Διεθνή Πολιτική

«Θα παραμείνουμε ριζωμένοι στην Γη μας σαν την Ελιά και το Θυμάρι»

Ο λαός της Παλαιστίνης τιμά σήμερα, 30 Μάρτη, την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης. Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, από το 1976 οι Παλαιστίνιοι τιμούν την Ημέρα της Γης προς τιμήν του αγώνα τους να κρατήσουν τη γη τους και την εθνική τους ταυτότητα σε ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον και επιμένουν να αγωνίζονται για την .Ελευθερία, την Ειρήνη και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους για επιστροφή και αυτοδιάθεση αντιμετωπίζοντας την Ισραηλινή αποικιακή κατοχή και τις ρατσιστικές πολιτικές του Ισραήλ.

Ο Πρέσβης Τουμπάσι δήλωσε:

 «Σήμερα γιορτάζουμε την 43η επέτειο της Παλαιστινιακής Ημέρας της Γης. Τιμούμε όλους εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην καταπολέμηση των παραβιάσεων, της κατοχής και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους που έχουν θυσιάσει τη ζωή τους για εμάς, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές ώστε να μπορούν να ζουν με Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ελευθερία».

Για άλλη μια χρονιά συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής ενάντια στους αγωνιζόμενους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας που, εδώ και ένα χρόνο, συνεχίζουν με αμείωτη αποφασιστικότητα να διεκδικούν τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους,  μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Με το σύνθημα:

«Θα παραμείνουμε ριζωμένοι στην Γη μας
σαν την Ελιά και το Θυμάρι»

Η Πρεσβεία του κράτους της Παλαιστίνης, με ανοιχτή πρόσκληση,  καλεί τους Ελληνες φίλους των Παλαιστινίων, να τιμήσουν την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης, σήμερα

Σάββατο 30 Μάρτη,
στις 7:00 μ.μ.

Στο Dais Center
(Λεωφόρος Μεσογείων 151, 15126 Παράδεισος Αμαρουσίου)

Σε μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή

του Λάκη Χαλκιά
της Παλαιστίνιας τραγουδίστριας Αμάλ Μούρκους
και του συγκροτήματος του
Αλέκου Βρεττού

με ελληνικά και παλαιστινιακά τραγούδια που θα τιμήσουν και θα ενώσουν το κοινό

Είσοδος ελεύθερη

LAND DAY 1976-2018. Εργο του Sarah Farahat 2018, για την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης.

Η μέρα της Παλαιστινιακής Γης

LAND DAY 1976-1986 . Αφίσα έργο του Sliman Mansour.

Πριν από τριάντα χρόνια, τον Μάρτη του 1976,  η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοινώνει την κατάσχεση 21.000 στρέμματα γης, αραβικής ιδιοκτησίας, για να δημιουργήσει εβραϊκά βιομηχανικά κέντρα. Λίγο αργότερα ο υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ δηλώνει ότι ο σκοπός του σχεδίου είναι η δημιουργία μιας εβραϊκής πλειοψηφίας στην Αραβική Γαλιλαία.

Οι Παλαιστίνιοι αντιδρούν, κηρύσσουν γενική απεργία για τις 30 του Μάρτη. Την παραμονή, 29 Μάρτη, οι ισραηλινές αρχές επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας στην κάτω Γαλιλαία.

Το πρωί της Τρίτης 30 Μάρτη 1976, η ισραηλινή αστυνομία μαζί με ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, εισβάλουν στα αραβικά χωριά που συμμετείχαν στην απεργία. Ακολούθησαν συμπλοκές με νεολαίους Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν για την απαλλοτρίωση της  παλαιστινιακής γης από την κυβέρνηση του Ισραήλ πετώντας πέτρες. Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με πυροβολισμούς, αδιάκριτα, κατά των άοπλων διαδηλωτών.

Οι έξι Παλαιστίνιοι νεκροί εκείνης της ημέρας:
1. Ο Raja Hussein Abu Rayya (30 ετών) από το Sakhneen,
2. Ο Muhsin Hasan Said Taha (15 ετών), από το Kufr Kanna,
3. Ο Khader Eid Mahmoud Khalaila (24 ετών)από το Sakhneen,
4. Ο Kheir Mohammad Salim Yasin (23 ετών) από την Arraba,
5. Η Khadija Qasem Shawahneh (23 ετών) από το Sakhneen και
6. Ο Ra’fat Ali Az-Zheiri (21 ετών) από τον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams.

Οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με έντονη επιθετικότητα και βία. Εξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και άλλοι 300 συνελήφθηκαν.

THE LAND. Αφίσα του Marck Rudin, 1980.

Σήμερα γύρω από τα εδάφη Παλαιστίνης καθώς και άλλων Αραβικών χωρών, πραγματοποιούνται πολλές διαμαρτυρίες και πρωτοβουλίες για να σηματοδοτήσουν αυτή τη σημαντική ημέρα.

Η Μέρα της Παλαιστινιακής Γης είναι μια ευκαιρία για τους Παλαιστίνιους, όχι μόνο να υπενθυμίσουν ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, αλλά και να καλέσουν, άλλη μια φορά, την Διεθνή Κοινότητα να επιλέξει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Μέχρι σήμερα η Διεθνής Κοινότητα δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον αποικισμό της Δυτικής Όχθης και την καταστροφή της Γάζας. Τα τελευταία γεγονότα και οι μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτελούν σαφή απόδειξη της στήριξης που απολαμβάνει το Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, δηλαδή την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την απόφαση να μετακινηθεί εκεί η Αμερικανική Πρεσβεία, καθώς και την αναγνώριση των κατακτηθέντων Υψίπεδων του Γκολάν ως εδάφη του Ισραήλ.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Νετανιάχου,  «Το Ισραήλ είναι το Κράτος – Έθνος του Εβραϊκού λαού και μόνο αυτού», καθιστά προφανές ότι το έργο αποικιοποίησης συνεχίζεται και επιδιώκει να περιορίσει τους γηγενείς πληθυσμούς σε όσο το δυνατόν μικρότερο χώρο. Στην Παλαιστίνη, ο παράνομος εποικισμός και η απαλλοτρίωση της γης είναι διαρκής από την ίδρυση του Ισραήλ μέχρι και σήμερα και συνεχίζεται με εκπληκτική ταχύτητα.

 

 

 

(Επισκέψεις: 539 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend