Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θεσσαλονίκη: Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή ενάντια στις απολύσεις που έκανε η Hellenic Train με το κλείσιμο 34 εκδοτηρίων

Η πολιτική του «πάμε κι όπου βγει» συνεχίζεται στο σιδηρόδρομο, δύο χρόνια μετά το έγκλημα στα Τέμπη Η Hellenic Train..

Η πολιτική του «πάμε κι όπου βγει» συνεχίζεται στο σιδηρόδρομο, δύο χρόνια μετά το έγκλημα στα Τέμπη

Η Hellenic Train αποφάσισε να βάλει λουκέτο σε 34 εκδοτήρια σιδηροδρομικών σταθμών σε όλη τη χώρα και να πετάξει στην ανεργία 200 εργαζόμενους, με τους πρώτους 90 από αυτούς να απολύονται στις 28 Φλεβάρη και τους υπόλοιπους, σταδιακά μέχρι τέλος Μάρτη. 

H Επιτροπή Aγώνα Μηχανοστασίου Hellenic Train Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τις απολύσεις και καλεί σε συγκέντρωση – παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 7 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. έξω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Απαιτεί εδώ και τώρα:

  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις σε όλα τα πόστα στον Σιδηρόδρομο.
  • Να σταματήσει το αίσχος με τις εργολαβίες.
  • Η Hellenic Train να προσλάβει τους εργαζόμενους στα εκδοτήρια που έχουν ήδη εμπειρία, σε όλους τους σταθμούς.

Οι εργαζόμενοι (εκδότες) από τα 34 εκδοτήρια, με επιστολή τους προς την εταιρία, την κυβέρνηση, τα κόμματα και τα Εργατικά Κέντρα ζητούν ακύρωση της απόφασης που βάζει λουκέτο στα εκδοτήρια και προωθεί την ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων μέσω εφαρμογής, στην ιστοσελίδα της και την αγορά εισιτηρίου εντός του συρμού.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, «με την απόφαση αυτή απαξιώνεται πλήρως το, ήδη πληγωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο και εγκαταλείπεται εντελώς η υποβαθμισμένη περιφέρεια. (…) Τα εκδοτήρια είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους πελάτες και την Εταιρεία (Hellenic Train)».

Τονίζουν ότι ανάμεσα στους εκδότες «υπάρχουν άτομα όλων των ηλικιών, ακόμη και με 25 χρόνια εργασίας μέσα στους σταθμούς, επομένως πολύ κοντά στην συνταξιοδότηση. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αποκατάστασης, ούτε για αυτούς ούτε και για κανέναν από τους υπόλοιπους».

Θυμίζουν ότι πολύ συχνά «καλούμαστε να κάνουμε πράγματα πέραν των καθηκόντων μας, όπως να παρέχουμε βοήθεια σε κάποιον που αντιμετωπίζει ιατρικό πρόβλημα μέχρι να δεχτεί βοήθεια ειδικού. Να ψάχνουμε, μέσα, έξω και γύρω από τους σταθμούς για απολεσθέντα υπάρχοντα επιβατών. Να βοηθάμε τουρίστες Ελληνες και ξένους, δίνοντας οδηγίες για την περιοχή μας και να κάνουμε μέχρι και συνεννοήσεις με TAXI για να τους βοηθήσουμε. Εντελώς ανθρώπινα. Αμέτρητες φορές πληρώσαμε εισιτήρια από την τσέπη μας, για κάποιους που γνωρίζαμε πως πράγματι έχουν οικονομικά προβλήματα, αλλά υπήρχε ανάγκη να μετακινηθούν. Κάποιες φορές τα πήραμε πίσω, κάποιες όχι. Μέχρι και ανθρώπους που ήθελαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους και ξάπλωναν στις γραμμές χρειάστηκε να προσπαθήσουμε να μεταπείσουμε, μέχρι να καταφτάσει και να παρέμβει η αστυνομία».

Όσο για τις συνθήκες στους χώρους εργασίας, σημειώνουν πως «σε κάποιους σταθμούς δεν μας προσφέρονται ούτε τα απαραίτητα, όπως η θέρμανση και αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε θερμαντικά μέσα από τα σπίτια μας για να έχουμε ένα πιο αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον. Κατά τόπους και συχνά παρατηρούνται προβλήματα με το ηλεκτρικό ρεύμα και το ίντερνετ που μας εμποδίζουν να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει. Και πάλι όμως την κάνουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από το κλείσιμο των εκδοτηρίων, για τους επιβάτες ΑμεΑ, καθώς και ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη από φυσική βοήθεια, για την επιβίβαση στις αμαξοστοιχίες και την αποβίβαση από αυτές.

Και θέτουν και ερωτήματα σε σχέση με το επιβατικό κοινό: «Ποιος θα ενημερώνει το επιβατικό κοινό όταν προκύπτει “αμηχανία”, όταν γίνονται μονοδρομήσεις ή σε περίπτωση καθυστερήσεων; Σε κλειστό εκδοτήριο πώς θα αποζημιώνονται οι επιβάτες αν χρειαστεί; Τι θα γίνει με τα εισιτήρια “επί πιστώσει” για τις μετακινήσεις των φαντάρων που ακολουθείται ειδική διαδικασία για την έκδοση εισιτηρίου, με την επίδειξη στρατιωτικών εγγράφων από τα οποία πρέπει και το εκδοτήριο να κρατά αντίγραφα ως αποδεικτικά; Σε σταθμούς όπου ο χώρος αναμονής θα είναι κλειδωμένος, πού θα περιμένουν οι επιβάτες όταν οι καιρικές συνθήκες θα είναι δύσκολες; Πού θα πηγαίνουν τουαλέτα όταν αυτή βρίσκεται στον εσωτερικό χώρο του εκδοτηρίου που δε θα λειτουργεί;

(…) Πώς ακριβώς είναι, οι αλλαγές που γίνονται, προς όφελος των επιβατών, όταν επάνω στα τρένα δε θα κόβονται εισιτήρια επιστροφής; Δε θα κόβονται εισιτήρια νεανικά 12-24 ετών, φοιτητικά, πολυτέκνων, ούτε καν συνταξιούχων ΟΣΕ αλλά όλοι όσοι ανήκουν σε αυτές τις ειδικές κατηγορίες θα αναγκάζονται να πληρώσουν αντίτιμο κανονικού εισιτηρίου και να χάσουν τις εκπτώσεις που δικαιούνται; Και μάλιστα να πληρώνουν μόνο με μετρητά γιατί επάνω στα τρένα δεν υπάρχουν POS για πληρωμή με κάρτα.

Γιατί σταματά η έκδοση τριμηνιαίων και εξαμηνιαίων καρτών και άνθρωποι που μετακινούνται καθημερινά στις δουλειές τους θα χάνουν ακόμη περισσότερα χρήματα;

Τι θα γίνει σε περιοχές με περιορισμένες επιλογές για εναλλακτικές μεταφορές και σε περιοχές που λόγω προβλημάτων στις γραμμές του δικτύου, τμήματα των δρομολογίων πραγματοποιούνται με λεωφορεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες καθυστερήσεις; Ποιος θα ενημερώνει τον κόσμο πού βρίσκονται τα λεωφορεία όταν στην πραγματικότητα κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση των δικτύων αυτών; Χωρίς εκδοτήρια εγκαταλείπονται εντελώς».



Από 902.gr

Σχετικά θέματα