Πολιτική

Τη ζωή σου μην την εξευτελίζεις – Η ζωή θα σε πει «σύντροφο»

Τη ζωή σου μην την εξευτελίζεις. 
Η ζωή θα σε πει “σύντροφο”.

Εξηγούμαστε: 

Ζούμε σε εποχές που η σοφιστεία της “γνώμης” – που ποτέ δεν βασανίστηκε να μετατραπεί σε γνώση – σε συνδυασμό με τα ασφαλή χαρακώματα των διαγωνιζόμενων στην ατάκα του πληκτρολογίου και του φεισμπουκικού πολυξερισμού, προκαλούν κατάγματα στην κοινή λογική. 

Σε τέτοιες συνθήκες δεν μένει άλλος δρόμος από εκείνον του Μπερανζέ στον “Ρινόκερο” του Ιονέσκο. 
Απέναντι, λοιπόν, στον παροξυσμό που “μακεδονολογεί” ασυστόλως, καταθέτουμε δυο – τρεις σκέψεις: 

    α) Εκτός από το “Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική”, υπάρχει και ο υπεράνω κομμουνιστικής υποψίας Διονύσιος Σολωμός: “Εθνικόν είναι το αληθές”, έλεγε. Ποιο είναι το αληθές; Εχουμε γράψει και ξαναγράψει (https://www.imerodromos.gr/apo-tin-varntaska-sti-natofrosyn…/). Και γιατί να είναι αλήθεια η δική σου αλήθεια, θα πει κάποιος. Δικαίωμά του. Θα πρέπει, όμως, πρώτα – πριν από τις κατάρες περί “εθνομηδενισμού” και τα παλιά εκείνα ωραία που έλκουν την καταγωγή τους από τις άρες των γερμανοτσολιάδων κατά των “ΕΑΜοβούλγαρων” – να γνωρίζει σε τι αντιτίθεται. Δηλαδή, να διαβάσει, να μάθει και κατόπιν ας αντιπαρατεθεί όσο θέλει. Είναι, δε, υποχρέωσή του να μάθει εφόσον δεν είναι φασίστας. Μόνο οι φασίστες αρνούνται να μάθουν. Διότι πολύ απλά δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια. Ούτε η αντικειμενική αλήθεια, ούτε η αλήθεια του πολιτικού τους αντιπάλου. Σε αυτούς είναι αρκετό το αλάθητο του γκεμπελισμού τους. 

    β) Παρατήρηση πρώτη: 

«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις 
την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική»
(Καβάφης). 

Παρατήρηση δεύτερη: Με αφορμή τα συλλαλητήρια ακούμε τους δικολάβους να αναμηρυκάζουν την ίδια αγυρτεία: “Μα γιατί λέτε πως όσοι συμμετέχουν είναι φασίστες;”! Κι, όμως, ποτέ δεν είπαμε κάτι τέτοιο. Τι είπαμε; Οτι όσοι ήταν στα συλλαλητήρια δεν είναι φασίστες, αλλά – και το επαναλαμβάνουμε – σε αυτά τα συλλαλητήρια όλοι όσοι είναι φασίστες ήταν εκεί! Τι είπαμε; Οτι το 44% που ψήφισε τον Χίτλερ το ’33 δεν ήταν όλοι ναζί. Ο Χίτλερ, όμως, ήταν ναζί! Τι είπαμε; Οτι οι 350.000 που ψήφισαν τους χρυσαυγίτες δεν είναι όλοι ναζί. Οι χρυσαυγίτες, όμως, είναι όλοι ναζί. Αλήθεια, εσένα που δεν είσαι φασίστας, που δεν είσαι ναζί, το γεγονός ότι η άποψή σου για το “Μακεδονικό” χωράει τον φασίστα, χωράει τον ναζί, δηλαδή τον προδότη αυτού του τόπου που όταν χρειάστηκε να σωθεί και η Μακεδονία, και η Θεσσαλία, και η Πελοπόννησος και όλη η Ελλλαδα αυτος ήταν γερμανοντυμένος, δεν σε προβληματίζει; Δεν σε προβληματίζει, τελικά, ότι κάτι μπορεί να τρέχει με την ορθότητα μιας άποψης που την κάνουν σημαία τους οι εξ ορισμού πατριδοκάπηλοι, οι κατ’ εξοχήν πατριδέμποροι, οι ναζί και οι φασίστες; Δεν σε προβληματίζει ότι μια άποψη που ποζάρει σαν “πατριωτική” γίνεται σημαία των εθνικιστών; Δεν σε προβληματίζει η αναξιοπιστία των “πατριωτών” που την προωθούν, μήπως η άποψη που έχεις (σου έχουν) διαμορφώσει μπορεί και να μην είναι και τόσο σωστή, όσο νομίζεις; Δεν σε κάνει να αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν να βρίσκεσαι δίπλα σε κάποιον που κουβαλάει τον αγκυλωτό σταυρό και να φωνάζεις μαζί του το ίδιο σύνθημα; Δεν σε αναγκάζει – εσένα που δεν είσαι φασίστας, αλλά ούτε και ακροδεξιός – αντί να ψάχνεις προδότες, να ψάξεις ποιο λάκκο μπορεί να έχει η φάβα σε μια θέση που σε φέρνει να είσαι σε ένα συλλαλητήριο μαζί με τον Σαμαρά που έθεσε… πατριωτικά όλη την Ελλάδα υπό το αγγλικό δίκαιο; Να είσαι μαζί με τον Γεωργιάδη, τον – κατά δήλωσή του – μνημονιακότερο του Τόμσεν, τον μέχρι χτες στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ από όπου εξυμνούσε τους Χίτες; Δεν σε βάζει σε σκέψεις ότι είσαι αντάμα με τους ΝΑΤΟικότερους των ΝΑΤΟικών, την ώρα που το πρόβλημα για το οποίο διαδηλώνεις είναι γέννημα και δημιούργημα του ΝΑΤΟ; Μήπως στον ίδιο ΝΑΤΟικό πάγκο με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται και οι ΝΑΤΟικοί “κατεργάρηδες” με τους οποίους μαζί διαδηλώνεις; 

    γ) «…η ζωή θα σε πει σύντροφο…», έλεγε ο Γιάννης Ρίτσος. 
Αλλά κάποιοι (κάνουν ότι) δεν καταλαβαίνουν τι διέπραξε στην Αθήνα ο κύριος Μίκης Θεοδωράκης. Κρύβονται πίσω από ένα μεγαλειώδες έργο που δεν φταίει σε τίποτα για το γεγονός ότι ο ίδιος ο δημιουργός του του φέρθηκε με τρόπο που δεν είχαν φανταστεί ούτε καν οι διώκτες αυτού του έργου: Το μετέτρεψε, το παραχώρησε σαν ηχητική υπόκρουση για Κασιδιάρηδες, για Τζήμερους, για Σκαλούμπακες – σπορές του αρχιβασανιστή της Μακρονήσου, για ΟΝΝΕΔιτες (Μαρινάκης), για σκοταδιστές Μητροπολίτες τύπου Πειραιώς και για αποβράσματα της χούντας τύπου Αμβρόσιου; Πως, αλήθεια, προστατεύεται αυτό το έργο από το σφετερισμό, από την καπηλεία, αν κάνουμε ότι δεν είδαμε πως κάτω από την εξέδρα με ομιλητή τον κύριο Θεοδωράκη ήταν η “σπορά” αυτών που δολοφόνησαν τον Μπελογιάννη. Που δολοφόνησαν τον Λαμπράκη. Που σκότωσαν τον Τάσο Τούση. Που δολοφόνησαν τον Ελη. Που εκτέλεσαν τον πιο ωραίο ανθό της “Ρωμιοσύνης”. Που έστησαν το θυσιαστήριο της Καισαριανής, που μάτωσαν την Κοκκινιά, την Καλογρέζα, τον Χορτιάτη, το Δίστομο, που ρήμαξαν τη Δραπετσώνα. Αυτό το έργο είναι τόσο δικό μας όσο και το αίμα εκείνων που χύθηκε για να υπάρξει αυτό το έργο. Και θα το διασώσουμε αμόλυντο και αμαγάριστο γιατί το οφείλουμε σε εκείνους που πέθαναν για να γεννηθεί. Θα κρατηθεί αλέρωτο αυτό το έργο γιατί είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να το “κοντύνει” ούτε καν το ασύγγνωστο ατόπημα του ίδιου του κυρίου Θεοδωράκη. Τόσο ασύγγνωστο, δε, το ατόπημα όσο πιστοποιούν οι παρακάτω εικόνες. Πράγμα που εξίσου καλά με εμάς το καταλαβαίνουν – κι αυτό είναι το δυστύχημά τους – κι εκείνοι που παριστάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν. 

    Υστερόγραφο: Για όσους, δε, θα συνεχίζουν να παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ας ρίξουν μια ματιά και στο παρακάτω. Τι είναι; Πρόκειται για την – μετά συλλαλητήριο – αναφορά του κυρίου Θεοδωράκη στο ότι οι χρυσαυγίτες κι αυτοί “πατριώτες” είναι, ε, μόνο που είναι με λίγο “εριστικό τρόπο”… Λογικό, επομένως, να αξιοποιείται ο κύριος Μίκης Θεοδωράκης από  την επίσημη ιστοσελίδα των ναζί. Πώς; Σαν μάρτυρας υπεράσπισης του “πατριωτισμού” των ναζί! Θλίψη… (http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mikhs-theodwrakhs-kai-oi-chrusaugites-agapoun-thn-patrida-binteo)

Από τη σελίδα του Νίκου Μπογιόπουλου στο facebook

 

(Επισκέψεις: 222 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend