Νέα εμπόδια στην ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προσθέτει η ένταση που κλιμακώνεται ξανά στις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου ύστερα και από το κλείσιμο σερβικών υπηρεσιών και οργανισμών, στο οπoίο προχώρησε η κυβέρνηση Κούρτι αλλά και τις διαμαρτυρίες Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο που συνεχίζονται, με το Βελιγράδι να κατηγορεί την κοσοβάρικη ηγεσία για σχέδια «καταστροφής του σερβικού λαού».
Με φόντο τις συλλήψεις Σέρβων στη βόρεια Μιτρόβιτσα (έναν από τους δήμους του βόρειου Κοσόβου όπου πλειοψηφούν συντριπτικά οι Σέρβοι), ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε την Τρίτη συναντήσεις με τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα, Κρίστοφερ Χιλ, και τον ειδικό απεσταλμένο για τον διάλογο Σερβίας – Κοσόβου, Μίροσλαβ Λάιτσακ, καταγγέλλοντας ότι «ο Κούρτι θέλει μόνο την καταστροφή και την εκδίωξη του σερβικού λαού».
Ανακοίνωσε δε ότι μέσα στο επόμενο 48ωρο θα ανακοινώσει και μέσα από παρέμβαση στη σερβική Βουλή «τι ζητάμε και τι περιμένουμε (στη Σερβία)», αναδεικνύοντας ότι οι εξελίξεις θα δώσουν νέα ορμή και στο ευρύτερο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι για την επιρροή στην περιοχή. «Πρέπει να πολεμήσουμε για τη Σερβία στην παγκόσμια σκηνή, να αναζητήσουμε συμμάχους και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το πετύχουμε αυτό», είπε. Υποστήριξε δε ότι παρά τις προκλήσεις της Πρίστινας «η Ευρώπη και οι χώρες του “Quint” (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία) δίνουν μόνο υποσχέσεις λεκτικές».
Η δε πρόεδρος του σερβικού Κοινοβουλίου, Άννα Μπρνάμπιτς, δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη… Η διπλωματία κάνει τη δουλειά της, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μάχεται και σύντομα θα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε», συμπληρώνοντας ότι πλέον είναι σαφές σε όλους πως ο μοναδικός στόχος του Κούρτι ήταν να εκδιώξει όλους τους Σέρβους από το έδαφος της νότιας επαρχίας της Σερβίας (το Κόσοβο) για να δημιουργήσει ένα εθνικά καθαρό λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ανησυχία για την αυξανόμενη διείσδυση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή εξέφρασε ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, στη διάρκεια επίσκεψής του στα Σκόπια. Μετά από συνάντηση με τον ομόλογό του, Τίμτσο Μουτσούνσκι, κάλεσε σε διευθέτηση των «ανεπίλυτων ζητημάτων» ώστε «να γίνουν σεβαστά τα ευρωπαϊκά ενταξιακά δικαιώματα», εκτιμώντας ότι «αν δεν το κάνουμε αυτό θα υπάρχει κάποιος άλλος που θα θελήσει να μας αντικαταστήσει, εννοώ τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα μέρη του κόσμου, εννοώ την Τουρκία». Δήλωσε δε πολιτικά πεπεισμένος ότι «τα Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ», καλώντας «να τείνουμε το χέρι σε εκείνους τους λαούς που θέλουν να είναι μαζί μας».
Ο Ταγιάνι αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην «εκκρεμότητα» που παραμένει ανάμεσα σε Σκόπια και Σόφια, καθώς η πρώτη πλευρά δεν έχει αναθεωρήσει ακόμα το Σύνταγμά της για να αναγνωρίζει επίσημα «βουλγαρική μειονότητα» στη χώρα και να αρθεί οριστικά το βέτο της δεύτερης στην επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Το κόμμα VMRO-PMNE – που πλέον κυβερνά στη Βόρεια Μακεδονία – ζητά ουσιαστικά επαναδιαπραγμάτευση σχετικής διμερούς συμφωνίας, ενώ τη ρευστότητα εντείνει και η πολιτική αστάθεια στη Βουλγαρία (που οδεύει ξανά σε νέες βουλευτικές εκλογές), με ζητούμενο και το αν η αναθεώρηση θα γίνει πριν ή μετά την επίσημη έναρξη της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων. Όλα αυτά στο πλαίσιο γενικότερων ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Κίνας – Ρωσίας για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου και των εμπορικών κόμβων στην περιοχή.
Στο Βελιγράδι ο Πρόεδρος του Ισραήλ
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Βούτσιτς επέδειξε χτες σε κάθε περίπτωση την ετοιμότητα να ενισχύσει τις σχέσεις της και με το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ, ενώ το μακέλεμα του Παλαιστινιακού λαού δυναμώνει.
Υποδεχόμενος τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισαάκ Χέρτζογκ, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, ο Βούτσιτς δήλωσε: «Συζητήσαμε όλα τα σημαντικά θέματα, τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας», ξεχωρίζοντας ειδική συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για «την καινοτομία, την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και τον τομέα Τεχνολογίας Πληροφοριών Επικοινωνίας».
Μίλησε για «αρκετές συμφωνίες» που θα υπάρξουν και χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικό να κάνουμε μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου το συντομότερο δυνατό».
(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)