Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ – Στάσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στις 12 μ. το συλλαλητήριο, την ώρα που θα συζητιέται η επαίσχυντη τροπολογία | Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία καλούν σε μαζική συμμετοχή

Σε ξεσηκωμό, με νέο μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα, Πέμπτη, στις 12μ., στο Σύνταγμα, καλούν τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, έχοντας στο πλευρό τους δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής και απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία που βάζει «λουκέτο» στην επιχείρηση, με συνέπεια την απόλυση του προσωπικού και την ερήμωση των χωριών γύρω από αυτή.

Μετά τη νέα προσωρινή διαταγή για τη συνέχιση της εργασίας τους, που κέρδισαν χτες στα δικαστήρια, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση, την παραμονή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, κατέθεσε νέο νομοθετικό έκτρωμα για να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ.

«Δεν θα περάσει», ξεκαθαρίζουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ. Χαιρετίζουν τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Αττικής για την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που δίνουν για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. «Έξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε», επαναλαμβάνουν και ζητούν την παράταση των συμβάσεων εργασίας μέχρι τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη.

Τα Σωματεία διεκδικούν: Με χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της, και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των κατοίκων της περιοχής με ανανέωση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων μέχρι τη μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη. Τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό, την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων σε αυτή. Να μην ερημώσουν τα χωριά.

Παναττική στάση εργασίας

Την απόσυρση της κατάπτυστης τροπολογίας, με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει «λουκέτο» στη ΛΑΡΚΟ και να εκποιήσει την περιουσία της, πετώντας εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία και καταδικάζοντας σε μαρασμό μεγάλες περιοχές σε 5 νομούς της χώρας, απαιτούν συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις με συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη, στις 12 μ., στο Σύνταγμα.

Με αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων ΑθήναςΠειραιά και Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, που συνεδρίασαν χτες εκτάκτως μόλις έγιναν γνωστά τα σχέδια της κυβέρνησης, έχει προκηρυχθεί για αύριο 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση. «Δεν θα περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι Συμβάσεις των εργαζομένων και να λειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ με βάση τις ρεαλιστικές προτάσεις των σωματείων», αναφέρουν τα Εργατικά Κέντρα.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται δεκάδες σωματεία της Αττικής, καλώντας στο αυριανό συλλαλητήριο, σημαίνοντας συναγερμό από χτες σε κάθε χώρο δουλειάς. Καλεί επίσης η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει επίσης στάση εργασίας για αύριο (11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου) για τους εργαζόμενους, με κάθε σχέση εργασίας, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες σε Αττική και Στερεά Ελλάδα.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) «καλεί τις γυναίκες να συμμετέχουμε μαχητικά στο νέο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ την Πέμπτη, 20.6.2024 στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα για να μην περάσει η νέα τροπολογία – έκτρωμα που απολύει τους εργαζόμενους ενώ βάζει σε κίνδυνο και ερημώνει τα γύρω χωριά».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καλεί, με ανακοίνωσή του, τον λαό της Αθήνας να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο Σύνταγμα την Πέμπτη 20 Ιούνη, στις 12 το μ., ενάντια στην τροπολογία που ολοκληρώνει το έγκλημα σε βάρος των εργατών της επιχείρησης και των παιδιών τους.

Στο συλλαλητήριο καλεί και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας.

Απεργίες και στάσεις εργασίας σε Στερεά και Εύβοια

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους στη νέα κάθοδο στην Αθήνα και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αύριο, Πέμπτη, θα σταθούν ξανά τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της Στερεάς και Εύβοιας, συνεχίζοντας να στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα τους.

Ήδη, Εργατικά Κέντρα της Στερεάς και Εύβοιας παίρνουν αποφάσεις προκήρυξης απεργίας και στάσης εργασίας, προκειμένου να διευκολύνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων της περιοχής στην αυριανή συγκέντρωση για να μην περάσει η κατάπτυστη τροπολογία.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς έχουν πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία αύριο, Πέμπτη, ενώ το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας πήρε απόφαση για στάση εργασίας στις επιχειρήσεις της περιοχής, από τις 9 το πρωί μέχρι τη λήξη της πρωινής βάρδιας.

Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και στον λαό της Στερεάς και Εύβοιας να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να δώσουν για μία ακόμη φορά μαζικό «παρών» στην αυριανή συγκέντρωση και κρίσιμη μάχη.

Επίσης το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας κήρυξε 24ωρη απεργία για όλο το νόμο την Πέμπτη και καλεί στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 12μ.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικό Κέντρο Θήβας, αποφάσισε την πραγματοποίηση 4ωρης Στάσης Εργασίας στην περιοχή, για την Πέμπτη 20 Ιουνίου, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις