Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό εκτίναξε τα κέρδη των εταιρών Pfizer, BioNTech και Moderna

Μόνο οι αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων (CEO) των 3 φαρμακοβιομηχανιών, ξεπέρασαν τα 100 εκατ. δολάρια, μετά την παραγωγή εμβολίου!

Τα μεγάλα αφεντικά των πολυεθνικών εταιριών φαρμάκου και τα υψηλόβαθμα στελέχη τους, θησαύρισαν από τις μπίζνες που έκαναν με τα εμβόλια για τον κορονοϊό.  Αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευκαιρίες που προσφέρει το καπιταλιστικό σύστημα για εύκολο και γρήγορο πλουτισμό, είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται στα ύψη στο διάστημα της πανδημίας και ειδικότερα μετά την παραγωγή του εμβολίου για τον κορονοϊό. Μόνο οι αμοιβές που τσέπωσαν στη διάρκεια της πανδημίας (2021- 2022) οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 3 πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών (Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα, BioNTech Ουγκούρ Σαχίν και Moderna Στέφαν Μπάνσελ), ξεπέρασαν το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων.

Του λόγου το αληθές των παραπάνω, σχετικά με τα τρελά κέρδη που απέσπασαν οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, BioNTech και Moderna- αυτές δηλαδή που πριμοδοτήθηκαν γενναία από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για την παραγωγή και διάθεση δισεκατομμυρίων εμβολίων κατά του κορονοϊού- επιβεβαιώνει δημοσίευμα της εφημερίδας των “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς”, που αναδημοσιεύτηκε χτες από το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ- ΜΠΕ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συνολικές αμοιβές των επικεφαλής των τριών φαρμακοβιομηχανιών (Μπούρλα, Σαχίν και Μπάνσελ) που ανέπτυξαν τα εμβόλια mRNA, διαμορφώθηκαν συνολικά στη διετία 2020- 21 σε 107,2 εκατ. δολ. έναντι 103,7 εκατ. την προηγούμενη διετία 2018-19, χάρη στην τεράστια επιστημονική και εμπορική επιτυχία των εμβολίων τους mRNA κατά του κορονοϊού.

Ειδικότερα, το πακέτο των αμοιβών (μπόνους) ύψους 107,2 εκατ. δολαρίων, που απέσπασαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEO) των 3 πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, αναλύεται ως εξής:

  • Ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer Άλμπερττ Μπουρλά τσέπωσε το μεγαλύτερο κέρδος εν μέσω πανδημίας, καθώς έλαβε για τη διετία της πανδημίας 2020- 21 συνολικά 45,3 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 27,7 εκατ. δολ. κατά την προ πανδημίας περίοδο 2018-19. Διευκρινίζεται ότι ο Μπουρλά έγινε CEO- Chief Executive Officer της εταιρείας τον Ιανουάριο του 2019, προαχθείς από τη θέση του COO- Chief Operation Officer που κατείχε πριν. Η Pfizer δήλωσε ότι το «μπόνους» του Μπουρλά είναι αρμόζον με βάση τις εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες του, την εστίαση του σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και τη συνεισφορά του στην απόδοση της εταιρείας το 2021.
  • Ο τουρκογερμανικής καταγωγής Σαχίν έλαβε σε αμοιβές, από την BioNTech, 30,8 εκατ. δολάρια για τη διετία 2020- 21, έναντι 8,5 εκατ. δολάρια που ήταν το μπόνους για την προηγούμενη διετία 2018-19.
  • Οι αμοιβές (μπόνους) που πήρε για τη διετία 2020-21 ο ο Μπάνσελ από τη Moderna, διαμορφώθηκαν συνολικά στο ποσό των 31,1 εκατ. δολαρίων, έναντι 67,5 εκατ. δολάρια τη διετία 2018-19. Η μείωση του μπόνους του Μπάνσελ, αποδίδεται στο γεγονός ότι «η εισαγωγή της Moderna στο χρηματιστήριο το 2018 του είχε αποφέρει ένα έκτακτο εφάπαξ κέρδος 58,6 εκατ. δολ. από οψιόν μετοχών».

Σχολιάζοντας τα αστρονομικά ποσά που μοίρασαν οι πολυεθνικές φαρμάκου στους επικεφαλής τους με τη μορφή μπόνους στη διετία 2020-21, οι αναλυτές το απέδωσαν στα «τεράστια κέρδη που απέφεραν στις τρεις εταιρείες (Pfizer, BioNTech και Moderna) τα νέου τύπου εμβόλια» σημειώνοντας πως η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα «οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών στον βιοφαρμακευτικό τομέα να πλησιάζουν πλέον εκείνες άλλων ακριβοπληρωμένων μάνατζερ, όπως στον τραπεζικό-χρηματοοικονομικό τομέα».

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι, παράλληλα με την αύξηση των αμοιβών που απέσπασαν με τη μορφή «μπόνους», οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Pfizer, BioNTech και Moderna έχουν τσεπώσει ήδη και σημαντικά ποσά από τη μεγάλη άνοδο που κατέγραψε η αξία των μετοχών των 3 εταιριών, από τις οποίες κατέχουν αξιόλογα πακέτα μετοχών. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, «η αξία των μετοχών της Pfizer, BioNTech και Moderna, εκτοξεύτηκε την τελευταία διετία στα ύψη». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται «η μετοχή της Pfizer (ήταν ήδη κολοσσός πριν την πανδημία), έχει αυξηθεί κατά περίπου 60% κατά τους τελευταίους 24 μήνες, ενώ η αξία της μετοχής των νεότερων και μικρότερων εταιρειών BioNTech και Moderna έχει τριπλασιαστεί και πενταπλασιαστεί αντίστοιχα».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, βράβευσε τον επικεφαλής της Pfizer κ. Μπουρλά για την … προσφορά του στην ανθρωπότητα

Αξίζει εδώ να σημειωθεί το εξής:

Πρώτον, οι  Μπάνσελ και Σαχίν, έχουν γίνει δισεκατομμυριούχοι, αφού κατέχουν ο πρώτος το 7,8% της Moderna και ο δεύτερος το 17,1% της BioNTech, μερίδια αξίας περίπου 5,4 δισ. δολαρίων και 7,8 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.

Δεύτερον, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας αναλύσεων Airfinity, τα συνολικά έσοδα που εισέπραξαν το 2021 οι παραπάνω 3 εταιρίες, μόνο από το εμβόλιο, ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 54,5 δις. δολαρίων (37,5 δις. απέφερε το εμβόλιο Pfizer και BioNTech 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων το εμβόλιο της Moderna).

Καυτηριάζοντας τον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό, που εξασφαλίζει το καπιταλιστικό σύστημα τόσο στους μεγαλομετόχους των πολυεθνικών και στα μεγαλοστελέχη τους,  που «θησαύρισαν» εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχουν κάνει αρκετά για να διασφαλίσουν την πρόσβαση των φτωχών χωρών σε φθηνά εμβόλια, ο Στιβ Νίβελ της οργάνωσης Public Citizen, σημειώνει: «Ο Μπάνσελ, , ο Σαχίν, ο Μπουρλά και οι άλλοι βασιλιάδες των εμβολίων έφτιαξαν μια βασιλική περιουσία χάρη στο μονοπωλιακό επιχειρηματικό μοντέλο τους που έχει οδηγήσει σε ένα απαρτχάιντ εμβολίων».

 

 

Σχετικά θέματα