Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΤΟ Θήβας-Οινοφύτων ΚΚΕ: Όχι στην υγειονομική βόμβα στο Σχηματάρι!

Το κράτος να πάρει εδώ και τώρα μέτρα για να σταματήσουν οι βιομήχανοι να μολύνουν -- για να απορρυπανθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής!

 Τ.Ο. ΘΗΒΑΣ – ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

 

 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΧΥΤEΒΑ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ!

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ:
– ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΝΑ ΜΟΛΥΝΟΥΝ!
– ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΘΕΙ Ο ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ!

 

Χαιρετίζουμε την πολύ μαζική συμμετοχή των κατοίκων κι εργαζομένων της περιοχής στη συγκέντρωση του Σαββάτου 30 Μάρτη, στη θέση όπου δρομολογείται η εγκατάσταση του ΧΥΤΕΒΑ Σχηματαρίου. Αποδείχθηκε ότι είναι καθολικό το αίτημα να μην κατασκευαστεί η συγκεκριμένη μονάδα.

Το ΚΚΕ, συνεπές στην πάγια θέση του εδώ και πολλά χρόνια, απαιτεί από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να πάρουν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα ώστε να σταματήσει επιτέλους το διαχρονικό έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων.   

Το έγκλημα έχει υπαίτιο και αυτός δεν είναι γενικά η βιομηχανία, αλλά οι βιομήχανοι και το κυνήγι του κέρδους: αφού η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και η ουσιαστική διαχείριση τους κοστίζει, επί δεκαετίες τα πετάνε από εδώ κι από εκεί.

Δυνατότητες και μέτρα υπάρχουν, τα έχουμε αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια:

  • Να σταματήσουν οι κυβερνήσεις, η περιφέρεια και οι Δήμοι να κάνουν πλάτες στους ρυπαντές, αλλά να δημοσιεύσουν ποιοί μολύνουν και να τους επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.
  • Να υλοποιηθεί με ευθύνη του κράτους ολοκληρωμένο πρόγραμμα απορρύπανσης της περιοχής και του υδροφόρου ορίζοντα της.
  • Να στελεχωθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος) και να προβλεφθεί να λειτουργήσουν σαν τέτοιες, όχι σαν πάροχοι συμβουλών.
  • Να υποχρεώνονται οι βιομήχανοι να διαχειρίζονται τα απόβλητα μέσα στις μονάδες τους, πρώτα και κύρια στην κατεύθυνση της μέγιστης δυνατής αδρανοποίησής τους. Και μόνο τα αναγκαία υπολείμματα να διατίθενται σε μονάδες ταφής υπό κρατικό έλεγχο, αυστηρά διαχωρισμένα ανά κατηγορία.
  • Καμία σκέψη για μεταφορά επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων προς ήδη επιβαρυμένες περιοχές.

Αυτά είναι τα βασικά μέτρα που προβλέπει η τεχνολογική ανάπτυξη και απαιτούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων και κατοίκων του Δήμου Τανάγρας.

Καμία σχέση με αυτά δεν έχει η «φαεινή» ιδέα του ενός και μόνο Χώρου Ταφής ΟΛΩΝ των επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων από ΟΛΗ την Ελλάδα στο Σχηματάρι. Την οποία δρομολόγησαν από κοινού η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η προκάτοχός της των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η Περιφερειακή Αρχή, χέρι – χέρι με τους βιομηχάνους. Ενώ σοβαρές ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή της Τανάγρας, η οποία αν και γνώριζε τι πρόκειται να γίνει ήδη από το 2015 – 2016, μόλις πριν ένα – δύο χρόνια αντέδρασε φραστικά και μόνο.

Ο ΧΥΤΕΒΑ Σχηματαρίου αποτελεί μία υγειονομική βόμβα σε απόσταση αναπνοής από το μεγαλύτερο οικισμό του Δήμου. Με βάση τη ΜΠΕ και την Άδεια Περιβαλλοντικών Όρων του, προβλέπεται ουσιαστικά η ανάμειξη κάθε είδους επικινδύνων αποβλήτων από όλη τη βιομηχανία, γεγονός με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Ενώ ακόμη και η λέξη «εξασθενές χρώμιο» αναφέρεται ελάχιστες φορές, σε κείμενα που εκτείνονται σε εκατοντάδες σελίδες. Τέλος, η λειτουργία του από ιδιώτη με σκοπό το κέρδος σημαίνει πολύ απλά ότι «βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα παραπάνω ισχύουν σε πολλαπλάσιο βαθμό υπό το δεδομένο ότι στα πλαίσια του νέου «Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων», σε πανελλαδικό επίπεδο προβλέπεται να λειτουργεί μόνο ο ΧΥΤΕΒΑ Σχηματαρίου. Λες και δε φτάνουν όσα παράγουν οι μονάδες της περιοχής, θα έρχονται επικίνδυνα απόβλητα από όλη την επικράτεια…

Ότι κι αν λένε εκείνοι που καταρύπαναν την περιοχή και όσοι τους εκπροσωπούν, ο ΧΥΤΕΒΑ δεν αποτελεί λύση: Με το να μαζεύεις τα σκουπίδια από το δωμάτιο και να τα χώνεις όλα μαζί κάτω από το χαλί δεν καθαρίζεις το δωμάτιο. Πόσο μάλλον όταν η ανάμειξή τους συνεπάγεται ανεξέλεγκτους κινδύνους…

 

Η λογική τους είναι κυνική κι επικίνδυνη: Αξιοποιούν το χάλι και το έγκλημα που προκάλεσαν οι ίδιοι, για να συνεχίσουν να κερδοφορούν από τις συνέπειές του. Το μόνο που νοιάζει τους βιομήχανους και τις κυβερνήσεις τους, όπως και την Ε.Ε, είναι να υπάρχει μία μονάδα ταφής, όπου στα χαρτιά θα καταλήγουν όλα τα επικίνδυνα απόβλητα. Δεκάρα δε δίνουν για το ότι αυτή θα λειτουργεί με όρους κερδοφορίας και το ότι οι βιομήχανοι θα προβλέπεται να ελέγχουν τον εαυτό τους.

Πολύ περισσότερο, δεν δίνουν δεκάρα για να μπει τέλος στο έγκλημα της μόλυνσης και για να απορρυπανθεί η περιοχή: Από τα 250 εκατ. ευρώ που θα δοθούν συνολικά για το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Οινοφύτων, μόλις 1 εκατ. ευρώ θα δοθεί για τη δημιουργία «Παρατηρητηρίων»… Όλα τα υπόλοιπα θα δοθούν στο όνομα της εξυγίανσης στους βιομήχανους, για να μετατρέψουν τα Οινόφυτα σε τσιφλίκι τους.

Τι πιο χαρακτηριστικό των προθέσεών τους από το εξής: Δέκα χρόνια μετά τον εντοπισμό από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου της τάξης των 10.000 μικρογραμμαρίων, όλοι τους, ένας προς έναν, κάνουν τους κινέζους: ακόμη αναφέρουν σε επίσημα κείμενά τους ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειες να εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης»…

Είναι καθαρό ότι κέρδος και προστασία της δημόσιας υγείας ή του περιβάλλοντος δεν πάνε μαζί. Στο σάπιο σύστημα που ζούμε, τα πάντα ζυγίζονται με όρους κόστους – οφέλους: η ανθρώπινη ασφάλεια, η δημόσια υγεία, η προστασία τους περιβάλλοντος, οι υποδομές κοκ. Ότι κοστίζει περισσεύει, ενώ ότι μπορεί να φέρει κέρδος γίνεται νόμος.

Στον αντίποδα αυτού του συστήματος, το ΚΚΕ προτείνει την ουσιαστική διέξοδο: μία κοινωνία η οποία θα λειτουργεί για να ικανοποιεί αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Σε αυτήν, η δημόσια υγεία και η ασφάλεια μέσα στους χώρους εργασίας, όπως και η προστασία του περιβάλλοντος θα αποτελούν πρώτιστο και απαράβατο κανόνα.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη: Όσα κατακτήθηκαν (πχ η υδροδότηση από το Μόρνο), ακόμη και η αποκάλυψη του θέματος τις προηγούμενες δεκαετίες, έγιναν κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος. Αν περιμέναμε από τους βιομήχανους και τις κρατικές (κεντρικές και τοπικές) αρχές, ακόμη θα πίναμε νερό από τις γεωτρήσεις.

Σε αυτή τη βάση, καλούμε όλους τους εργαζομένους και κατοίκους της περιοχής να βαδίσουμε στην κατεύθυνση του οργανωμένου αγώνα, μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς. Για να σταματήσουμε την υγειονομική βόμβα του ΧΥΤΕΒΑ και να επιβάλλουμε τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε και να ζούμε στον τόπο μας χωρίς να διακινδυνεύουμε την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας.