Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τις αξιώσεις της προβάλλει η Άγκυρα στα ελληνοτουρκικά ενώ τρέχουν επικίνδυνες διεργασίες

Με νέες προκλητικές δηλώσεις η τουρκική κυβέρνηση θέτει το πλαίσιο των τουρκικών θέσεων και αξιώσεων, σε μια περίοδο που «τρέχουν» οι επικίνδυνες διεργασίες προκειμένου μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, να στρωθεί το «τραπέζι» του ευρωατλαντικής κοπής «διαλόγου» που θα βάλει στο κρεβάτι του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Με νέες προκλητικές δηλώσεις η τουρκική κυβέρνηση θέτει το πλαίσιο των τουρκικών θέσεων και αξιώσεων, σε  μια περίοδο που «τρέχουν» οι επικίνδυνες διεργασίες προκειμένου μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, να στρωθεί το «τραπέζι» του ευρωατλαντικής κοπής «διαλόγου» που θα βάλει στο κρεβάτι του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια της τελετής παραλαβής του νέου εκπαιδευτικού-επιθετικού αεροσκάφος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, έκανε λόγο για νέα επιτυχία της Τουρκίας και διεμήνυσε ότι «θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε αυτούς που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων».

«Αν παρατηρήσετε, για κάθε επιτυχία της χώρας μας στην αμυντική βιομηχανία ενοχλούνται αυτοί (αντιπολίτευση) και όπως και οι άλλοι που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων. Όμως, να μην παρεξηγήσουν καθώς, εμείς θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε και αυτούς αλλά και άλλους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων. Εμείς είμαστε Τουρκία και ο τουρκικός λαός», είπε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναφέρει τις τουρκικές αξιώσεις για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζει την Κύπρο «εθνική υπόθεση» της Τουρκίας και αναφέρει: «Τονίσαμε μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι το μοντέλο λύσης της ομοσπονδίας, που δοκιμάστηκε εδώ και μισό αιώνα, δεν είναι πλέον κατάλληλο. Υποστηρίξαμε σθεναρά το όραμα της ΤΔΒΚ (σσ. Όπως αναφέρει η Τουρκία το ψευδοκράτος) στη λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Διασφαλίσαμε η ΤΔΒΚ να γίνει αποδεκτή ως μέλος παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών. Έτσι η ΤΔΒΚ έγινε δεκτή σε διεθνή οργανισμό με το συνταγματικό της όνομα για πρώτη φορά.

Υποστηρίξαμε επίσης το άνοιγμα από την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ των Βαρωσίων που ήταν κλειστά εδώ και 46 χρόνια. Προστατεύσαμε και συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των πηγών ενέργειας στην Κύπρο και γύρω από αυτήν, καθώς και τα συμφέροντά τους».

 

Τρόπους για «πιο αποτελεσματικό διάλογο» μετεκλογικά θέλει η κυβέρνηση  

 

Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση, ψάχνει τρόπους για να επιταχυνθεί η πορεία προς τον «διάλογο». Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, απαντώντας στο «Βήμα» για το «σημείωμα» που θα αφήσει στον διάδοχό του, τονίζει ότι, μεταξύ άλλων, θα πρότεινε «συγκεκριμένους τρόπους για το πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διάλογος με την Τουρκία, για την επίλυση της μίας διαφοράς που έχουμε, σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Ο ίδιος, εξάλλου, μιλώντας στο «Newsbomb» επέμεινε ότι μετά από 63 «άκαρπες» διερευνητικές επαφές σε βάθος περίπου 20ετίας, πρέπει να γίνουν αλλαγές στα «διαδικαστικά», όταν πολλές φορές με αυτές αλλάζει και το περιεχόμενο, η ουσία των συζητήσεων. Διόλου τυχαία, ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, έδωσε μια ιδέα τού τι εννοούν λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη να «αντιστραφεί ο διάλογος» με την Τουρκία εκκινώντας από την «εξομάλυνση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι από το Κυπριακό, προκειμένου να επιλυθούν πρώτα τα «πιο εύκολα ζητήματα», όπως είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ!

Πάνω σε αυτό ο Δένδιας διαβεβαίωσε, μέσω του «Newsbomb», ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τη θάλασσα, «δηλαδή τη δημιουργία ενός δικτύου ελληνικών χωρικών υδάτων που δεν θα επιτρέπει στην Τουρκία να έχει επαφή με την ανοιχτή θάλασσα».

Ερωτηθείς, δε, «αν θα ήταν μια λύση τα κλιμακωτά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο» (έχει συζητηθεί επανειλημμένα στις διερευνητικές όλα αυτά τα χρόνια), ο Δένδιας είπε μεταξύ άλλων ότι «η UNCLOS(σ.σ. η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας), γιατί θέλω να είμαι πάντα ακριβής, δεν μας δίνει 12 μίλια, μας δίνει μέχρι 12 μίλια. Αυτή είναι η διατύπωση της UNCLOS»...

Σημειωτέον, για το θέμα των «κλιμακωτών» χωρικών υδάτων ο Δένδιας ρωτήθηκε και στο Φόρουμ των Δελφών, ωστόσο απέφυγε ξανά να ξεκαθαρίσει τι συζητάνε πίσω από κλειστές πόρτες: «Δεν υπάρχει πιθανότητα να μπω στον δημόσιο διάλογο, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι στον τρόπο διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, μετά από 63 γύρους διερευνητικών συνομιλιών, πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές. Διότι αυτές οι αλλαγές θα διευκολύνουν το να φτάσουμε γρηγορότερα, εάν αυτό είναι δυνατόν, σε κατανοήσεις», είπε.

Ολα αυτά με τη συνυπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ. Διόλου τυχαία, ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Καλπαδάκης, είπε στο Φόρουμ ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει «ανάπτυξη διαλόγου με την Τουρκία, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, με μια σαφή ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών».

Ενώ ακόμα πιο γλαφυρά στο πρόγραμμά του, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ο ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» σε αστική τάξη και ιμπεριαλιστικά κέντρα πως εκείνος δεν «φοβάται το πολιτικό κόστος», όπως η ΝΔ, λέει ότι οι σεισμοί «δημιουργούν μια νέα δυναμική που πρέπει να αξιοποιηθεί», ζητώντας παραπομπή στη Χάγη με «σαφείς κόκκινες γραμμές»… «την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το αναφαίρετο δικαίωμα αμυντικής προάσπισής της και ιδίως των ελληνικών νησιών» (!), ενώ βάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ακόμα πιο μέσα στα ιμπεριαλιστικά παζάρια ΕΕ – Τουρκίας ζητώντας μεταξύ άλλων «αναθεώρηση της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ – Τουρκίας, με την κατάθεση συνυποσχετικού Ελλάδας – Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Τοποθετήσεις σαν κι αυτή, άλλωστε, ήταν που έκαναν τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, να λέει στο Φόρουμ ότι «η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί εκπληκτική συνεργασία με την ελληνική», ξεκαθαρίζοντας πως «αυτό δεν θα αλλάξει, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών». Υπενθύμισε, άλλωστε, με νόημα ότι «η εξαιρετική αυτή συνεργασία διατηρείται εδώ και πάνω από μία δεκαετία παρά τις τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις», εξ ου και μέσα σε αυτά τα χρόνια η Ελλάδα έγινε «ένας εξαιρετικά αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος πάνω στον οποίο στηρίζονται οι ΗΠΑ για να λυθούν τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής»

(Από 902.gr με πληροφορίες: «Anadolu», εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις