Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τουλάχιστον 26 κολμπαρακάν σκοτώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο από τις ιρανικές δυνάμεις

Σύμφωνα με το Kolbernews, τουλάχιστον 26 Κούρδοι κολμπαρακάν σκοτωθεί και 164 τραυματίστηκαν τους τελευταίους έξι μήνες στη Ροτζιλάτ (Ανατολικό Κουρδιστάν) στο Ιράν

Ο ιρανικός στρατός, οι «Φρουροί της Επανάστασης» (Pasdaran) και ο τουρκικός στρατός εξακολουθούν και στήνουν συνέχεια ενέδρες και σκοτώνουν κολμπαρακάν.

Στο στόχαστρο του ιρανικού στρατού, των «Φρουρών της Επανάστασης» (Pasdaran) και του τουρκικού στρατού βρίσκεται ο Κούρδος Κόλμπαρ (διασυνοριακός μεταφορέας εμπορευμάτων).

Σύμφωνα με το Kolbernews, πολλοί Κολμπαρακάν (πληθυντικός του κόλμπαρ) συνεχίζουν να σκοτώνονται από ιρανικές δυνάμεις στα δυτικά της ιρανικής επαρχίας του Αζερμπαϊτζάν και στις συνοριακές περιοχές του ανατολικού Κουρδιστάν κοντά στο Σινέ και το Κιρμασάν (Κερμανσάχ)

Το Kolbernews κάνει λόγο για τουλάχιστον 26 νεκρούς τους τελευταίους έξι μήνες στη Ροτζιλάτ (Ανατολικό Κουρδιστάν) στο Ιράν. Οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν από απευθείας πυρά του ιρανικού στρατού ή των Φρουρών της Επανάστασης και περισσότεροι από 164 τραυματίστηκαν. Μια άλλη σημαντική αιτία θανάτου και τραυματισμών είναι οι σκληρές συνθήκες στα ψηλά βουνά, οι εκρήξεις ναρκών και οι πτώσεις.

Ο ιρανικός και ο τουρκικός στρατός θεωρούν το κυνήγι των κολμπαρακάν ως ένα «παιχνίδι» το οποίο δικαιούνται να «παίζουν». Τους κλέβουν, τους κακοποιούν και συχνά τους σκοτώνουν.

 

Τι είναι ο κόλμπαρ;

 

Το όνομα Kolbar προέρχεται από τις κουρδικές λέξεις, «kol» (πλάτη) και «bar» (φόρτωση) και σημαίνει αυτόν «που κουβαλάει στην πλάτη του». Οι κολμπαρακάν (πληθυντικός του κόλμπαρ) για να ζήσουν μεταφέρουν φορτία κατά μήκος της επικίνδυνης γραμμής των συνόρων.

Ανάμεσα στην φτώχεια και την απομόνωση, το Ιρανικό Κουρδιστάν, (η Ροτζιλάτ) αγωνίζεται να επιβιώσει ενάντια στην τρομοκρατία από την Τεχεράνη και την έλλειψη τροφίμων που προκαλούν τα διαδοχικά εμπάργκο των ΗΠΑ, της ΕΕ και σουνιτικών αραβικών κρατών. Για πολλούς η λύση βρίσκεται στις παράνομες διασυνοριακές μεταφορές και στο εμπόριο.

Αντιμέτωποι με την ανεργία (το υψηλότερο ποσοστό στο Ιράν) και την επισφάλεια (το φτωχότερο μέρος της κουρδικής γεωγραφικής και πολιτιστικής περιοχής), οι κάτοικοί του αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: επιβιώνουν καλλιεργώντας ρόδια, που όμως δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των κατοίκων, ή γίνονταν λαθρομεταφορείς, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους για ένα κομμάτι ψωμί. Για πολλούς ανθρώπους, ειδικά στο Ανατολικό Κουρδιστάν (Ιράν), αυτή η δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν. Περισσότερα για τους κολμπαρακάν εδώ.

 

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι πέθαναν το 2021

 

Σύμφωνα με την οργάνωση Κουρδιστάν Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (KHRN), τουλάχιστον 46 Κούρδοι κολμπαρακάν έχασαν τη ζωή τους το 2021. Άλλοι 122 τραυματίστηκαν στη συνοριακή περιοχή από πυροβολισμούς από τις δυνάμεις ασφαλείας ή από φυσικές καταστροφές. Από τους 46 κολμπέρ που έχασαν τη ζωή τους, 17 σκοτώθηκαν από Ιρανούς και τέσσερις από τουρκικές δυνάμεις. Ένας ανήλικος κόλμπαρ αυτοκτόνησε αφού οι συνοριοφύλακες κατάσχεσαν τα μουλάρια του.

Επιπλέον, πέντε κολμπαρακάν πέθαναν από χιονοστιβάδες, τρεις από κρυοπαγήματα, τρεις από πτώσεις στα βουνά, τρεις από καρδιακή προσβολή κατά τη μεταφορά εμπορευμάτων, ένας από πνιγμό σε ποτάμι και εννέα από τροχαία ατυχήματα.

Με πληροφορίες από ANFNEWS

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις