Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το βιολί του ο Μηταράκης: Οι Ουκρανοί είναι πραγματικοί πρόσφυγες, οι άλλοι όχι

Επτά στους 10 που περνούν τα σύνορα της χώρας δεν είναι πρόσφυγες επέμεινε ο υπουργός Μετανάστευσης ενημερώνοντας την Βουλή για τις δομές υποδοχής όσων θα έλθουν από την Ουκρανία.


Επίσημη πολιτική κυβέρνησης και του υπουργείου Μετανάστευσης παραμένει η λογική των «πραγματικών προσφύγων» που έρχονται από την Ουκρανία και των «μη πραγματικών» που προέρχονται από την Συρία και από άλλες εμπόλεμες ζώνες. Το κατέστησε σαφές στην Βουλή για μία ακόμη φορά ο Νότης Μηταράκης κατά την διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχε στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για τις προετοιμασίες που γίνονται προκειμένου να υπάρξει υποδοχή όσων θα επιλέξουν να φύγουν από την εμπόλεμη Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι είναι αυτονόητη η δημιουργία ενός άμεσου και αποτελεσματικού μηχανισμού υποδοχής των προσφύγων από τον πόλεμο ο υπουργός Μετανάστευσης επέμεινε στο να υπερασπίζεται την διάκριση ανάμεσα στους πρόσφυγες. Χαρακτηρίζοντας κάθε διαφορετική προσέγγιση «ιδεοληψία της αριστεράς».

Συμπυκνώνοντας την άποψη της κυβέρνησης για το τι εστί πρόσφυγες ο Νότης Μηταράκης δήλωσε: «Οι μεν Ουκρανοί πρόσφυγες βιώνουν τον πόλεμο σε μια χώρα που συνορεύει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περνάνε νόμιμα, έρχονται νόμιμα και η ευρωπαϊκή νομοθεσία τους αναγνωρίζει κατά 100%. Κάποιοι άλλοι παράτυπα παράνομα εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επτά στους δέκα κρίνεται ότι δεν είναι πρόσφυγες».

Μάλιστα επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι υπάρχουν πραγματικοί πρόσφυγες και μη πραγματικοί. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πολύς λόγος έχει γίνει για τον χαρακτηρισμό «πραγματικοί πρόσφυγες», για τους εκτοπισμένους από την Ουκρανία». Επισήμανε ότι « οι Ουκρανοί φεύγουν από τη χώρα τους έρχονται με συντεταγμένο τρόπο, με χαρτιά, με διαβατήρια, στα νόμιμα σημεία εισόδου της χώρας. Παρουσιάζονται, δηλαδή, άμεσα στις ελληνικές αρχές, όπως προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης, στα σύνορα και μετά εισέρχονται στη χώρα μας. Είναι πραγματικοί πρόσφυγες».

Ο υπουργός Μετανάστευσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση καθορίζει το νομικό καθεστώς με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναλυτικά επισήμανε πως «νομικά η ίδια η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζει ποσοστό αναγνώρισης στους Ουκρανούς 100%. Άρα νομικά τους διαφοροποιεί η ίδια η ευρωπαϊκή νομοθεσία από αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες, οι οποίες έχουν κατά κρίση, κατά περίπτωση, διαφορετικά ποσοστά αναγνώρισης. Δεν υπάρχουν άλλες χώρες στο 100% με Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το διεθνές δίκαιο και οι νόμοι μας λένε ότι, ναι, υπάρχουν και μη πραγματικοί πρόσφυγες. Το 70% των αιτήσεων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2021 απορρίφθηκε από τις αρμόδιες αρχές. Άρα οι επτά στους δέκα που πέρασαν παράνομα τα σύνορα μας, βάσει των αποφάσεων αυτής της χώρας και του διεθνούς δικαίου, δεν είναι πρόσφυγες. Ήρθαν από 83 χώρες. Οι 37 από αυτές έχουν μηδενικό, σχεδόν, ποσοστό αναγνώρισης και, βέβαια, πιθανόν αυτό να μη συνάδει με τις ιδεοληψίες της αριστεράς».

Μάλιστα ο Νότης Μηταράκης φρόντισε να εντάξει αυτές τις αντιλήψεις στην λογική της «Ευρώπης – Φρούριο» την οποία ξεκαθάρισε πως ενστερνίζεται. Αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί η αριστερά σημείωσε ότι «εμείς δεν είμαστε της λογικής της δικιά σας, να έρχονται στην Ελλάδα, να πάνε αλλού, να μην έρθουν το νησί μας, να μην κάνετε δομή στο νησί μας, αλλά να τους βάζετε και να τους πηγαίνετε αλλού. Εμείς δεν είμαστε αυτής της λογικής και δεν τη θεωρούμε σωστή. Είμαστε της λογικής να μην έχει ροές η Ευρώπη συνολικά εκεί που δεν πρέπει να έχει, αλλά να υπάρχει ένα κλίμα αλληλεγγύης για αυτούς που έχουν έρθει στην Ευρώπη».

Να εργαστούν στις …«τοπικές κοινωνίες»

Στα αξιοπρόσεκτα στοιχεία της τοποθέτησης του υπουργού Μετανάστευσης πάντως περιλαμβάνονται και οι διευρυμένες πρόνοιες που υπάρχουν ώστε οι πρόσφυγες από την Ουκρανία να ενταχθούν στην αγορά εργασίας των «τοπικών κοινωνιών». Δηλαδή κατά κύριο λόγο στις τουριστικές επιχειρήσεις. Ιδίως μάλιστα από την στιγμή που ο Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι η υφίσταται ενεργή εθελοντική εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην δημιουργία των υποδομών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι οι πρόσφυγες «θα έχουν τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους και να μπουν στην αγορά εργασίας, όσοι το επιθυμούν, άμεσα. Να είναι χρήσιμοι για τον εαυτό τους, για τις οικογένειές τους και για τις τοπικές κοινωνίες». Σημειώνοντας ότι «αναφορικά με όσους έχουν ήδη φτάσει ή θα φτάσουν στη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λάβουν το ταχύτερο δυνατό τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα προσωρινής παραμονής στη χώρα μας, τα οποία θα τους δώσουν και τη δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, αν το επιθυμούν, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια». Διευκρίνισε πως «θα λαμβάνουν αυτόματα, με διασύνδεση που υπάρχει των συστημάτων, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, το οποίο θα εκτυπώνεται πάνω στην ταυτότητα τους. Αντιλαμβάνεστε ότι ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην αγορά εργασίας». Επίσης σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Νότης Μηταράκης είπε ότι «υπάρχει μια συγκινητική ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να στηρίξει και μπορεί να στηρίξει τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί από την Ουκρανία».

Το ζήτημα αυτό σχολίασε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα αναφέροντας ότι «στην περίπτωση των Ουκρανών προσφύγων επικρατεί το κριτήριο το ευκολότερα ενσωματώσιμο, αλλά και του φτηνού ευέλικτου δυναμικού για τα επιχειρηματικά κέρδη». Προσθέτοντας ότι «φυσικά και η ελληνική τουριστική βιομηχανία έχει αναρτήσει επίσημες προσκλήσεις για εργασία στα μεγάλα ξενοδοχεία κλπ. Την εκμετάλλευση που τους περιμένει την ξέρουν καλά και την έχουν ζήσει από πρώτο χέρι και οι Έλληνες εργαζόμενοι στον τουρισμό».

‘Οσον αφορά τις δυνατότητες παραμονής ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε πως «σε πρώτη φάση, έχουμε διαθέσιμες 15.000 κλίνες στις 27 δομές που λειτουργούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και γενικά το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής μπορεί να φτάσει άμεσα σε 30.000 διαθέσιμες θέσεις, σε υφιστάμενες δομές».

Τέλος ενδιαφέρον είχε και το στοιχείο που κατέθεσε στην Βουλή ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Επισήμανε ότι από την ευρωπαϊκή οδηγία που εκδόθηκε προκειμένου να αποδοθεί το καθεστώς το πρόσφυγα σε όσους θα έφευγαν από την Ουκρανία, αρχικά εξαιρέθηκαν τα πρόσωπα αφρικανικής καταγωγής. Θέμα το οποίο επιλύθηκε αργότερα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρώην υπουργός: «Τι έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση; Χορήγησε καθεστώς προσφυγικής προστασίας σε όλους όσους εξέρχονται από την Ουκρανία. Σε όλους; Αρχικά, όχι. Είχαμε καταγγελία από την Ένωση Αφρικανικών Κρατών και από την Ινδία ότι υπήρξε ρατσισμός στη διαλογή, για το ποιος θα περάσει στα σύνορα από την Ουκρανία στην Πολωνία».

Σχετικά θέματα

Απόψεις