Με την αγωνία αν θα αποζημιωθούν για την πανώλη, αφήνει η κυβέρνηση τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, διότι «η ΕΕ δεν τις προβλέπει», όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.
Ήδη, όμως οι απώλειες ζώων είναι σημαντικές, αφού υπολογίζετε πως έχουν θανατωθεί σχεδόν 10.000 αιγοπροβατα σε Τρίκαλα και Λάρισα, όπου συνολικά έχουν καταγραφεί κρούσματα πανωλης σε 18 μονάδες. Η ζημιά έως τώρα αγγίζει τα 3 εκ. ευρω, καθώς κάθε αναπαραγωγικο ζώο κοστίζει 300 ευρώ.
Ωστόσο η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει συγκεκριμένα.
«Δεν προβλέπει η ΕΕ αποζημιώσεις», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Τσιαρας, την Πέμπτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Μίλησε γενικά και αόριστα για κάποια στήριξη «σε μια δύσκολη στιγμή», επικαλούμενος τις πλημμύρες του Ντάνιελ όταν οι κτηνοτρόφοι έλαβαν μόλις 150 ευρώ ανά ζώο, δηλαδή τη μισή τιμή της αγοράς!
Κι ενώ η πανώλη εξαπλώνεται στη Θεσσαλία με 10 κρούσματα στην Καλαμπάκα, ένα στην Οιχαλία, τρία στην Ελασσόνα και τέσσερα στο Συκούριο του δήμου Τεμπών, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι σε θέση να εξηγήσει πως εισήλθε η πανώλη των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα και έφτασε στη Θεσσαλία. Η επιδημιολογική έρευνα είναι σε εξέλιξη λένε από το υπουργείο, αποφεύγοντας να κατονομάσουν κάποια χώρα. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου θα έχει κλείσει ο κύκλος της ιχνηλάτησης.