Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το Ισραήλ εξοντώνει τους Παλαιστίνιους: Οκτώ βρέφη στη Γάζα έχουν πεθάνει από το κρύο – 74 παιδιά νεκρά μέσα στο 2025

Οι Παλαιστίνιοι πεθαίνουν, από το κρύο, την πείνα και τους βομβαρδισμούς ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία ασφαλής πρόσβαση..

Οι Παλαιστίνιοι πεθαίνουν, από το κρύο, την πείνα και τους βομβαρδισμούς ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία ασφαλής πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.  

«Χωρίς ασφαλή πρόσβαση τα παιδιά θα πεθάνουν από το κρύο. Χωρίς ασφαλή πρόσβαση οι οικογένειες θα πεθάνουν από την πείνα. Χωρίς ασφαλή πρόσβαση οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν θα μπορέσουν να σώσουν ζωές», προειδοποίησε ο Τζεϊγκάν Τσαπαγκέιν γενικός γραμματέας της IFRC. Επικαλούμενη τον ΟΗΕ, η IFRC τόνισε ότι οκτώ βρέφη έχουν πεθάνει από το κρύο στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας «τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κρίσης».

Μέσα σε επτά ημέρες, τουλάχιστον 74 Παλαιστίνια παιδιά έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις αλλά και από υποθερμία, καθώς είναι εκτεθειμένα στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τη UNICEF, παιδιά σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα στη Χαν Γιουνίς και στο Αλ Μαουάσι, μια «ασφαλή ζώνη» όπως έχει χαρακτηριστεί από το Ισραήλ σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η UNICEF ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή της ότι εκτός από τους βομβαρδισμούς, η συνεχιζόμενη έλλειψη βασικού καταφυγίου – σε συνδυασμό με τις χειμερινές θερμοκρασίες αποτελούν σοβαρές απειλές για τα παιδιά.

«Με περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά να ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές και με πολλές οικογένειες να έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους 15 μήνες, αντιμετωπίζουν ακραίους κινδύνους», ανέφερε. «Από τις 26 Δεκεμβρίου, οκτώ βρέφη και νεογέννητα πέθαναν από υποθερμία – μια σημαντική απειλή για τα μικρά παιδιά».

Ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες έχουν καταστήσει μη κατοικήσιμα τα αυτοσχέδια καταλύματα στα οποία διαμένουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, με το νερό στο εσωτερικό των σκηνών να φτάνει έως και τα 30 εκατοστά, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Με βάση καταμέτρηση του ΟΗΕ, 333 εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Επαναλαμβάνω με τον πιο έντονο τρόπο την έκκλησή μου να δοθεί ασφαλής και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στους εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής προκειμένου να μπορέσουν να προσφέρουν ζωτικής σημασίας βοήθεια», επέμεινε ο Τσαπαγκέιν.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, «πολλοί άνθρωποι» στη Λωρίδα της Γάζας ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμού χωρίς να διαθέτουν τα απολύτως απαραίτητα, όπως κουβέρτες.

Από την πλευρά τους οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) προειδοποίησαν ότι τα τρία μεγάλα νοσοκομεία που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας βρίσκονται ένα βήμα πριν την αναστολή της λειτουργίας τους λόγω της έλλειψης καυσίμων.

«Αυτή η κατάσταση απειλεί τη ζωή εκατοντάδων ασθενών, περιλαμβανομένων νεογέννητων βρεφών, οι οποίοι εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια για να παραμείνουν ζωντανοί», υπογράμμισαν οι MSF.

Η μη κυβερνητική οργάνωση επεσήμανε ότι θα στείλει καύσιμα στο νοσοκομείο Νάσερ, που διαθέτει 500 κλίνες και όπου δραστηριοποιούνται ομάδες των MSF.

Ωστόσο η Τζούλι Φοκόν, υπεύθυνη της ιατρικής ομάδας των MSF στη Λωρίδα της Γάζας, εξήγησε ότι ακόμη και με αυτές τις παραδόσεις, τα καύσιμα «δεν θα αρκέσουν για περισσότερες από 36 με 48 ώρες».

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος προσπαθεί επίσης να παρέχει υπηρεσίες υγείας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και έκτακτη βοήθεια, αλλά «η απουσία πρόσβασης καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την παροχή επαρκούς στήριξης», εξήγησε η IFRC.

Η οργάνωση επεσήμανε ότι το κλείσιμο στις αρχές Μαΐου από το Ισραήλ του βασικού συνοριακού σημείου διέλευσης προς τη Γάζα, αυτό της Ράφα, «είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρωπιστική κατάσταση» του θύλακα όπου «η βοήθεια αυτή τη στιγμή φτάνει με το σταγονόμετρο».

Η IFRC κατήγγειλε εξάλλου «τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας», τονίζοντας ότι κανένα νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα του θύλακα δεν λειτουργεί πλέον.

Οι MSF επέκριναν επίσης και τους περιορισμούς που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κυρίως στη λεγόμενη ζώνη Η2 στη Χεβρώνα.

Η ΜΚΟ, που αναγκάστηκε να αναστείλει επί μήνες τις δραστηριότητές της στη ζώνη αυτή, προειδοποίησε ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας στη Δυτική Όχθη «έχει επηρεαστεί σοβαρά και ότι η σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων κινδυνεύει και επιδεινώνεται».

«Αν και μπορούμε και πάλι να προσφέρουμε βοήθεια στην κλινική των MSF στο εσωτερικό της συνοικίας Τζάμπερ, η πρόσβαση σε αυτή εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση διότι το προσωπικό μας υπόκειται σε σωματικό έλεγχο και καθυστερεί στα σημεία ελέγχου προκειμένου να εισέλθει στη ζώνη Η2», εξήγησε η Κλόι Γιάνσεν, αξιωματούχος των MSF.

Σχετικά θέματα

Απόψεις