντογάν που σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

(Επισκέψεις: 15 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Διαφήμιση

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend