Πολιτισμός

Το ντοκιμαντέρ «100 Χρόνια ΣΕΗ» στην ΕΡΤ1

«Η βασανισμένη και περιφρονημένη ζωή που περνούμε από πόλιν εις πόλιν ως νομάδες, μας ηνάγκασε να συνέλθουμεν και να συζητήσουμεν την αιτία του κακού. Ίδωμεν λοιπόν, οτι και ημείς, εργάται του πνεύματος, υποκείμεθα εις την ίδιαν εκμετάλλευσιν με τους εργάτας των χεριών υποχρεωμένοι να εργαζόμεθα προς πλουτισμόν ολίγων επιχειρηματιών, χωρίς καμίαν απολαβήν, ικανοποιητικήν, ούτε ηθικήν, ούτε υλικήν.»

από το πρώτο καταστατικό
του “Συνδικάτου Ηθοποιών”1914

Σήμερα, Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη, στις 12.15 τα μεσάνυχτα  προβάλλεται από την ΕΡΤ1 το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «100 Χρόνια ΣΕΗ» σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού. Οσοι δεν το έχετε δει, μην το χάσετε!

Αριστερά η ταυτότητα μέλους του ηθοποιού Γιώργου Σαραντίδη, από τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, και δεξιά το πρώτο Καταστατικό του Σωματείου Ηθοποιών, το 1914.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών τίμησε, πριν από δυο χρόνια, την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής  με πολύμορφες εκδηλώσεις , συζητήσεις και εκθέσεις που απλώθηκαν σε όλη τη χώρα, αναδεικνύοντας την πολύτιμη ιστορία του σωματείου και την προσφορά του στους κοινωνικούς αγώνες και την τέχνη.

Οι ηθοποιοί Δήμος Σταρένιος και Καίτη Ντιριντάουα, στη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων της 5 Μάρτη 1943, κατά της Πολιτικής Επιστράτευσης.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων γυρίστηκε και το  ντοκιμαντέρ “100 χρόνια ΣΕΗ” σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού και σε συνεργασία με την ΕΡΤ. Με την προβολή του ντοκιμαντέρ, τον Φλεβάρη του 2018, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του ΣΕΗ.

Είναι ένα ντοκιμαντέρ ιστορικής μνήμης και αξίας, αλλά και μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Η ζωή  του Σωματείου, χέρι – χέρι με τη ζωή του κινήματος και την ιστορία του τόπου,  από το 1917 έως και σήμερα, ξεδιπλώνεται μέσα από προσωπικές εμπειρίες ηθοποιών και σπάνιο αρχειακό υλικό.

Συντελεστές:

Αφήγηση : Βασίλης Κολοβός
Πρωτότυπη Μουσική: Στέφανος Χατζηαναγνώστου
Μοντάζ: Θεοδοσία Γραμματικού
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός
Διεύθυνση Φωτογραφίας αρχειακού υλικού: Προκόπης Δάφνος, Ξενοφώντας Βαρδαρός

Σενάριο σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός

Παραγωγή: Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Απελευθέρωση. Οι ηθοποιοί στην πρώτη γραμμή. Διακρίνονται οι ηθοποιοί Καίτη Ντιριντάουα, η Αννα Λώρη και ο Σπ. Πατρίκιος, πρόεδρος τότε του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Ριζοσπάστης 29.1.2017, από το Αρχείο ΣΕΗ)

(Επισκέψεις: 390 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend