Πολιτική

Τουρκικός χαβάς για Ευρωπαίους, Αμερικανούς, Ελλάδα και Κύπρο

Διαλύονται  βαθμιαία οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν σε Λευκωσία και Αθήνα για την υποτιθέμενη   και μάλιστα εξασφαλισμένη έξωθεν υποστήριξη προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης των  πλούσιων κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Εταίροι (Ευρωπαίοι) και σύμμαχοι (Αμερικανοί) λαμβάνουν υπόψη τους πολύ σοβαρά την  έμπρακτη απόφαση της Αγκυρας να διασφαλίσει  αυτά που θεωρεί μείζονα συμφέροντά της στην Κύπρο και το Αιγαίο.

Η έμπρακτη «διακήρυξη» των τουρκικών  θέσεων εκδηλώνεται με τη βοήθεια του τουρκικού στόλου:

1. στα Ιμια με την επίδειξη ισχύος, σαν αυτή της προσπάθεια εμβολισμού ελληνικού πλοίου της ακτοφυλακής

2. στην Κυπριακή ΑΟΖ με την δέσμευση περιοχών για στρατιωτικές ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ έτσι ώστε να παρεμποδιστεί η  εξέλιξη των ερευνών

 Στην πρώτη περίπτωση (στα Ίμια) με την κορύφωση του επεισοδίου εμβολισμού του ελληνικού πλοίου  η Αγκυρα επανέφερε/ υπενθύμισε τα συμφωνηθέντα  του 1996. Τότε η κυβέρνηση Σημίτη (υπουργός εξωτερικών Πάγκαλος) είχαν αποδεχτεί εγγράφως (επιστολή αμερικανού ΥΠΕΞ Κρίστοφερ) ότι στα Ιμια δεν θα υπάρχουν στρατιώτες, σημαίες και τα πλοία θα απομακρυνθούν και δεν θα επιστρέψουν. Με άλλα λόγια, η Αγκυρα υπενθύμισε τα κέρδη της από τη ν κρίση του 1996 που μετέτρεψαν το ελληνικό έδαφος των Ιμίων σε γκρίζα ζώνη.

Ανάλογη είναι η τακτική που ακολουθεί η Τουρκία σήμερα στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς με την χρησιμοποίηση στρατιωτικών μέσων (στόλου) κατοχυρώνει αυτά που θεωρεί ως δικαιώματά της στην περιοχή. Δηλαδή, απαγορεύει την εκμετάλλευσή τους από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αθήνα  και Λευκωσία, προφανώς, έπραξαν τα δέοντα ενημερώνοντας εταίρους και συμμάχους. Ωστόσο, οι διαπιστώσεις από τις μέχρι τώρα επικοινωνίες είναι (αναμενόμενες)  απογοητευτικές. Στην πράξη οι Ευρωπαίοι (και οι Αμερικανοί) δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να  αμφισβητήσουν έμπρακτα την απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει τις έρευνες, κατ αρχήν στο οικόπεδο 3 (συμφερόντων της Ιταλικής ΕΝΙ) της Κυπριακής  ΑΟΖ.

Η στάση των εταίρων και συμμάχων δημιουργεί ανησυχία στην Αθήνα καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στην αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση στο όνομα αυτής της αναβάθμισης καλείται να καταβάλει κόστος (συμβιβασμός με την ΠΓΔΜ και ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ)  χωρίς  ανταλλάγματα, όπως αποδεικνύεται…

Πηγή: topontiki.gr 

(Επισκέψεις: 25 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Ο Δημήτρης Μηλάκας είναι αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Το Ποντίκι.

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend